Все про шви після кесаревого розтину Все про шви після кесаревого розтину
Новонароджений

Все про шви після кесаревого розтину

Так само лікарям доводиться зшивати м'язи, сухожилля і підшкірний жир. І тільки потім вони накладають зовнішній шов на шкіру живота. У разі, якщо розріз був поздовжнім і проходить над лобком, його зашивають косметичним швом, який зменшує ймовірність виникнення рубця і з часом робить слід від операції майже непомітним. Але, якщо лікарям довелося зробити вертикальний розріз, шов буде видно, так як його потрібно зашивати вузловим способом.

Зараз досить часто використовують методику, при якій всі тканини, крім матки і шкіри живота, просто розсовують. В цьому випадку загоєння проходить швидше.

Догляд за швами

Після закінчення операції на рану накладають стерильну пов'язку. У пологовому будинку медсестри будуть її міняти і обробляти шов антисептиками. Місце розрізу можна мочити до моменту, поки вам не познімають шви. Після виписки додому антисептик потрібен тільки в разі проблемного загоювання і після консультації лікаря.

Відновлення

Приблизно через тиждень після пологів, шов може почати сильно свербіти. Але це варіант норми, який каже, що у вас все йде добре. Повністю рана загоїться приблизно через місяць, а менш помітним і м'яким рубець може стати тільки через півроку. У разі, якщо шов був вертикальним, то слід почекати рік або півтора до початку його сплощення. Наскільки добре і швидко загоїться рана, залежить від догляду за нею і від особливостей вашого організму.

Які бувають ускладнення?

У післяопераційний період шов іноді не зростається. Це буває через інфекцію, підняття важких предметів чи раннє зняття шовного матеріалу. Так само зустрічаються гематоми, набряки, почервоніння, нагноєння в області рани, які можуть супроводжуватися температурою. Все це відноситься до ускладнень раннього періоду.

А ось лігатурний свищ, який може проявиться через місяці, є ускладненням пізнього періоду. До таких ускладнень відносять грижу і колоїдний рубець.

Спосіб життя після кесарева

Перші кілька місяців потрібно буде носити підтримуючий живіт бандаж, не піднімати більше 3 кг і намагатися частіше провітрювати живіт. Слідкуйте за дієтою, щоб не спровокувати запор або здуття. До фізичних вправ можна приступати тільки після повного загоєння всіх швів. Для того, щоб дізнатися про їх стан, можна зробити УЗД і проконсультуватися з лікарями.

Наталя Блок

EmptyView