Після пологів: що запитати на плановому огляді у гінеколога Після пологів: що запитати на плановому огляді у гінеколога
Новонароджений

Після пологів: що запитати на плановому огляді у гінеколога

Коли відвідати гінеколога після пологів?

Якщо ви відчуваєте себе добре, то плановий огляд гінеколога можна запланувати через місяць або півтора після народження малюка. Післяпологові виділення (лохії) до цього часу повинні вже закінчитися. Та якщо ви підозрюєте, що з вашим організмом не все гаразд, наприклад, ви відчуваєте біль внизу живота, або всередині піхви, у вас сильні кровотечі, – потрібно терміново звернутися до гінеколога. Також візит в клініку обов'язковий, якщо є проблеми зі швами після епізіотоміі, температура і виділення згустками з неприємним запахом.

Які обстеження потрібно пройти?

Гінеколог перевірить стан піхви – як зажили шви або розриви, чи немає опущення. Він оцінить, як виглядає шийка матки – вона повинна правильно закритися. Її тканини – не чутливі, тому жінка може не відчувати післяпологової ерозії або запалення. Ці проблеми можна побачити тільки під час огляду з гінекологічним дзеркалом.

Лікар обов'язково візьме мазок, щоб дізнатися, в якому стані знаходиться ваша мікрофлора. У післяпологовий період може розвинутися ендометрит, його, як і інші захворювання, найкраще лікувати на ранніх стадіях. Обов'язковим етапом відвідування фахівця буде огляд молочних залоз.

Що запитати у гінеколога при візиті?

Практично всіх жінок цікавить питання – коли та як їм можна буде займатися сексом? Навіть якщо пологи пройшли ідеально і зі здоров'ям жінки все добре, невеликий страх завжди присутній. Якщо гінеколог дає добро на початок сексуального життя, буде не зайвим попросити порадити контрацепцію, яка підходить саме вам.

Так само поцікавтеся у лікаря, в якому стані шви (якщо вони є), бо іноді вони неправильно зростаються і тоді інтимне життя стає нестерпним. У цьому випадку лікар може порадити пластичну хірургію, яка виправить помилку акушерів. Не буде зайвим проконсультуватися і про те, коли вам можна буде займатися спортом і відвідувати такі громадські місця, як лазні, сауни і басейни. Гінеколог зможе відповісти на питання з приводу лікування післяпологового геморою, сухості піхви, розширення її вен. Якщо ви плануєте малюків-погодок, то поцікавтеся, коли ви зможете знову завагітніти і чи можна вам це робити найближчим часом. Запитайте про те, як швидко у вас налагодиться менструальний цикл і від чого це залежить.

Наталя Блок

EmptyView