Зміни під час вагітності Зміни під час вагітності
Вагітність і пологи

Зміни під час вагітності

Вагітність — це нормальний стан, і у більшості здорових жінок ускладнень буває небагато, якщо вони взагалі є. Незважаючи на це, ваш організм зазнає суттєвих змін, порівняно з тим, як він зазвичай функціонує, тож ця стаття допоможе зорієнтуватися, чого можна очікувати під час вагітності.

Важливо пам'ятати, що кожна жінка має свої індивідуальні особливості та реагуватиме на вагітність по-своєму. Якщо це ваша перша вагітність, то ви, ймовірно, будете прислухатися до будь-яких нових змін, які відчуватимете. Деякі з них важко буде проігнорувати, наприклад, як зміна вашої фігури, тоді як інші можуть зміни бути більш непомітними, і ви можете навіть не здогадуватися про них.

Коли потрібно хвилюватися?

Межа між знанням того, що є нормальним, і коли потрібно хвилюватися може бути дуже розмитою. Деякі зміни, які викликають занепокоєння, є очевидними, як кровотеча, біль у животі або уповільнення рухів дитини. Але інші зміни, як підвищення артеріального тиску або наявність білка в сечі, буде важче виявити самому. Це одна з причин, чому так важливо проходити регулярні огляди у свого ведучого лікаря.

Не буває дурних запитань

Варто пам'ятати, що перевірки у свого лікаря є важливим способом зменшення власного стресу та отримання максимального задоволення від вагітності. Частина роботи лікаря — це навчання та підтримка, тому складіть список того, що ви хочете знати, та станьте активним учасником власного допологового медичного обслуговування.

Фізичні зміни

Більшість змін на ранніх етапах вагітності стосуватимуться зиготи, яка знаходить собі шлях з маткової труби, а потім вкладається в стінку матки. Її підтримка та максимізація виживання стануть пріоритетом вашого організму на першому місці.

Як щодо мене?

На перших тижнях вагітності здаватиметься, ніби ваш організм просто переходить на автопілот. Роки еволюційної біології означають, що ваше тіло буде знати, як турбуватися про своє запліднене яйце та підтримувати його до повного розвитку. Це означає, що вам і вашим потребам доведеться на деякий час відійти на другий план. Протягом вагітності ваш комфорт, рухливість, травлення та обмін речовин змінюватимуться, щоб максимізувати шанси на виживання вашої дитини.

Не забувайте про фолієву кислоту

На перших тижнях намагайтеся мінімізувати вплив токсинів, які потенційно можуть спричинити проблеми з розвитком. Прийом добавок з фолієвою кислотою по 500 мікрограмів на день допоможе зменшити ймовірність появи дефекту нервової трубки у вашої дитини.

Ранні фізичні зміни

  • Відсутність менструації. Якщо у вас 28-денний цикл, то у вас, швидше за все, відбулася овуляція приблизно на 14-й день після першого дня останньої менструації. Зачаття зазвичай відбувається протягом декількох днів після овуляції.

  • Легка вагінальна кровотеча приблизно через 5-10 днів після зачаття. Вона відома як імплантаційна кровотеча, і виникає, коли зигота вкладається в слизову оболонку матки, яка густо вкрита кровоносними судинами. Менше 50% жінок мають імплантаційну кровотечу, тому не хвилюйтеся, якщо цього не сталося.

  • Зміни у грудях та сосках. Підвищена чутливість, збільшення, потемніння сосків і відчуття тяжкості в області тазу — все це нормально.

  • Металевий або дивний присмак у роті.

  • Багато вагітних говорять, що просто знають, що вагітні, або описують відчуття чогось іншого чи дивного.

  • Частота сечовипускання. Нездатність терпіти, коли потрібно сходити в туалет і спорожнити міхур.

  • Відчуття виснаження та пригнічення з втомою.

  • Відчуття нудоти та змін у звичному апетиті. Розвивається гострий нюх і нездатність переносити деякі запахи. Червоне м'ясо, сира курятина, риба та яйця може бути особливо важко переносити в перші місяці вагітності.

  • З'являється більше прищів і тонких вен на обличчі та грудях.

Пізніші фізичні зміни

  • Збільшення розмірів живота приблизно з 12-го тижня вагітності. Це коли ваша збільшена утроба почне підніматися і виходити з ободу тазу і рухатися вгору.

  • Збільшення розміру грудей і потемніння ареоли з появою дрібних прищиків. Ближче до третього триместру вагітності розпочнеться вироблення молозива з періодичними витоками. Таким чином ваші груди готуються до грудного вигодовування.

  • Збільшення ваги. Нормальний і здоровий приріст ваги під час вагітності становить 10-14 кілограмів. На першому триместрі, як правило, приріст незначний, більший на другому, а найбільший — на третьому триместрі.

  • Відчутні та видимі рухи дитини. Більшість жінок, які вагітні перше, вперше відчувають, як рухається дитина (перші рухи плоду) між 18-20 тижнями вагітності. Це може статися вже на 16 тижні для жінок, які раніше були вагітними і знають, на які ознаки слід очікувати.

  • Задишка, оскільки ваша збільшена матка зміщує ваші легені та діафрагму. Приблизно з 36 тижня може відбутися «опущення живота», коли ваша дитина опуститься в таз, готуючись до пологів. Це частіше стається з матерями, які народжують дитину вперше, ніж з тими, у кого вже є діти.

  • Варикозне розширення вен, геморой, розтяжки, порушення травлення, печія, метеоризм, запор та набряклість ніг. Якщо перерахувати все разом, то це змушує задуматися, що саме спонукає жінок до вагітності, правда? Як би це не звучало, все це варте того відчуття, коли тримаєш власну дитину на руках.

  • Кількість крові, яку ваше серце перекачує щохвилини, збільшиться приблизно на 40%, ще до 20 тижня вагітності. Загальний об'єм вашої крові збільшиться з 5 літрів до приблизно 7-8 літрів до моменту народження вашої дитини. Це означає, що ваше серце та вся система кровообігу збільшують свої можливості та функції, щоб задовольнити всі додаткові вимоги, які висуває ваша вагітність. Не дивно, що іноді ви будете відчувати втому.

Емоційні зміни та гормони

Під час вагітності може здаватися, ніби гормони керують вашим життям. Вони відіграватимуть важливу роль у підтримці вашої вагітності та забезпеченні найвищих шансів виживання вашої дитини. Але гормони також можуть відповідати за перепади настрою та емоційну нестабільність. Якщо ви зазвичай не схильні до сліз і досить врівноважені, то вагітність може відкрити у вас абсолютно нові сторони.

Можливо, ви часом навіть відчуватимете депресію і пригнічення від усіх змін, що відбуваються у вашому тілі. Будьте впевнені, що ці зміни настрою не будуть постійними і стабілізуються після народження вашої дитини.

Проблеми з психічним здоров'ям

Якщо у вас були проблеми з психічним здоров'ям, такі як біполярний розлад, нав'язливо-компульсивні схильності, депресія чи параноя, то ваша вагітність може посилити такі симптоми або спричинити рецидив. Важливо підтримувати контакт із лікарем, що займається психічним здоров'ям, протягом усієї вагітності та протягом перших місяців після пологів.

Якщо вам призначили ліки для нормування настрою, важливо повідомити лікаря, що ви вагітні. Можливо, звичну дозу знадобитися коригувати або регулювати протягом вагітності.

Втрата контролю

Якщо вам завжди подобалося тримати під контролем своє харчування, свою вагу та зовнішній вигляд,  вагітність може все змінити на протилежне. Ваша вага та фігура однозначно зміняться під час вагітності. Але це не означає, що вам потрібно відмовитися від усіх інвестицій у себе, щоб виглядати добре.

Зосередьтеся на догляді за собою, гарному одязі та підтримуйте здорове збільшення ваги. Відчуття образи на свій стан лише погіршить ваш настрій і не принесе вам жодної користі. Намагайтеся сприймати цей час з оптимізмом і не втрачайте почуття гумору.

Хвилювання

Хвилювання є типовою емоцією під час вагітності. Воно може бути досить розмитим і загальним або більш конкретним, таким як страх перед пологами та народженням дитини. Вагітні жінки можуть переживати ті самі думки та хвилювання. В крайньому разі це може бути симптомом депресії або обсесивно-компульсивного розладу. Обговоріть почуття зі своїм лікарем. Лікарі вже багато разів чули подібні історії, і ви зобов'язані забезпечити стабільність свого психічного здоров'я заради себе та своєї дитини.

Практичність

Такі практичні занепокоєння, як життя із меншими доходами, житло, складання бюджету, догляд за дітьми та просто забезпечення іншої маленької людини в будинку, можуть викликати велике занепокоєння. Поговоріть про це з партнером та рідними. Розробіть практичні, реалістичні способи полегшення ноші відповідальності.

Кому яка різниця?

Часто вагітні жінки почуваються амбівалентно. Іноді вас може переповнювати хвилювання щодо новонародженої дитини, а іноді ви можете просто почуватися дуже нейтрально щодо цього. У вашу свідомість може закрастись провина, особливо в ранкові години, коли у вас безсоння.

Критика

Дуже часто вагітні жінки стають надмірно чутливими до критики. Ви можете бачити критику там, де насправді її ніколи не було. Надчутливість та емоційна вразливість є нормою, тож дозвольте собі не завжди робити все правильно.

Будьте достатньо зрілими, щоб вибачитися перед кимось, якщо ви відчуваєте, що помилилися. Це допомагає побудувати емпатичні стосунки, і ви будете вражені тим, наскільки розуміючою є більшість людей.

Забобони

Ви уникаєте чорних котів, не ходите під сходами і ніколи не відкриваєте парасольку в будинку? Забобони можуть взяти верх над вами під час вагітності, і навіть якщо ви ніколи раніше не турбувались про те, щоб поставити нове взуття на стіл (до невдачі, як ви знаєте), то ви виявите, що почали звертати на це увагу. Отже, якщо вам легше уникати речей, які, на вашу думку, можуть бути поганими прикметами, то робіть це. Історично забобони були одним із способів пояснити те, що зараз може пояснити наука.

Ізоляція та самотність

Намагайтеся не ізолювати себе на час вагітності. Легше сказати, ніж зробити, особливо якщо у вас вже є малі діти вдома. Просто вийти з дому з маленькими дітьми дуже важко, і часто простіше просто поступитися і залишитися вдома. Але для ваших власних потреб соціалізації важливо, щоб ви спілкувались та підтримували зв'язок з іншими жінками. Шукайте ігрові групи у вашому районі та поговоріть із медсестрою для дітей раннього віку про те, які групи для матерів діють у вашій громаді.

EmptyView