Рекомендації щодо дієти під час вагітності Рекомендації щодо дієти під час вагітності
Вагітність і пологи

Рекомендації щодо дієти під час вагітності

Навіть якщо ви ніколи раніше не замислювались над своїм харчуванням, вагітність надихне вас на вивчення питання їжі та харчування. Існують певні вітаміни та мінерали, які дійсно можуть вплинути на ріст та розвиток вашої дитини. Відмова від шкідливої їжі дуже важлива, оскільки все, що ви їсте та п'єте, зрештою потрапить до вашої дитини.

Зараз настав ідеальний час, щоб почати думати про дієту на час вагітності та приймати мудрі рішення щодо того, що ви їсте. Ми зібрали корисну інформацію про харчування під час вагітності, зокрема, що їсти, яких продуктів слід уникати, деякі рецепти тощо.

Харчування під час вагітності

Навіть якщо ви вже вважаєте себе здоровою, потрібно пам'ятати про деякі важливі речі, оскільки тепер ви їсте за двох. Перше правило — варто їсти все свіже, а додавання в раціон більшої кількості фруктів та овочів — один із найкращих способів збільшити споживання вітамінів і мінералів. Однак, оскільки у вашому житті відбуваються великі зміни, є деякі моменти в плані харчування, до яких слід ставитися обережніше.

Що їсти під час вагітності

Завжди пам'ятайте, що НЕ можна їсти під час вагітності (див. нижче), і їжте здорову, необроблену їжу, особливо багато овочів. Червоне та біле м'ясо, морепродукти, молочні продукти та каші також допоможуть вам задовольнити потребу у поживних речовинах. Якщо ви вегетаріанка, переконайтеся, що ви отримуєте достатню кількість заліза та інших поживних речовин, що містяться в м'ясі та морепродуктах. До деяких ключових вітамінів та поживних речовин, які є важливими для вас та дитини, належать:

  • Вітаміни A, B, C, D та E

  • Кальцій

  • Фолієва кислота

  • Омега-3

  • Білок

  • Залізо

  • Цинк

  • Йод

Детальніше про те, що їсти під час вагітності, можна прочитати в інформації про харчування та їжу під час вагітності.

Продукти, яких потрібно уникати під час вагітності

Існує кілька видів продуктів, яких слід уникати під час вагітності, оскільки вони можуть спричинити потенційні проблеми під час вагітності та протягом усього життя вашої дитини:

  • Продукти, які можуть містити бактерію Listeria: м'які сири, сире м'ясо (як делікатес), суші, непастеризоване молоко та молочні продукти.

  • Продукти з високим вмістом ртуті: слід уникати сирої риби та хижої риби, що містить велику кількість ртуті. Сюди входить м'ясо акули, риби-меча і барамунді. Хорошою альтернативою стане лосось, у якому відносно мало ртуті.

  • Необхідно уникати алкоголю та кофеїну.

Дієта під час вагітності та ранкова нудота

  • Прислухайтеся до сигналів свого організму, щоб дізнатися, чи ви хочете їсти. Намагайтеся не їсти те, що вам не подобається, лише тому, що це корисно для вас. Важливо пити достатньо рідини, навіть якщо ви не переносите велику кількість їжі. Попивання води, декілька чашок не міцного чаю, фруктові смузі, каші з молоком із низьким вмістом жиру і навіть простий лимонад є хорошими варіантами рідини.

  • Тримайте на тумбочці біля ліжка коробочку з крекерами і склянку води. Перш ніж встати з ліжка зранку переконайтеся, що у вас у шлунку є щось інше, окрім ваших травних ферментів.

  • Попросіть свого партнера готувати для сім'ї, поки вам не стане краще. Це може тривати до кінця першого триместру. Вигляд та запах сирого м'яса може бути занадто неприємним для багатьох вагітних, тому уникайте цього, якщо це необхідно.

  • Випийте склянку молока та перекусіть щось легке ввечері безпосередньо перед тим, як піти спати.

  • Уникайте дуже гострої, жирної або дуже солодкої їжі. М'які продукти, які легко засвоюються, такі як рис, макарони, локшина, бутерброди, фрукти та тости є хорошими альтернативами.

Загальні рекомендації щодо дієти на час вагітності

  • Не пропускайте прийоми їжі і не робіть великі перерви між ними. Намагайтеся мати до 5-6 прийомів їжі від невеликого до середнього розміру щодня, щоб уникнути відчуття надмірної ситості.

  • Снідайте, навіть якщо раніше ви цього не робили. Це справді найважливіший прийом їжі протягом дня і допоможе відновити рівень цукру в крові до здорового рівня після стількох годин голодування.

  • Не заженіть себе у пастку, дотримуючись дієт, які, нібито, виводять токсини з вашого організму.  Якщо у вас немає проблем з роботою печінки та нирок, у вас навряд виникнуть будь-які проблеми. Якщо у вас виникають сумніви, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

  • Прагніть підтримувати здорові стосунки з їжею, розглядаючи її як джерело енергії для свого організму та певний засіб функціонування. Знайдіть час, щоб подумати, які продукти корисні для вас і вашої дитини, а не дозволяти своїм смаковим рецепторам взяти гору.

  • Не обмежуйте асортимент або різноманітність продуктів в своїй дієті під час вагітності. Ваша дитина відчуває смак їжі, яку ви їсте, коли ковтає навколоплідні води. Це формує її смакові рецептори, так що коли вона стане достатньо дорослою для твердої їжі, приблизно у віці 6 місяців, вона буде більш сприйнятливою до більшої кількості смаків.

  • З'їдайте на сніданок кальцій у будь-якій формі. Мюслі, залиті молоком, йогуртом, молочним чаєм або кавою чи сир на тостах, допоможуть поповнити запас кальцію в кістках, який було витрачено за ніч. Кістки — це жива тканина, яка потребує регулярного поповнення кальцію та вітаміну D, щоб залишатися міцною.

  • Тримайте перекуси під рукою, де б ви не були. На першому триместрі, коли нудота і блювота є звичним явищем, певна їжа може змінити ваше самопочуття.

  • Піддавайся потягу, якщо він у вас є. Окрім того, що вагітні можуть вживати неїстівну їжу (викривлення смаку), часто існує біологічна причина потягу у вагітних жінок. Потяг до апельсинів або помідорів, наприклад, є цілком обґрунтованим, оскільки вітамін С необхідний організму для засвоєння заліза з продуктів.

  • Відмовтеся від алкоголю. Правда в тому, що немає перевіреної, безпечної кількості споживання алкоголю для вагітних, і єдиний спосіб переконатися, що ви не перевищили норму — це не вживати алкоголь взагалі. Заново відкрийте для себе безалкогольні напої, свіжі фруктові соки, газовану воду із соком лайма або лимона чи просто звичайну питну воду. Доданий фтор знайде шлях до щелепи вашої дитини, де будуть формуватися зуби та емаль.

  • Не забудьте придбати у магазині йодовану сіль. Вагітним жінкам потрібен цей важливий елемент для здорового функціонування їхньої щитоподібної залози. Важливо те, що він потрібен їхній дитині для підвищення рівня IQ. Інші корисні джерела йоду — це морепродукти, хліб, збагачений йодом, зелені листові овочі та яйця.

  • Харчування в буфетах або кафе із самообслуговуванням може бути ризикованим. Їжте лише ті продукти, в свіжості яких ви впевнені.

  • Прочитайте етикетки та ознайомтеся з інформацією про поживність їжі, яку ви їсте. Зазвичай харчовий компонент, якого у продукті найбільше, посідає перше місце у списку складників. Виробники повинні розміщувати складники у порядку зменшення. Якщо у вас виникають проблеми з прочитанням певного складника або ви не знаєте такого інгредієнта, значить, швидше за все, це не буде дуже корисно для вас чи вашої дитини.

Ускладнення під час вагітності та дієта

Іноді вагітність може спричинити небажані зміни в організмі. Проблеми зі здоров'ям, такі як гестаційний діабет, дефіцит йоду, анемія, прееклампсія, високий кров'яний тиск та надмірна блювота — це лише кілька найпоширеніших проблем, які можуть виникнути у вагітних майбутніх мам. Іноді те, що ви їсте, може зіграти важливу роль у покращенні самопочуття та дозволяє полегшити симптоми. Відвідайте нашу сторінку ускладнень під час вагітності, щоб отримати детальнішу інформацію.

EmptyView