Зміни в розвитку малюка на 41-му тижні Зміни в розвитку малюка на 41-му тижні
Вагітність і пологи

Зміни в розвитку малюка на 41-му тижні

Насправді ж, в очікуваний день народжують менше 5% вагітних жінок – пологи настають або раніше, або пізніше. Це тому, що часто виникає плутанина з датою зачаття дитини. До того ж, деяким дітям просто потрібно трохи більше часу, щоб «дозріти», ніж іншим. Заспокойтеся і будьте певні: ваша вагітність закінчиться протягом наступного тижня.

Коли це все закінчиться?

Ви, мабуть, уже обговорювали з акушеркою чи лікарем можливість стимуляції пологів. У цьому питанні потрібно зважити всі «за» і «проти», насамперед врахувавши власне самопочуття і піклуючись про благополуччя дитини. Деякі жінки на 41-му тижні вагітності настільки виснажені очікуванням та напругою, що стимуляція пологів є обґрунтованою. Іншим вдається налаштуватися на спокійне чекання. Кожна жінка особлива і реагує на переношування по-різному.

Фізичні зміни на цьому тижні

  • Під час попередніх візитів до лікаря вам могли діагностувати переношування вагітності. Можливо, на цьому тижні вас попросять зробити ультразвукове дослідження, щоб визначити кількість навколоплідних вод, розмір дитини та розташування плаценти. Оскільки при переношеній вагітності плацента працює не зовсім ефективно, дуже важливо контролювати її функції.

  • Вас можуть попросити вести облік рухів та активності дитини. Якщо відбуваються суттєві зміни або зменшення її рухів, вам доведеться поїхати до пологового будинку.

  • Ви можете відчувати особливий тиск на шийку матки. Подібний до болю, який відчувається при відборі мазку з шийки матки, він може посилюватися і тривати залежно від тиску голівки дитини. Шийка матки зараз дозріває – готується до розширення. Під час активної фази пологів вона має розширитися до 10 см, щоб голівка та тіло дитини змогли вийти.

  • Ви можете помітити збільшення вагінальних виділень, оскільки клітини шийки матки виробляють білу водянисту речовину. У деяких жінок на цьому тижні може вийти слизова пробка. І хоча це – ще не ознака пологів, підготовчі процеси вже відбуваються.

Емоційні зміни на цьому тижні

  • Кожен напад болю може означати, що ваше очікування нарешті закінчилося. Кожного разу лягаючи спати, ви не можете бути впевнені, що не прокинетесь серед ночі від пологових болів. На 41-му тижні вагітності дуже важко зберігати спокій. У цей час просто неможливо будувати якісь конкретні плани, адже виникає відчуття, що все життя залежить від однієї події.

  • Ви маєте право на сильніші емоції, ніж просто розчарування, збудження, тривога, неспокій, страх, дискомфорт і втома. Спробуйте добре відпочити, виконуйте просту роботу, що не вимагає надто великих витрат енергії.

  • Почитайте книгу, яка захопить вашу уяву, або перегляньте фільм. Шукайте заняття, яке допоможе згаяти час і відволіче від виснажливого очікування. Завітайте до друзів, а ще краще, запросіть їх до себе. Робіть щось вранці, а вдень відпочивайте. Наповнюйте чимось день, щоб він не тягнувся цілу вічність.

  • Спробуйте візуалізувати себе у пологах. Уявіть, що ви сильна і робите все, що потребує ваше тіло, щоб народити дитину. Довіряйте своїм лікарям. Погодьтеся, що власне здоров'я і здоров'я та безпека дитини важливіші за будь-які ваші побажання щодо пологів. Саме це стоїть на першому місці для всіх.

  • На цьому тижні у вас можуть з’явитися яскраві дивні сни про дитину. Вам може снитися, що ви вже народили, але не усвідомили цього, або що у дитини інша стать, ніж ви чекали.

Зміни дитини на цьому тижні

  • На цьому тижні зі шкіри дитини зникає майже вся змазка – вона завершує своє існування у шлунку та кишках. Разом із жовчними виділеннями та клітинами відмерлої шкіри змазка утворює вміст першого випорожнення малюка. Будьте готові до найчорнішого і найповнішого підгузка з тих, що вам коли-небудь доведеться змінити.

  • Іноді здається, що дитина збирається буквально вискочити з вас, особливо якщо у вас уже є діти. Якби це було так просто! Дитина дозріла, але ще не зовсім готова до народження.

  • Малюк добре розвинений і цілком готовий дихати, їсти, випорожнюватись, плакати та заявляти про свої потреби, якщо вирішить прийти у світ на цьому тижні.

Поради на тиждень

  • Гостра їжа, довгі прогулянки та секс можуть стимулювати початок пологів, Спробуйте, якщо ви повністю готові.

  • Постійно тримайте при собі мобільний телефон. Ваша крихітка може захотіти побачити світ у будь-який час.

  • Якщо ви не можете відволіктися від думок про пологи, спробуйте переключитися на телесеріал. У вас є повне право полежати на диванчику до моменту старту!

EmptyView