40-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні 40-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні
Вагітність і пологи

40-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні

Мабуть, ви вже ситі по горло вагітністю і мрієте лише про те, щоб все швидше закінчилося. Ви почуваєтесь некомфортно, вам бракує сил та енергії. Вам складно на чомусь довго зосереджуватися і щось планувати. Здається, все ваше життя поставили на паузу.

Де швабра і відро?

Проте не всі жінки вважають, що 40-й тиждень вагітності є приводом для заслуженого відпочинку. Деякі починають фанатично наводити чистоту в кожному закапелку оселі. Наведення ідеальної чистоти до народження дитини стає їхнім пріоритетом номер 1. Партнери можуть лише здивовано спостерігати за цим процесом. Але феномен «гніздування» добре відомий і має сенс з погляду організації чистого та безпечного середовища для новонародженого.

Фізичні зміни на цьому тижні

  • На цьому тижні часто спостерігаються перейми Брекстона-Хікса, які сприяють надходженню збагаченої киснем крові до матки та дитини. Іноді вони досить сильні, але якщо вони не занадто болісні та нерегулярні, не турбуйтеся. Якщо вони вас турбують, теплий душ або зміна положення зазвичай допомагає їх полегшити.

  • Якщо дитина опустилася в тазу, форма вашого тіла змінилася, і люди можуть відзначати, що ви «поменшали». Вам стало трохи легше дихати, але тиск на сечовий міхур посилився, тож, цього тижня ваші «стосунки» з туалетом можуть стати надзвичайно близькими. Потерпіть: скоро все зміниться.

  • Якщо у вас раптово потече рідина з піхви, розпочнуться регулярні болючі скорочення матки з інтервалом приблизно 15 хвилин або постійний тягнучий біль у нижній частині спини, проконсультуйтеся з акушеркою або лікарем. Все це може бути ознакою справжніх ранніх пологів.

  • На цьому тижні ви відчуватимете сильну тяжкість у тазу. Виникає відчуття, що ви вже недовго зможете утримувати дитину всередині, особливо коли стоїте. Ваші тазові м'язи працюють понаднормово, утримуючи концентровану вагу матки і, як розтягнутий слінг, провисають у критичних точках. Зробіть їм ласку – сідайте за найменшої нагоди. Знайдіть зручний стілець і сядьте з чашкою чаю, хорошою книгою чи телефоном. Вам більше не потрібно нічого нікому пояснювати – ви на 40-му тижні вагітності, і вам залишилося тільки чекати.

  • Шкіра на животі натягнулася як барабан. Пупок стирчить, ніби його вивернули назовні, а розтяжки набули яскраво-червоного або фіолетового кольору. Вам складно уявити, що живіт може розтягнутися ще більше, але якщо ви переносите вагітність, він таки це зробить. Якщо ви охопите живіт руками, ваші пальці можуть навіть не зустрітися.

Емоційні зміни на цьому тижні

  • Ви, напевно, почуваєтеся піднесено. Ви так довго чекали на цей тиждень, що якщо нічого не трапиться, ви будете розчаровані. Родичі та друзі телефонують, щоб дізнатись, чи ви не народили. Вам, мабуть, набридло весь час повторювати одне й те саме, тому ввічливо попросіть їх не турбувати вас, але пообіцяйте повідомити, колищось станеться.

  • Ви одночасно відчуваєте тривогу, збудження й нетерпіння. Цей тиждень сповнений емоцій, і вони можуть накрити вас, якщо вам здасться, що ви не контролюєте події. Якщо ви боїтеся, що не витримаєте болю під час пологів, прочитайте все, що можна, про способи його полегшення. Поговоріть про це з акушеркою або лікарем і включіть вибрані заходи до свого плану пологів.

Зміни дитини на цьому тижні

  • Хоча терпець вам ось-ось урветься, швидше за все, ваша дитина не переношена. Але їй дуже тісно у матці, і найближчим часом «кватиранту» доведеться виселитеся, незалежно від того, чи хоче він залишати таке затишне помешкання. Ваша дитина ідеально складена, так що після народження ви будете дивуватися, як вона поміщалася всередині вас. У перші дні після народження малюк намагатиметься приймати ту саму позу, в якій він перебував протягом усієї вагітності.

  • Акушерка або лікар запитає вас про рухи дитини, наскільки вона активна, і чи ви не помітили будь-яких змін у її режимі. Вони навіть можуть попросити вас вести записи, які вам потрібно буде принести на наступний прийом. На цьому тижні вам може знадобитися КТГ (кардіотокограф), який контролює серцебиття дитини та м'язову активність матки. Це дасть важливу інформацію лікарю про стан дитини.

Поради на тиждень

  • Не відкладайте пакування лікарняної сумки насамкінець. Гарячкові пошуки потрібних дрібниць в останній момент можуть викликати небажаний стрес. Якщо у вас плануються природні пологи, то ви перебуватимете у лікарні не більше 3 днів, тому не беріть багато речей. Більшість жінок носять у лікарні свій звичайний денний одяг. Візьміть із собою зручні легкі топи, які розстібаються спереду, якщо ви плануєте годувати грудьми.

  • Якщо вагітність стала нестерпним тягарем, і ви хочете стимулювати пологи, обговоріть це з лікарем. Вибір методів стимуляції – це особисте рішення, яке має враховувати багато факторів. Пам'ятайте: у разі штучного стимулювання пологів суттєво збільшується ризик медичного втручання та ускладнень у пологах.

  • Подивіться або почитайте історії від інших мам, їх досвід пологів може допомогти вам заспокоїтись.

EmptyView