Розвиток дитини на 32-му тижні вагітності Розвиток дитини на 32-му тижні вагітності
Вагітність і пологи

Розвиток дитини на 32-му тижні вагітності

Ваша дитина активно штовхається, ковтаючи, рухаючи ручками, смокчучи, кривляючись та насуплюючись. Вона навіть може хитати головою з боку в бік та розплющувати і заплющувати очі.

Зараз дитина заповнює всю матку, використовуючи весь наявний простір. Ваші нервові закінчення фіксують кожен рух, тому ви дуже добре відчуваєте, коли хтось «вирушив на прогулянку».

Протягом дня малюк має періоди відпочинку та активності за певним графіком. Деякі жінки помічають, що, коли вони лягають у ліжко, дитина ніби отримує сигнал для початку своєї «гімнастики». Але цілком можливо, що у ліжку менше відволікаючих факторів, тому вагітні краще зауважують рухи дитини.

Шкіра дитини вже не така прозора і більше нагадує ідеальну шкіру немовляти. Під нею накопичується більше жирових клітин, формуються милі жирові складочки.

Кістки малюка стають твердішими та кальцинуються. Це означає, що на цьому етапі вагітності ваш раціон особливо важливий. Ви маєте щодня вживати 3–4 продукти, багатих на кальцій: молоко, сир, йогурт, мигдаль, рибу з кістками, зелені листові овочі. Якщо у вас непереносимість коров'ячого молока, переходьте на соєві молочні продукти, збагачені кальцієм.

EmptyView