31-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні. Музика для малюка 31-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні. Музика для малюка
Вагітність і пологи

31-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні. Музика для малюка

І хоча існують суперечливі думки про те, чи допомагає прослуховування музики розвитку дитини в утробі, нове дослідження показало, що діти впізнають і віддають перевагу музиці, яку вони чули в утробі матері, як мінімум через рік після народження. Це свідчить про те, що мозок дитини, який розвивається, може зберігати і відновлювати спогади після тривалого періоду, а також дає чудову можливість мамам встановити зв’язок зі своїми дітьми через розділену радість прослуховування музики.

Дослідники з університету Лестера виявили, що однорічні малюки впізнають музику, яку вони чули за три місяці до свого народження. Доктор Олександра Лемонт з групи дослідження музики в університеті зазначає: «Ми знаємо, що плід в утробі матері може повноцінно чути лише через 20 тижнів після зачаття. Тепер ми виявили, що діти можуть запам'ятовувати і віддавати перевагу музиці, яку вони чули в утробі, через 12 місяців після народження».

Для дослідження матері вибирали музику за власним смаком – від класичної до реґі. Під час тестування 12-місячних малюків найбільше приваблювали композиції, які їм ставили їхні мами під час вагітності. Доктор Лемонт також наголосила про відсутність доведеного взаємозв’язку між прослуховуванням музики певного стилю з рівнем інтелекту.

Той факт, що музика може мати заспокійливий вплив, має допомогти всім матусям, які мають гіперактивних дітей, а також татусям, які бажають спокійно провести час зі своїми малюками. Те, що батьки можуть насолоджуватися музикою разом із дитиною, стане додатковою перевагою, коли часу на себе буде катастрофічно не вистачати.

Це означає, що для батьків, зацікавлених у пренатальній стимуляції дитини, може становити інтерес метод використання музики для спілкування з дитиною до народження та формування спільних музичних смаків. При цьому педіатри рекомендують використовувати різну музику. «Розмаїття стилів музики є важливим і може бути корисним для майбутніх навичок письма, читання та мовлення у дитини», – відзначає доктор Філіп А. Де Фіна, доцент кафедри психіатрії та поведінкової нейробіології Медичного факультету Нью-Йоркського університету, головний нейропсихолог і керівник кафедри нейротерапії Лабораторії дослідження мозку Нью-Йоркського університету.

Зверніть увагу: якщо ви прикладаєте навушники до живота, тривалість сеансу не повинна перевищувати 60 хвилин на день, щоб уникнути надмірної стимуляції дитини. Амніотична рідина є ефективним провідником, тому стежте, щоб гучність музики не була надто високою. Крістін Джеймс, мати двох дітей, впевнена: постійне прослуховування реґі під час вагітності пояснює те, чому її дітлахи з ентузіазмом підспівують Бобу Марлі. «Я думаю, вони почали співати його пісні ще до того, як почули колискові!».

Спільна любов до певних пісень або стилю музики – чудовий спосіб встановити зв'язок між матір’ю і дитиною. Музика є невід'ємною частиною нашої культури у таких формах, як колискові. Коли діти вчаться говорити, в основі перших слів і співу лежить той самий процес. Привчаючи дитину до музики ще в утробі, ви не тільки ділитеся з нею своїми музичними уподобаннями, а й даєте змогу використовувати музику як спосіб комунікації з вами, заснований на спільному приємному досвіді.

EmptyView