29-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні 29-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні
Вагітність і пологи

29-й тиждень вагітності: розвиток малюка на цьому тижні

Ой, моя спина!

Одна з найбільших зон ризику – спина. Щоб збалансувати вагу та об'єм спереду, хребет автоматично відхиляється назад. Крім того, під час ходи ви несвідомо ставите ноги ширше. У сукупності це створює знамениту «качину ходу» вагітних, якої, як вам здавалося, у вас точно не буде. Контролюйте вагу, носіть взуття без підборів, повільно вставайте з сидячого або лежачого положення, виконуйте комплекс вправ для зміцнення спини й черевних м'язів, які також працюють на підтримку хребта.

Що таке «тазове дно»?

Завжди знаходьте час і для кількох вправ на укріплення тазового дна. Уявіть, що ваші м'язи – це слінг, який підтримує всі життєво важливі органи та тканини тазу. Сечовий міхур, пряма кишка, піхва, шийка і тіло матки потребують підтримки, щоб надійно триматися у правильному вертикальному положенні. Кашель та чхання можуть спричинити надмірне навантаження на тазове дно, тому зверніться до лікаря, якщо ви застудилися.

Фізичні зміни на цьому тижні

  • Ви можете помітити більші набряки та набір ваги. Це відбувається тому, що у вашому організмі з’явилося більше циркулюючої крові та рідини. Ноги, ступні та навіть пальці можуть виглядати більшими, ніж зазвичай. Якщо каблучки починають тиснути, краще зніміть їх зараз, бо через кілька тижнів з цим можуть виникнути проблеми. Багато жінок в останні місяці вагітності носять обручку на ланцюжку на шиї.

  • Відчуваєте жар? У третьому триместрі багато жінок помічають збільшення температури тіла. Вам може бути дуже жарко навіть тоді, коли всі інші тремтять від холоду. Але не хвилюйтеся, ваше тіло автоматично знижує температуру, коли виникає ризик перегріву. Головне, не заважайте йому, вживаючи гостру їжу, алкоголь та нервуючи.

  • Молочні залози нагрубають і стають щільнішими. На них проявляються підшкірні вени, соски ще більше темніють. Усі ці зміни необхідні для того, що підготувати груди до виробництва молока для вашої дитини. Намагайтесь не користуватися милом, що підсушує, та уникайте загального подразнення шкіри. У будь-яких інших заходах для підготовки до грудного вигодовування під час вагітності немає потреби.

  • Вам все важче нагинатися. Настав час підстригти нігті, поголити ноги і купити взуття, яке не потрібно застібати. У найближчі тижні ви почнете стогнати, нагинаючись, навіть якщо вважали, що з вами цього ніколи не станеться. Ласкаво просимо у третій триместр!

Емоційні зміни на цьому тижні

  • Ви можете трохи розслабитися, знаючи, що навіть у разі передчасних пологів шанси вашої дитини на виживання дуже високі. Якщо у вас були передчасні пологи раніше, безперечно, тепер ви хвилюєтеся і боїтеся, що це може статися знову.

  • Почніть відділяти дійсно важливі речі від другорядних. Подумайте про те, що вам потрібно і що хочеться зробити до народження дитини. Спробуйте прагматично визначити, що буде значно складніше зробити, коли з’явиться дитина, повністю залежна від вашого догляду. Зараз не час починати капітальний ремонт, планувати переїзд або шукати нову роботу. Спробуйте уникати стресів і ведіть просте розмірене життя.

  • Намагайтеся не зациклюватися на тому, як виглядає ваше тіло. Можливо, вам доведеться змінити думку про те, що вважається привабливим. Тіло вагітної жінки унікальне і має свою внутрішню красу.

  • Для третього триместру типові часті зміни настрою. В один момент ви можете майже захлинатися від щастя, а вже наступної миті заливатися сльозами. Тримайте паперові серветки під рукою і будьте доброю до себе. В усьому винні гормони, які можуть пригнічувати нервову систему та викликати симптоми, подібні до передменструальних.

Як змінюється дитина на цьому тижні?

  • Ваш малюк важить на цьому тижні приблизно 1,4 кг, і це менше половини ваги, з якою він народиться. Під його шкірою все ще накопичується жир, і якби дитинка народилася зараз, то виглядала б дуже худою з довгими кінцівками.

  • Частота рухів дитини, ймовірно, збільшиться. У неї ще є місце для рухів усього тіла та зміни положення, доки сіднички не зафіксуються всередині матки.

  • Дихальні шляхи малюка продовжують розвиватися, формуються маленькі деревоподібні структури – зростає кількість бронхіол та альвеол. Але це лише початок – повністю дихальна система дитини сформується до восьми років.

  • З кожним тижнем шанси дитини на виживання у разі передчасних пологів зростають. Якщо вона народиться на цьому тижні, то може навіть обійтися без дихальної підтримки.

  • На цьому тижні акушерці або лікарю може бути складно визначити, у якому положенні лежить дитина. Голівку можна легко сплутати із сідничками, а малюк може бути настільки рухливим, що дійсно важко визначити, у який бік він повернувся.

Поради на цей тиждень

  • Запитайте в акушерки чи лікаря, чи не потрібно зробити аналіз крові на залізо і приймати добавки для підвищення рівня гемоглобіну. Можливо, вам також необхідно визначити групу крові й провести скринінг-тест на наявність антитіл. Якщо у вас резус-негативна група крові, важливо переконатися, що організм не виробляє антитіла.

  • Складіть список дитячих імен, який ви надалі переглядатимете для остаточного вибору. Цікаво, що багато батьків приймають остаточне рішення щодо імені тільки тоді, коли побачать свою дитину. Поглянувши вперше або добре роздивившись обличчя свого малюка, батьки відчувають, як його потрібно назвати. Іноді це ім'я, про яке вони навіть не думали раніше.

  • Відмовтеся від силових вправ і підняття ваги, якщо у вас є геморой. Він лише прогресуватиме внаслідок зростання внутрішньочеревного та ректального тиску. Віддавайтеперевагу менш інтенсивним вправам, таким як йога та плавання.

EmptyView