Твоя вагітність: вже повних 20 тижнів Твоя вагітність: вже повних 20 тижнів
Вагітність і пологи

Твоя вагітність: вже повних 20 тижнів

Зріст і вага малюка

В середині вагітності малюк вже важить 250-300 грамів і виріс до 16-18 сантиметрів. Він уже схожий на справжнє немовля, вміє грати з ручками, ніжками і пуповиною. Його мозок майже сформований, розвинулася імунна система.

Дитина на двадцятому тижні може розрізняти голосові інтонації і реагувати на емоції батьків. Також очі малюка потроху починають відкриватися. З’являються брови. На голові є тонкі волоски, на руках оформилися нігті. Шкіра крихітки так само стала щільніша і грубша, вона вкрилася пушком, на якому з'являється захисний шар змазки , який покликаний захистити маля від інфекцій і пересихання після народження. На вигляд шкіра стала більш гладкою, що зробило обличчя і загальний вигляд малюка більш привабливим. Існують дослідження, які говорять, що дитина в 20 тижнів вже може впізнавати обличчя свого брата або сестри, якщо мама вагітна двійнею.

Самопочуття мами

На цьому тижні мама зазвичай проходить другий обов'язковий скринінг, який включає в себе аналізи крові та УЗД. Багато жінок відзначають, що токсикоз нарешті закінчився. Додаткова вага, яка може вже досягати п'яти-шести кілограмів, може створювати дискомфорт і легку задишку.

Намагайтеся не обмежувати себе в прогулянках, але вибирайте повільний темп, а також стежте за харчуванням. У цей період апетит може сильно покращитися, але це не означає, що потрібно їсти в два рази більше. Дитині і вам потрібні якісні продукти, що містять будівельні матеріали для її тіла і нервової системи, а не порожні вуглеводи і жири. На двадцятому тижні настрій у майбутньої мами хороший, адже гормональні бурі вщухли. Сексуальний потяг може бути підвищеним.

Як змінюється тіло жінки?

К 20 тижню вагітності з грудей може почати виділятися молозиво. Не варто цього бояться, у нормі це всього пару крапель, і вони не з’являються самі, а виділяються при стисканні сосків. Так організм майбутньої мами готується до вигодовування дитини.

Матка інтенсивно росте, тому на животі можуть з'явиться розтяжки. Щоб попередити їх, а також зберегти шкіру підтягнутою, можна вже починати носити бандаж. Так само він корисний, якщо ви помічаєте тягнучі болі після фізичного навантаження або довгого перебування на ногах.

Наталя Блок

EmptyView