Подорожі під час вагітності Подорожі під час вагітності
Вагітність і пологи

Подорожі під час вагітності

Зазвичай вагітність не вважається найкращим часом для подорожей. Однак, відкласти своє життя на дев'ять місяців неможливо, і цілком ймовірно, що ви захочете взяти відпустку та поїхати кудись на вихідні протягом цього часу. Зазвичай вагітним не рекомендується відвідувати тропічні райони країн, що розвиваються, і бажано обмежити будь-які поїздки протягом останніх шести тижнів вагітності.

Страхування на час подорожі буде розумним рішенням. Вартість медичної допомоги в деяких країнах є дуже високою, і у випадку передчасних пологів несподівана плата за госпіталізацію може вдарити по вашій кишені.

Чи є кращий час для подорожей під час вагітності?

Найкращим часом для подорожей зазвичай є другий триместр вагітності. Вранішня нудота до цього часу має пройти, і більшість жінок все ще досить зручно почуваються щодо свого розміру. До моменту пологів ще відносно далеко, щоб дозволити насолоджуватися відпочинком, і ваш живіт все ще буде невеликих розмірів.

Якщо це можливо, сплануйте свої подорожі таким чином, щоб мати часті перерви. Якщо ви зможете встати та походити, з легкістю дістатися до туалету та трохи порозтягуватися, значить додатковий час у дорозі до пункту призначення був того вартий. Сидіння у нерухомому положенні протягом кількох годин буде не тільки незручним, але й не рекомендується. Як правило, 5-6 годин є достатнім часом для сидіння вагітної жінки в одній позі, перш ніж їй потрібно буде встати та пройтися.

Для подорожі одягніть зручний, легкий одяг, який трохи тягнеться. Часто ноги та щиколотки трохи набрякають, якщо ними не рухати.

Перельоти

Деякі люди (помилково) вважають, що низький тиск у повітряних кабінах може спровокувати пологи. Також існує думка, що подорожей літаком слід уникати через порівняно низький рівень кисню на борту. Обидва припущення є помилковими. Дитину захищає товста мускулиста стінка матки матері, а також буферні властивості навколоплідних вод. Ваше власне тіло пристосується до тиску та атмосферних змін у навколишньому середовищі, тож вашу дитину нічого не турбуватиме.

Зручне розташування сидінь стає пріоритетним, коли ви вагітні. Можливо, варто розглянути можливість обміняти ваше звичне місце на місце вищого класу, і такі витрати будуть виправданими. Не бійтеся попросити про безкоштовне підвищення класу на стійці реєстрації, якщо це можливо. Згадка про вашу вагітність може бути достатньою причиною для забезпечення комфортнішого польоту.

Багато авіакомпаній встановлюють обмеження для вагітних, які планують летіти, якщо вони мають ускладнення або мають багатоплідну вагітність. У таких випадках може знадобитися дозвіл вашого лікаря.

А як щодо утворення тромбів?

Якщо це можливо, бронюйте місце в проході, щоб вам було легше вставати та ходити. Тромбоз глибоких вен (ТГВ) частіше зустрічається під час вагітності, і одним з найефективніших способів запобігання цьому є ходьба. Робіть розтяжку, розминайте пальчики ніг, робіть зарядку, пийте багато води, носіть вільний одяг – все це матиме позитивний вплив.

Деяким жінкам із варикозним розширенням вен рекомендується носити компресійні колготи. Вони допомагають поліпшити циркуляцію крові вгору по ногах. Вони також запобігають набрякам та накопиченню крові в нижніх кінцівках. Поцікавтесь у свого лікаря, чи вам потрібно їх носити.

Подорожі кораблем

Деякі вагітні жінки вперше дізнаються про свою морську хворобу, коли подорожують кораблем. Ліки зазвичай не рекомендуються, але одним із варіантів, дієвість яких було доведено, є акупресурні браслети. Вони здійснюють тиск на акупунктурні точки на зап'ясті. Спробуйте піднятися на палубу, де багато свіжого повітря і зосередити погляд на горизонті. Стежте за тим, що їсте, якщо пропонується шведський стіл. М'ясо холодної обробки та заздалегідь підготовлені салати можуть становити ризик з точки зору наявності Лістерії. Прагніть їсти тільки гарячу їжу, і якщо ви сумніваєтесь, не ризикуйте їсти те, у чому ви не впевнені. Краще візьміть трохи крекерів замість додаткового купальника.

Будьте обережні з питною водою і пийте тільки із закритих пляшок. Кубики льоду, вода для чищення зубів та залишки води на листі салату та фруктах — все це може спричинити розлад шлунку.

Подорожі автомобілем

Вагітні жінки можуть бути не впевнені, чи слід використовувати пасок безпеки під час подорожей автомобілем. Вони переживають, що пасок може створювати надмірний тиск на дитину або плаценту. Паски безпеки рятують життя вагітним жінкам та всім, хто ними користується. Послідовна, обґрунтована фактичними даними порада експертів полягає в тому, що пристібатися потрібно завжди.

Слідкуйте за тим, що обираєте з їжі на виніс, і намагайтеся брати з собою власні страви та перекуси. Якщо вам доведеться купувати їжу в дорозі, спробуйте їсти в людному ресторані швидкого харчування, який, швидше за все, має суворі правила поводження з продуктами харчування та швидкий обіг продуктів.

Подушки безпеки захистять у випадку аварії. Спрацювання подушки безпеки не має підвищеного ризику для вагітних жінок або їхньої дитини.

Пересування громадським транспортом

Спробуйте спланувати час і свою поїздку таким чином, щоб збільшити свої шанси отримати сидяче місце. У перші місяці вагітності, перш ніж ваш стан стане помітним, ви навряд чи викличете емпатію у інших пасажирів, які в іншому випадку поступилися б вам місцем. Але протягом цього часу вам це може бути так само потрібно, як і на останніх місяцях.

Якщо вам все-таки потрібно простояти всю поїздку, спробуйте трохи порухати ногами і намагайтеся не стояти на одному місці занадто довго. Якщо вам потрібні додаткові вправи, то вийдіть на одну чи дві зупинки раніше, ніж зазвичай. Така прогулянка є ідеальним способом збільшити кількість фізичних вправ, а також тримати власну вагу під контролем.

Імунізація

Важливо перевірити свій статус вакцинації перед поїздкою в іншу країну. Як правило, вакцини, які містять живі віруси, не рекомендуються під час вагітності, але ті, у яких немає живих компонентів, зазвичай є безпечними. Зверніться до лікаря з питань подорожей або до свого лікаря, щоб оцінити ризик інфекційних захворювань під час подорожі.

EmptyView