Ранковий токсикоз Ранковий токсикоз
Вагітність і пологи

Ранковий токсикоз

Одним з класичних симптомів ранніх термінів вагітності є нудота або ранковий токсикоз. За оцінками 78% вагітних жінок зазнають ранкового токсикозу в тій чи іншій формі. Однак насправді термін ранковий токсикоз не є дуже влучним, оскільки рідко обмежується лише ранковими годинами. Нудота, пов'язана з вагітністю – це набагато краща назва, тому деякі експерти саме так називають цей стан.

Незважаючи на високу поширеність ранкового токсикозу, деякі вагітні жінки ніколи з ним не стикаються. Вони виношують дитину, навіть не підозрюючи, наскільки виснажливою може бути така нудота. Якщо це ваш випадок, вважайте себе однією з небагатьох щасливиць. Відсутність ранкового токсикозу є цілком нормальним явищем і не є ознакою того, що ви «менш вагітні», ніж жінки, які страждають від токсикозу.

Ті з вас, хто страждає від токсикозу, пам'ятайте, що вам стане легше в період між 12-им та 14-им тижнями вагітності.

Чи токсикоз не зашкодить дитині?

Ви можете переживати, що нудота та блювота негативно вплинуть на вашу дитину. Сьогодні досить багато уваги приділяється правильному харчуванню та його важливості під час вагітності, і у вас виникають сумніви, чи отримує ваша дитина всі необхідні поживні речовини для розвитку і росту.

Намагайтесь не хвилюватись. Природа все передбачила, і ваша дитина отримуватиме все, що їй потрібно і коли це буде потрібно. Про всяк випадок переконайтеся, що ви приймаєте вітаміни для вагітних відповідно до рекомендацій лікаря. Лише у крайніх випадках блювоти та непереносимості їжі існує потенційний ризик для дитини. Тоді вагітна жінка може потребувати госпіталізації. Цей стан має назву нестримне блювання вагітних.

Чому виникає ранковий токсикоз?

Незважаючи на низку проведених досліджень, справжня причина того, чому виникає нудота під час вагітності, досі не зрозуміла.

  • Між раціоном харчуванням і ранковим токсикозом існує певний зв'язок. Нестача вітаміну В6 у раціоні харчування також вважається ще однією причиною ранкового токсикозу. Обов'язково включіть у свій раціон продукти, що містять вітамін В6, наприклад картоплю, овочі, банани, молоко та соєві боби.

  • Центр регулювання блювання у головному мозку деяких вагітних стає більш чутливим, ніж у інших. Певні продукти, запахи, текстури і навіть думки про деякі продукти можуть ініціювати нудоту, а потім і блювоту.

  • Високі рівні гормонів вагітності, зокрема естрогену та ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини), викликають ранковий токсикоз. Вони особливо зростають в першому триместрі вагітності, коли відіграють життєво важливу роль у підтримці щойно заплідненої яйцеклітини.

  • Прогестерон, ще один гормон, рівень якого підвищується під час вагітності, змушує м'язи травного тракту розслаблятись. Це означає, що вміст шлунка може легко переміститися зі шлунка назад у стравохід. Високий рівень прогестерону також зумовлює сповільнення спорожнення шлунка, при цьому їжа залишається в шлунку протягом тривалого періоду часу.

Переваги ранкового токсикозу (так, вони існують!)

  • Він може бути ознакою того, що у вас і вашої дитини все добре.

  • Токсикоз також може вказувати на вироблення у плаценті правильних гормонів для вашої дитини.

Ранковий токсикоз часто спостерігається у таких ситуаціях:

  • Перша вагітність. Жінки, які вже були вагітними, рідше зазнають ранкового токсикозу, ніж вагітні вперше.

  • Багатоплідна вагітність двійнею, трійнею тощо.

  • Перший триместр або перші 14 тижнів вагітності.

  • Жінки, схильні до морської хвороби, або ті, кого захитує в транспорті.

  • Жінки, які втомлюються і виснажуються під час вагітності. Не слід занадто перенавантажуватися, це не допоможе позбутись нудоти, тож відпочивайте, коли зможете. За можливості влаштовуйте пообідній сон і робіть перерву.

  • Стрес під час вагітності. Події на роботі, сімейні драми, переїзд в інший будинок та інші інциденти, що підвищують рівні гормонів стресу, можуть посилити ранковий токсикоз.

Що може полегшити ранковий токсикоз?

  • Час і терпіння. Зі збільшенням терміну вагітності ранковий токсикоз буде послаблюватись. Для більшості жінок полегшення настає десь після 14-го тижня вагітності.

  • Не змушуйте себе їсти певну їжу лише тому, що вважаєте, що повинні це робити. Швидше за все, вона просто спричинить погіршення самопочуття. Якщо ви споживаєте безпечні продукти (дивіться статтю "Рекомендації щодо дієти під час вагітності"), їжте те, що вам подобається і коли вам хочеться.

  • Уникайте сильно приправлених або ароматизованих продуктів, якщо вони викликають у вас нудоту. Кава, алкоголь, смажена або жирна їжа, навіть вигляд і запах приготування червоного м'яса – все це може спровокувати нову хвилю нудоти. Намагайтесь вживати легкозасвоювану їжу, яка не потребує тривалого приготування.

  • Їжа, що подається холодною, тобто салати, йогурти, фрукти і навіть холодні супи, може бути для вас більш смачною. Гаряча їжа зазвичай виділяє більше запахів, що лише загострює нюх.

  • Спробуйте їсти частіше і невеликими порціями. Експериментуйте з різними видами та консистенцією продуктів. Одні полегшать ваше самопочуття, а інші змусять пошкодувати, що ви їх навіть куштували. Їжа з високим вмістом вуглеводів, така як хліб, рис, макарони та картопля, зазвичай добре переноситься. Непоганим варіантом є сухі крекери з солоною намазкою, як і пластівці, залиті молоком з низьким вмістом жиру.

  • Уникайте вживання надмірної кількості їжі за один прийом, особливо якщо ви відчуваєте, що голодні. Мине близько 20 хвилин і ваш мозок визначить, що шлунок наповнений, тому припиніть їсти, коли відчуваєте, що майже ситі. Рекомендуємо їсти кожні пару годин, а не обмежуватись трьома великими прийомами їжі на добу.

  • Тримайте біля ліжка склянку води і трохи сухого печива. Перш ніж вранці встати з ліжка, випийте кілька ковтків води і поласуйте парою крекерів. Якщо ваш шлунок буде повністю порожній, у гормонів вагітності буде більше можливостей безпосередньо дратувати слизову оболонку шлунка.

  • Деякі жінки відзначають, що використання масажних стрічок на зап'ястях діє дуже ефективно. Вони також можуть бути корисні при морській хворобі, яка вражає ту саму ділянку головного мозку, що і при ранковому токсикозі. Зверніться до фармацевта за порадою, яким чином використовувати такі стрічки для досягнення максимальної ефективності.

  • Доведено, що для полегшення ранкового токсикозу корисне використання імбиру. Спробуйте випити імбирного пива чи імбирного елю, з'їсти імбирних солодощів, імбирного печива чи кристалізованого імбиру. Відрізання шматочка сирого імбиру та вдихання його запаху також може заспокоїти.

  • Експериментуйте і зі свіжими лимонами. Лимонад, свіжовичавлений сік або сік, змішаний з газованою водою, і трохи подрібненого льоду також можуть допомогти у подоланні нездужання.

  • Тримайте поруч солодощі з ячмінного цукру. Ласування негайно підвищить рівень цукру в крові і може допомогти уникнути почуття нудоти. Деяким жінкам допомагають жувальні мармеладки з фруктовим смаком. Тільки не забудьте сховати їх від старшого малюка, який починає ходити.

  • Спробуйте почистити зуби та язик, якщо відчуваєте нудоту. У деяких жінок розвивається блювальний рефлекс, що ускладнює чищення кутніх зубів. Експериментуйте з ополіскувачами для рота, особливо якщо вас турбує різкий металевий присмак у роті. Холодна вода з льодом та жування крижаної стружки можуть мати такий самий освіжаючий ефект.

  • Уникайте занадто різких парфумів, дезодорантів, освіжувачів повітря та миючих засобів. Будь-який сильний запах може спровокувати нову хвилю нудоти та нападу блювоти. Відкривайте вікна, коли можете, і уникайте сидіння у задушливих місцях. За можливості ходіть на прогулянку і наповнюйте легені свіжим повітрям.

Коли я маю хвилюватись?

  • Якщо домашні засоби не полегшують нудоту або блювоту.

  • Коли блювотиння містить кров або щось, що нагадує мелену каву.

  • Якщо блювота настільки сильна, що ви не можете утримувати жодну їжу чи рідину, ви маєте звернутись до лікаря. Деякі жінки доходять до стадії зневоднення, що призводить до дефіциту рівня електролітів та мінеральних речовин. В результаті зменшення об'єму циркулюючої крові їхній артеріальний тиск також може різко знизитись. У такому разі їм потрібна госпіталізація та внутрішньовенне введення рідини.

  • У дуже невеликого відсотка жінок розвивається стан, відомий як нестримне блювання вагітних. Іноді лікар може призначати спеціальні лікарські засоби – протиблювотні препарати. За можливості цього слід уникати, особливо в перші 12 тижнів вагітності, коли триває формування плоду.

EmptyView