Судинні зірочки Судинні зірочки
Вагітність і пологи

Судинні зірочки

Судинні зірочки і варикозне розширення вен під час вагітності

Можливо, ви завжди асоціювали варикоз скоріше з бабусею, ніж з собою. Так і є, поки ви не завагітніли. Для більшості жінок вагітність — це час, коли цілий спектр нових проблем, пов'язаних зі здоров’ям, може стати доволі звичним.

Але не потрібно панікувати. Варикозне розширення вен і судинні зірочки під час вагітності вважаються «нормою», навряд чи ви їм зрадієте, але вони є просто невід'ємною частиною всього чудового процесу, відомого як вагітність.

Що таке варикозне розширення вен?

Варикозне розширення вен — це розширені вени, що знаходяться безпосередньо під поверхнею шкіри. Вони утворюються, коли клапани, призначені для направлення потоку крові в одному напрямку, не можуть впоратися зі своєю роботою, тому вони перестають працювати правильно й ефективно. Здебільшого зустрічаються на нижніх кінцівках, але також можуть з'являтися навколо анального отвору, де вони більше відомі як геморой.

Під час вагітності варикозне розширення вен найчастіше спостерігається на третьому та останньому триместрі.

В той час, коли вага дитини, розмір матки та збільшення циркуляції крові матері є найбільшими. І саме ці фактори сприяють виникненню варикозу.

Як виглядає варикозне розширення вен?

Варикозне розширення вен має досить характерний вигляд. Якщо у вас немає варикозу, то ви неодмінно бачили його у інших людей.

Варикозне розширення вен, зазвичай синювато-фіолетового кольору, грудкувате або м'яке на дотик і здається схожим на скупчення розширених, здутих вен. Вони не завжди розподіляються рівномірно. Багато людей, зокрема вагітних жінок, виявляють, що їхнє варикозне розширення вен з'являється більше на одній нозі, ніж на іншій, або вони більш помітні в одній частині ноги/ніг, ніж інших. Часто можна побачити частину однієї великої вени, яка проходить через всю ногу.

Варикозне розширення вен може бути майже непомітним у лежачому або сидячому положенні, чи коли ноги підняті, але якщо встати, то воно одразу проявляється. Вени не завжди болючі, і єдиним негативним аспектом може бути їхній не привабливий вигляд. Але більшість жінок виявляють, що чим більше у них варикозне розширення вен, тим більш незручно вони себе почувають.

При варикозному розширенні вен може виникати відчуття важкості, ниючого, пульсуючого та загального болю.

Чи існує ризик розвитку варикозу?

Варикозне розширення вен може збільшити ймовірність появи шкірних висипів, таких як екзема. Внаслідок розриву капілярів шкіра також може мати коричнуватий колір.  Через зменшення припливу крові до нижніх кінцівок можуть утворюватися і довго затягуватися виразки на шкірі.

Існує також стан, відомий як тромбоз глибоких вен (ТГВ), який частіше зустрічається у жінок з важким варикозним розширенням вен ніг та/або вульви. Для отримання більш детальної інформації, шукайте тромбоз глибоких вен.

Що спричиняє появу варикозного розширення вен?

Варикозне розширення вен стосується механіки, яку ви не можете контролювати. Жодне бажання чи сподівання, що вони зникнуть, не матиме жодного ефекту.

Під час вагітності збільшена матка тисне на основні кровоносні судини тазу матері. Ці вени є первинними артеріями, які живлять серце та легені, та є життєво важливими для матері. Під час вагітності ці судини також повинні справлятися зі значним збільшенням загального об'єму крові.

Через масу та розмір матки не відбувається вільного повернення крові до основних органів, а затримка крові змушує її об'єднуватися або збиратися в менших судинах паху та ніг матері.

Ще одним сприятливим фактором є те, що гормони вагітності дозволяють судинам стати більш розширеними та менш стійкими до кровотоку. Це допомагає впоратися із зайвим об'ємом крові (який збільшується на 30% під час вагітності), а також підтримувати тиск матері на безпечному рівні. Але це розслаблення судин також означає, що звичайна ефективність та опірність вен та клапанів порушена.

Варикозне розширення вен може також виникати на вульві та навколо неї. Воно особливо незручне, а надто в кінці довгого дня на ногах. Також варикоз може з'являтися після статевого акту. Тут можуть допомогти прохолодна вода, компресійна білизна та відпочинок у лежачому положенні.

У більшості жінок варикоз вульви зникає після народження дитини. Якщо стан під час вагітності особливо складний, то лікар може порадити матері утриматися від епізіотомії під час народження дитини. Це пов'язано з підвищеним ризиком кровотечі, якщо варикоз вульви розрізати.

Загальний висновок полягає в тому, що краще мати контрольовані пологи та розрив промежини матері, а не хірургічний розріз.

Що я можу зробити, щоб запобігти виникненню варикозу під час вагітності? 

  • Генетика відповідає за підвищений ризик розвитку варикозу. Якщо варикоз був у вашої матері та/або батька, то, на жаль, ви, швидше скоріше за все, теж схильні до нього.

  • Але біологія — ще не вирок. Існує цілий ряд речей, які ви можете зробити, щоб зменшити ймовірність того, що у вас буде варикоз.

  • Уникайте надмірного набору ваги. В ідеалі приріст ваги під час вагітності повинен бути в межах 10-12 кг або на основі базового індексу метаболізму.

  • Придбайте якісні компресійні колготки. Ціна насправді є показником якості, коли йдеться про компресійні колготи, тому перевірте щільність ден і співвідношення лайкри та нейлону. Це дасть вам чітке уявлення про властивості підтримки.

  • Розгляньте варіант компресійної білизни. Але пам'ятайте, що якщо вона буде занадто тісною, то вам буде не дуже зручно, і, що важливо, може створити значний тиск в паховій області, чого слід уникати.

  • Можливо, вам доведеться носити компресійні панчохи, які забезпечують вищий ступінь підтримки. Однак, доцільно спершу проконсультуватися з лікарем, який веде вашу вагітність, аби переконатися, що вони вам підходять.

  • Відпочивайте з піднятими ногами. Коли це можливо, підніміть ноги і ступні так, щоб вони не торкалися підлоги. В кінці довгого дня ляжте рівно на ліжко або підлогу та розмістіть ноги вертикально до стіни. Це допоможе крові відійти від ваших ніг. Тільки не вставайте занадто швидко, оскільки при переході з лежачого в стояче положення можливе тимчасове падіння артеріального тиску (постуральна гіпотонія).

  • Злегка підніміть ноги на час сну. Можете спробувати покласти подушку під простирадло. Головне, щоб подушка не опинилася під колінами.

  • Намагайтеся утриматися від взуття на високих підборах. Вони заважають правильному руху литкових м'язів і функціонуванню більших вен.

  • Намагайтеся робити фізичні вправи щодня. Уникайте складних, повторюваних вправ (як степ), натомість опануйте йогу для вагітних, аквааеробіку та пілатес.

  • Коли ви йдете, намагайтеся пришвидшити темп і йдіть жваво. Це активує великі м'язи на ногах, що допоможе перенаправити кров через пах до серця.

  • Намагайтеся не схрещувати ноги, коли сидите. Це заважає потоку крові, особливо під колінами.

  • Намагайтеся не стояти на одному місці дуже довго. Замість цього спробуйте переносити вагу тіла з однієї ноги на іншу. Тупцюйте на місці, станьте на одну, а потім на іншу ногу та робіть короткі швидкі прогулянки.

  • Пийте багато рідини та підтримуйте здоровий рівень циркулюючої крові. Уникайте зневоднення. Спрага є раннім симптомом зневоднення, тому тримайте пляшку з водою під рукою.

Що я можу зробити для лікування варикозу під час вагітності?

З боку постійного лікування ви можете зробити досить мало. Найкращою порадою стане попередження варикозного розширення вен. Намагайтеся не набрати занадто велику вагу та не стійте довго на одному місці.

Зазвичай ознаки варикозу зменшуються протягом перших кількох тижнів після народження дитини. Однак для деяких жінок варикоз, який розвивається під час вагітності, є постійним. Судинні зірочки можуть залишитися.

Немає сенсу їх лікувати, якщо ви плануєте поповнювати свою сім'ю. Варикозне розширення вен зазвичай стає більш вираженим з кожною наступною вагітністю і з'являється все раніше. Навіть якщо між вашими вагітностями у вас його немає, щойно розпочнуться гормональні зміни, ви зможете виявити, що вони повернулися.

Якщо ви все-таки вирішите лікувати свій варикоз, то для вас існує ряд варіантів. Вам потрібно буде звернутися до лікаря, який спеціалізується на венах, тобто, судинного хірурга. Він зможе порадити вам найкращі варіанти лікування. Можливо, вам доведеться видалити їх, для чого потрібен загальний анестетик, або введення склерозуючого (хімічного) засобу, який закриває вени.

Як альтернатива вам може підійти лазерна терапія. Вона робиться лише на менших, поверхневих венах, які не мають такого великого потоку крові.

Що таке судинні зірочки?

Судинні зірочки виглядають як маленькі червоні павутинки просто під поверхнею шкіри. Це червоні або фіолетові капіляри, які постачають кров до шкіри та навколишніх тканин. Судинні зірочки не мають такого важкого вигляду, як варикозне розширення вен, натомість вони дуже маленькі та плоскі. Вони, зазвичай, розповсюджуються маленькими павутинками, і можуть бути або зовсім невеликими і локальними, або поширеними.

Судинні зірочки зазвичай можна побачити на обличчі вагітних жінок, і вони зазвичай більш помітні на шкірі світловолосих білих жінок. Щоки, ніс, підборіддя та лоб є типовими місцями появи судинних зірочок. Вони також можуть з'являтися на склері (білій частині ока), ногах, верхній частині грудей, шиї, руках і тулубі.

Судинні зірочки можуть проявлятися як під час вагітності, так і після пологів. Зусилля при потугах можуть призвести до утворення судинних зірочок на обличчі та шиї матері. Вони зазвичай зникають протягом тижня або близько того. Якщо цього не сталося, можете звернутися до дерматолога, щоб обговорити варіанти лікування.

Що спричиняє появу судинних зірочок?

Існує кілька факторів, які впливають на розвиток судинних зірочок. Гормони вагітності (зокрема естроген), безумовно, сприяють цьому, але причина не лише в них. Збільшений об'єм крові, пов'язаний з вагітністю, тисне на капіляри. Вони більш чутливі та вразливі під час вагітності. Це означає, що замість тонкої мережі кровоносних судин, по яких тече кров, вони стають більш прозорими і не такими міцними.

Ознайомтеся з детальною інформацією про зміни під час вагітності

Що я можу зробити, щоб запобігти виникненню судинних зірочок під час вагітності?

  • Намагайтеся уникати перепаду високих та низьких температур.

  • Вода у душі повинна бути комфортно теплою, не занадто гарячою.

  • Для миття обличчя використовуйте ніжне, непряме розпилення води, а не сильний струмінь.

  • Уникайте використання скрабів для обличчя, пілінгу та розпарювання обличчя.

  • У разі проведення чистки обличчя повідомте косметолога, що ви вагітні. Ваша шкіра може бути більш чутливою до продуктів, які вони зазвичай використовують.

  • Після душу витріть обличчя м'яким рушником. Висушені на повітрі/сонці рушники можуть бути занадто абразивними та грубими, тому подумайте про використання сушарки протягом певного часу сушіння.

  • Уникайте прямого сонячного світла. Носіть панамку, використовуйте гіпоалергенний сонцезахисний крем широкого спектру дії.

  • Пийте багато води та впевніться, що ваша шкіра добре зволожена.

  • Намагайтеся не вживати занадто багато кофеїну. Він міститься в чаї та каві, шоколаді та енергетичних напоях.

  • Будьте уважні до своєї шкіри. Намагайтеся не використовувати агресивні очищувачі, щітки та абразивні ганчірки.

  • Збільште вживання вітаміну С, він сприяє відновленню клітин. Цей вітамін також допоможе зміцнити ваші вени та капіляри.

  • Намагайтеся не вживати гостру або гарячу їжу. Деякі жінки помічають, що чилі, паприка та/або часник погіршують зовнішній вигляд їхніх судинних зірочок. Кава та кофеїн роблять те саме.

  • Якщо у вас розвиваються судинні зірочки на ногах, подумайте про носіння компресійних панчіх.

EmptyView