Друга вагітність: ворушіння малюка та інші аспекти Друга вагітність: ворушіння малюка та інші аспекти
Вагітність і пологи

Друга вагітність: ворушіння малюка та інші аспекти

Планування

Коли вашому первістку вже виповнилося два роки – можна «збиратися за другим». Із фізіологічної точки зору репродуктивні органи жінки встигли відпочити після виношування і пологів, з психологічної – вона звиклася з роллю матері. Оптимальною для планування другої вагітності лікарі називають перерву в 2-5 років після першої. Якщо ж перша вагітність закінчилася кесаревим розтином – краще почекати 3 роки, аби шов на матці встиг зарубцюватися.

А якщо між вагітностями минуло вже більше 10 років, організм повністю «забуває» попередній досвід, і для жінки все відбувається, як вперше.

Плюси і мінуси другої вагітності

По-перше, живіт під час другої вагітності стане помітним на місяць раніше (якщо жінка – не професійна спортсменка) через розтягнуту матку. Причому, чим менше минуло часу після першої вагітності – тим вона більша.

По-друге, на стільки ж раніше матір відчує ворушіння малюка, почасти й тому, що вже не спише їх на «витівки» кишківника. Вони стануть відчутними ближче до кінця 4-го місяця.

Через те, що м'язи живота вже розтягнуті і ослаблені, живіт відразу розташовуватиметься більш низько. Через це дихати буде набагато легше, а гази турбуватимуть не так часто. А ось тиснути на сечовий міхур низько розташований живіт почне раніше. Тому постійно бігати в туалет доведеться вже з початку другого триместру.

Хронічні захворювання, якщо такі є, проявлятимуться «у всій красі». Тому вдруге вагітна має ретельніше стежити за своїм здоров'ям. Хоча до цього часу жінка вже знає слабкі сторони свого організму і може підготуватися до «сюрпризів».

Під час другої вагітності можуть раніше проявитися варикоз і проблеми з хребтом, особливо в попереку. Щоб послабити симптоми, лікарі рекомендують від середини терміну носити бандаж. Він послабить тиск на хребет і вени ніг.

Особливості пологів і післяпологового періоду

Існує думка, що друга вагітність на тиждень-два коротша за першу, але це не завжди так. А ось підготовчі перейми, дійсно, тривають набагато менше часу – в середньому 6-8 годин (під час перших пологів – від 12 годин до доби). Безпосередньо пологи проходять швидше, тому що органи, які беруть участь в процесі, тепер більш еластичні, і лише повторюють вже пройдений шлях.

А ось післяпологові скорочення матки часто дуже болісні, особливо під час годування грудьми. Тому що матка розтягнута набагато сильніше, ніж у перший раз.

Марина Балабан

EmptyView