УЗД-діагностика статі дитини УЗД-діагностика статі дитини
Вагітність і пологи

УЗД-діагностика статі дитини

Коли можна побачити ознаки статі ще не народженої дитини?

Зазвичай це видно вже наприкінці третього місяця, тобто в першому триместрі. Саме в цей час лікарі вже можуть побачити стать малюка на першому плановому УЗД, яке входить в обов'язковий скринінг цього терміну. У цей час геніталії крихти вже сформовані.

Але більш чітку відповідь можна отримати лише після 15 тижня вагітності, а це вже початок другого триместру. На другому обов'язковому УЗД, яке призначає фахівець, який веде вашу вагітність, можна побачити набагато чіткіше пеніс чи статеві губи. Та все залежить від лікаря, якому доведеться докласти зусиль для виявлення геніталій, адже малюк ще не сильно великий, та одночасно дуже рухливий. До того ж, медиків більше хвилює здоров'я немовляти і стан плаценти, а не те, дівчинка це чи хлопчик. На УЗД, яке проводиться під час третього триместру, буває складно розгледіти стать дитини, бо маля вже досить велике і мало рухається. Тому, якщо дитинча прикриває ніжкою свій «маркер» статі, то видно нічого не буде.

Чому УЗД може брехати?

Ультразвукове дослідження – це не 100% гарантія того, що ви дізнаєтеся стать своєї майбутньої дитини. І помилки зустрічаються досить часто. Одна з причин помилкового визначення – це маленький вік плоду. Наприклад, припухлі статеві губи у віці 10-12 тижнів легко прийняти за мошонку, а клітор – за пеніс, який тільки почав формуватися. І навпаки, не знайшовши цього органу з причини його поки ще малих розмірів, лікар може постановити, що мама чекає дівчинку. Досить часто за пеніс фахівці можуть прийняти палець дитини, жирове відкладення на черевній стінці мами або навіть петлю пуповини. На більш пізніх термінах, дитина може стискати ноги і закривати геніталії рукою, в цьому випадку помилка теж реальна. Якщо вагітність багатоплідна, це так само ускладнює визначення статі малюків. Вони знаходяться в тісноті і буквально перекривають собою органи один одного, що заважає дослідженню.

Тому лікарі рекомендують не сильно зосереджуватися на тому, хто у вас народиться – хлопчик чи дівчинка. Просто чекайте на появу свого малюка!

Наталя Блок

EmptyView