Розрахунок дати пологів Розрахунок дати пологів
Вагітність і пологи

Розрахунок дати пологів

Розрахунок дати за місячними

Для визначення ПДП (передбачуваної дати пологів) до дня початку останніх критичних днів слід додати 7 днів і відняти 3 місяці. Математика зовсім не складна. Наприклад, 1-й день останньої менструації був 10 липня: 10+7=17 липня мінус 3 місяці = 17 квітня. Цей метод підрахунків надійний при циклі 28 днів та ідеально підходить жінкам, які відрізнялися регулярністю циклу. Наскільки довше (коротше) був ваш цикл, настільки пізніше (раніше), буде відповідальна подія.

Розрахунок за УЗД

Досить вірно установити дату пологів можна після УЗ-дослідження. Причому, час народження дитини можливо дізнатися двома способами:

  • За першим плановим УЗД (на 11-14 тижні вагітності). Лікар визначить точний термін вагітності, а вам лише залишиться провести підрахунки.

  • За третім УЗД (на 32-34 тижні вагітності). У третьому триместрі лікар під час УЗД детально розгляне стан плаценти, розташування голівки дитини відносно малого тазу, міру готовності шийки матки до відкриття, зрілість плоду та інші показники, які визначають готовність жінки та її майбутнього малюка до народження.

Альтернативні методи розрахунків

Легко взнати ПДП за днем зачаття або овуляції. До цієї дати додайте 280 днів, стільки продовжується вагітність. Якщо не стежили за овуляцією, не упевнені у дні зачаття, то за вихідну точку візьміть день середини останніх місячних. До цього дня і додайте ту ж цифру 280. День пологів буде умовним, навіть якщо пам'ятати день статевого акту, коли ви упевнені, що сталося зачаття. Запліднення може настати через декілька діб після статевого акту, а не день у день.

За розміром матки приблизну дату народження дитинки може сказати лікар-гінеколог на першому огляді при постановці на облік до жіночої консультації. Матка збільшується із зростанням плоду. У гінекологів є таблиці – який тиждень відповідає вашим вимірам. Такий спосіб обчислення пологів досить ефективний у першому триместрі. Потім матка зростає нерівномірно, залежно від різноманітних характеристик вагітної.

Розраховувати дату пологів реально за першим ворушінням дитини. Прийнято вважати, що перший рух плоду жінка, яка народжує вперше, відчуває на 20-му тижні, при повторній вагітності (або будь-якій іншій), ворушіння відчуваються раніше, на 18 тижні. Тим, хто готується стати мамою вперше, потрібно додати 20 тижнів, іншим – 22 тижні. Це буде орієнтовна дата пологів.

Чому дата пологів не збіглася з розрахованою

Точну дату пологів знають ті вагітні, яким призначили плановий кесарів розтин. При природних пологах дату розраховують лише приблизно. Початок пологів – процес трішки несподіваний, його неможливо передбачити з точністю до дня. Бувають випадки передчасної пологової діяльності (через стрес, спадкові чинники або якісь ускладнення). Деякі вагітні навпаки, злегка переношують свого малюка.

Нормою вважають пологи з 38 по 42 тиждень. Зважайте, що цілком природно помилитися на 2 тижні у той чи інший бік. Щоб не дуже промахнутися в розрахунках, скористайтеся кількома способами встановлення дати пологів.

Вікторія Дідок

EmptyView