Зміни вашого тіла та організму на 38-му тижні вагітності. Нормальний приріст ваги Зміни вашого тіла та організму на 38-му тижні вагітності. Нормальний приріст ваги
Вагітність і пологи

Зміни вашого тіла та організму на 38-му тижні вагітності. Нормальний приріст ваги

Більшість жінок, які мають на початку вагітності середній зріст і середню вагу, можуть набрати за повні 40 тижнів вагітності 10–15 кг. У випадках множинної вагітності або певних ускладнень приріст ваги може бути більшим.

У першому триместрі більшість вагітних жінок дуже мало набирають, а деякі навіть втрачають вагу. Нудота в поєднанні зі змінами у режимі харчування може призвести до втрати кількох кілограмів. Однак протягом другого та третього триместрів більшість жінок відновлюють втрачену вагу і поступово набирають додаткову масу.

Хіба не треба їсти за двох?

Стара приказка про те, що вагітна повинна їсти за двох, не має наукового підґрунтя. Фактично, подвоєння порцій і збільшення частоти прийомів їжі під час вагітності не тільки не потрібне, а й може бути небезпечним. Необхідно не стільки збільшувати споживання їжі, скільки поліпшувати якість харчування. Це два окремих питання.

Більшість вагітних жінок потребує збільшення калорійності раціону приблизно на 10 відсотків. У першому триместрі це означає 420 додаткових кілоджоулів на добу, у другому –1050, у третьому – 1255. Це означає, що в першому триместрі додаткові потреби можна задовольнити склянкою нежирного молока на день, у другому – жменькою горіхів і додатковим фруктом, у третьому – додаванням кількох фруктів та шматка хліба.

Звідки береться додаткова вага?

Приріст ваги під час вагітності можна поділити на додаткову вагу матері та вагу дитини. Для більшості жінок вважається нормальним набір 3 кг власної ваги протягом звичайної вагітності. Зайва вага осідає на стегнах, гомілках, сідницях та руках, виконуючи функцію «комірок» енергії, які організм зможе використати під час грудного вигодовування.

Мати набирає вагу за рахунок:

  • обсягу додаткової циркулюючої крові;

  • затримки води та загального збільшення рідини;

  • додаткової ваги грудей;

  • додаткової ваги розширеної матки;

  • амніотичної рідини та плаценти;

  • дитини (середня маса новонародженого становить близько 3,5 кг).

На ранніх стадіях вагітності більша частина ваги набирається внаслідок змін у материнському організмі, а не дитячому. Виробляється більше крові для підтримки зростаючого плоду, постачання його киснем і поживними речовинами.

У цей період зміни та коливання ваги вагітної матері вважаються нормою. Але будь-яке раптове збільшення або зменшення ваги має викликати занепокоєння. Саме тому більшість акушерів та лікарів відстежують зміну ваги своїх пацієнток, оскільки це є показником деяких ускладнень. Багато вагітних жінок самостійно контролюють свою вагу, щотижня зважуючись в один і той самий час. В ідеалі, під час вагітності вага набирається повільно і послідовно.

Приріст понад 1,5 кг за тиждень у другому триместрі або понад 900 г за тиждень у третьому триместрі вагітності є достатньою підставою для консультації з акушеркою чи лікарем.

Довідник середнього приросту ваги у кожному триместрі:

  • 1-й триместр: 900 г, усього – 1,8 кг.

  • 2-й триместр: 500 г на тиждень, усього – 5–6 кг.

  • 3-й триместр: близько 500 г на тиждень, усього – до 3–5 кг.

Що таке ІМТ?

Деякі акушерки та лікарі використовують для оцінки ідеального збільшення ваги ІМТ (індекс маси тіла). Це частка жиру в організмі людини, що визначається за допомогою математичної формули: вага у кілограмах ділиться на зріст у квадратних метрах. Середній ІМТ становить 18,5–26. Занадто високий або низький ІМТ може впливати на поради лікаря щодо того, скільки їжі вагітна жінка повинна вживати щодня.

Як довго доведеться скидати вагу?

Експерти вважають, що на втрату ваги, набраної протягом 9 місяців вагітності, потрібно приблизно стільки ж часу. Проте деякі жінки скидають «вагітну вагу» так швидко, що повертаються до свого звичайного одягу вже через кілька тижнів після пологів. Іншим на це потрібно більше часу.

Математичні розрахунки, що використовуються для втрати ваги у будь-який інший час, діють і після народження. Чим більше енергії потрапляє в організм у вигляді їжі (палива), тим більше потрібно її витратити. Надлишок їжі перетворюється на запаси жиру. Щоб втратити зайву вагу, потрібно контролювати порції та займатися спортом.

А як щодо дієти?

Вагітність – це не час для будь-яких дієт. Обмеження калорійності може призвести до недоїдання і негативно вплинути на розвиток дитини в утробі. Так, за статистикою, серед дітей, народжених жінками, які під час вагітності дотримувалися дієти, та малюків з низькою масою тіла при народженні спостерігається підвищена смертність. А занадто швидке зменшення ваги після пологів може призвести до проблем з лактацією та знесилення.

Недостатня вага під час вагітності може призвести до таких проблем:

  • Народження дитини з недостатньою масою тіла.

  • Підвищений ризик передчасних пологів та пов'язаних з цим проблем недоношеної дитини.

  • Потенційні проблеми з лактацією та недостатньою кількістю грудного молока.

Занадто низький ІМТ або критично мала вага можуть призвести до проблем із зачаттям. Нормальний менструальний цикл залежить від здорового співвідношення жиру до м'язової маси та адекватного щоденного споживання їжі.

Надмірна вага під час вагітності може призвести до таких проблем

  • Підвищений ризик ускладнень під час пологів.

  • Надмірна вага дитини і проблеми, пов’язані з її народженням. У великої дитини часто фіксується надмірний рівень цукру в крові.

  • Геморой, розтяжки, проблеми з тазовим дном, нетримання сечі.

  • Більший дискомфорт, особливо в спеку.

  • Набряки, болі в ногах, знижена рухливість.

  • Підвищений артеріальний тиск, збільшений ризик розвитку прееклампсії та гестаційного діабету.

  • Додаткове навантаження на серце, печінку та нирки.

  • Більша частота інсулінорезистентності та діабету 2 типу.

Найкраща порада щодо збільшення ваги під час вагітності – думати про якість їжі, а не її кількість. Поки дитина знаходиться в матці, вона повністю залежить від вас в отриманні всіх поживних речовини та мікроелементів, необхідних для розвитку. Органи, що вкриті занадто великою кількістю жиру, працюють не так ефективно, як повинні. Вплив надмірної ваги на енергію, настрій та загальне самопочуття є надто негативним, щоб виправдати переїдання.

Навчіться слухати сигнали свого тіла про те, що воно наситилося, і в шлунку достатньо їжі. Спробуйте під час їжі думати про те, що ви вже наїлись і не відчуваєте голоду. Намагайтеся не пропускати прийомів їжі, оскільки це може перевести ваше тіло в «режим голодування» і стати причиною порушень метаболізму та дефіциту енергії.

Поради та підказки

  • Проїдьте у пологовий будинок зі своїм партнером, щоб розвідати маршрут, паркування та визначити тривалість поїздки. І нехай він буде за кермом!

  • Перевірте ще раз список до пологового будинку, аби переконатись, що все необхідне буде у вас під рукою.

  • Якщо очікування дається дуже важко, приєднуйтесь до спільноти Huggies у facebook та на youtube каналі.

EmptyView