Зміни вашого тіла та організму на 37-му тижні вагітності Зміни вашого тіла та організму на 37-му тижні вагітності
Вагітність і пологи

Зміни вашого тіла та організму на 37-му тижні вагітності

Якщо ви залишили багато справ на останню хвилину, настав час їх завершити. Багато вагітних жінок відкладають купівлю одягу та предметів першої необхідності для малюка на третій триместр. Вони хочуть бути впевненими, що з вагітністю все добре, і бояться «зурочити», купивши дитячі речі занадто рано. Якщо вам це знайомо, на 37-му тижні вагітності можете бути впевнені, що з дитиною усе гаразд. Поговоріть з акушеркою чи лікарем, вони зможуть приблизно оцінити зріст дитини та її розвиток. Вам уже дуже добре відомо, як ваше тіло справляється з вагітними змінами, і вже навіть важко пригадати той час, коли ви не були вагітними.

Я ще не готова розпрощатися

Хоча цей тиждень може принести фізичний дискомфорт, ви навіть трохи шкодуєте, що вагітність добігає кінця. Ви вже звикли до близькості з дитиною, відчуваєте її рухи, встановили з нею тісний контакт. Деякі вагітні переживають, чи зможуть вони полюбити дитину після народження і встановити з нею належний зв'язок. Це звичайні страхи, і хоч не кожна жінка про них говорить, сумніви виникають у всіх. Пам’ятайте: немовлята дуже розумні й допоможуть вам закохатися в них. І так, у вас неодмінно все вийде!

Фізичні зміни на цьому тижні

  • Спина болить, таз «рипить», сечовий міхур не може втримати більше кількох мілілітрів. Ласкаво просимо до останніх тижнів вагітності! Будемо відверті: на останньому етапі вагітності більше йдеться про переваги для дитини, аніж для матері. Тож, якщо вам здається, що вас просто використовують, ви маєте право на такі думки.

  • Вагінальні виділення збільшуються, тому, можливо, знадобляться прокладки. Це цілком нормально, і якщо виділення не рясні, без неприємного запаху, не супроводжуються свербежем, підстав для хвилювання немає. У тазу зараз багато рідини, що на тлі високої гормональної активності спричинює невеликі підтікання.

  • Іноді може з’являтися гострий, як блискавка, імпульс від сечового міхура – і вам здається, ніби ви ось-ось обмочитеся. Якщо у вас немає інших симптомів, які можуть вказувати на інфекцію сечових шляхів, не хвилюйтеся. Це просто тверда голівка дитини опускається в таз і тисне на чутливий сечовий міхур. У такому випадку може допомогти зміна положення тіла, але ви маєте розуміти, що дитинці у вашому тілі вже тіснувато.

Емоційні зміни на цьому тижні

  • Материнське і батьківське хвилювання зростає. Ви часто випадаєте з реальності, мріючи про те, якою буде дитина, як ви її триматимете, як вона впишеться у ваше життя. Іноді вас можуть охоплювати страх і занепокоєння, чи все буде добре з дитиною, і як ви впораєтеся, якщо ні.

  • Ви можете хвилюватися через пологи. Страх невідомого часто змушує нас уявляти найгірше і схилятися до найбільш катастрофічних версій. Більшість матерів шукають заспокоєння, адже якщо тримати страхи у собі, вони лише загострюються. Тому знайдіть надійне джерело інформації, варте довіри. Ваші акушерка та лікар чули подібні скарги багато разів, і вони точно зможуть вас заспокоїти.

  • У разі запланованого кесаревого розтину позначте його дату в щоденнику або календарі. Проведіть кілька днів перед подією спокійно, щоб у вас не було відчуття поспіху. Останні кілька тижнів вагітності – це емоційно складний період постійного очікування. Тож, щоб уникнути багатьох негативних емоцій, просто дозвольте природі зробити свою справу.

  • Варто детально продумати етапи своєї адаптації до ролі матері та можливі зміни у стосунках з партнером. Насправді батьківство починається з вагітності, а не після народження дитини.

Зміни дитини на цьому тижні

  • На цьому тижні дитина додає у вазі приблизно 500 г. Якщо ви відчуваєте голод, це сигнал від тіла, що йому потрібно більше їжі. Енергія від продуктів харчування трансформується у жирові запаси малюка.

  • Дитинка не має достатньо місця, щоб вільно рухатися, але вона все одно намагається якнайзручніше вмоститися в утробі. І вона протестуватиме навіть за найменшого притискання. А на більший дискомфорт, мимоволі вами спричинений, може відповісти різким ударом по ребрах або тазу.

  • Пушок – м'яке пухнасте волоссячко, що покривало шкіру дитини, зникає. Більша його частина зрештою опиниться у кишечнику малюка та увійде разом з іншими відходами до складу меконію – першого спорожнення кишечника. Першородна змазка, біле жирне покриття на шкірі, також розчиняється.

Поради на тиждень

  • Зробіть кілька фотографій, які у хронологічному порядку ілюструватимуть останні тижні вашої вагітності. Розглядаючи їх через кілька років, ви щиро дивуватиметеся здатності своєї шкіри так сильно розтягуватися. Регулярно вимірюйте окружність животика на рівні пупка сантиметровою стрічкою. Спостерігайте, як збільшується живіт за останні кілька тижнів, і записуйте ці дані у календар вагітності.

  • Прочитайте про пологи та активне народження. Під час пологів поінформовані батьки поводяться не як розгублені спостерігачі, а повноправні учасники процесу народження. Якщо ви плануєте народжувати вдома, детально розпитайте про всі нюанси процесу в акушерки. Клейонка, недорога постільна білизна, якої не шкода, тепла безпечна колиска для немовляти – предмети першої необхідності. На всяк випадок покладіть біля телефону список номерів невідкладної допомоги, щоб ним можна було швидко скористатися в разі потреби.

  • Підготуйте сумку, яку збираєтеся брати до лікарні. Не забудьте покласти до неї туалетне приладдя, одяг для себе і дитини, підгузки, потрібні вам ліки, поліс медичного страхування, списки контактних номерів родичів і друзів, а найголовніше – свою улюблену подушку! Але не слід набирати стільки речей, ніби ви збираєтеся у карибський круїз. Якщо ви щось забудете, ваш партнер завжди може це принести.

Поради та підказки

  • Делегуйте свої поточні справи. Зараз не час для метушні. Зменшитьтемп, не варто поспішати, уникайте перевтомлення.

  • Робіть багато фотографій – фіксуйте, як збільшується ваш живіт та облаштовується дитяча кімната, вже скоро, у першому фотоальбомі з'явиться "особливе" фото.

  • У випадку, якщо лікар вже призначив дату пологів, позначте дату у вашому календарі, а також пару "спокійних" днів до цього.

EmptyView