Здоров'я ротової порожнини і вагітність Здоров'я ротової порожнини і вагітність
Вагітність і пологи

Здоров'я ротової порожнини і вагітність

Підтримання здоров'я ротової порожнини під час вагітності може бути не пріоритетним на фоні боротьби з потягом до їжі та ранковою нудотою. Однак важливо доглядати за своєю ротовою порожниною і за всім, що в ній є.

Візити до стоматолога

Якщо ви плануєте завагітніти, важливо відвідати свого стоматолога і заздалегідь пройти плановий огляд.

Якщо ви вже вагітні, не нехтуйте візитами до стоматолога. Важливо перевірити здоров'я ваших зубів і ясен. Звичайне лікування зубів можна безпечно проводити під час вагітності, але під час запису обов'язково повідомте стоматолога про те, що ви вагітні. Цілком ймовірно, що ваш стоматолог порекомендує стоматологічне обстеження на другому триместрі, оскільки ранкова нудота до цього часу пройде.

Потяг до їжі

Відчуття потягу до їжі або навіть кількох незвичайних страв не дивина, коли ви вагітні. Якщо вас тягне до солодких перекусів, цим ви можете збільшити ризик виникнення карієсу. Спробуйте якомога частіше перекушувати продуктами з низьким вмістом цукру. Якщо ваш потяг задовольняють лише солодкі перекуси, спробуйте вибрати корисніші альтернативи, такі як свіжі фрукти і йогурти.

В ідеалі, ви повинні споживати свої перекуси ближче до часу основного прийому їжі та чистити зуби після кожного з них. Якщо ви робите солодкі перекуси поза основними прийомами їжі, намагайтеся прополоскати рот питною водою або молоком, що зменшить ризик гниття, яке спричиняє присутність цукру на зубах.

Ранкова нудота та кислотний рефлюкс

Більшість жінок під час вагітності відчувають певну форму ранкової нудоти. Догляд за зубами може бути останнім, про що ви будете думати під час ранкової нудоти, але це може допомогти запобігти довготривалим проблемам із зубами.

Якщо ви регулярно блюєте або відчуваєте кислотний рефлюкс, ваші зуби будуть піддаватися дії сильних шлункових кислот, які можуть спричинити ерозію емалі.

Мінімізуйте ризик ерозії та карієсу, спробувавши наступне:

  • Зачекайте принаймні годину після блювоти, перш ніж почистити зуби. Сильні шлункові кислоти можуть пом'якшити зубну емаль, а енергійні рухи можуть подряпати емаль зуба та призвести до подальшого пошкодження.

  • Прополощіть рот водою (бажано фторованою водопровідною водою) після блювоти. Це допоможе видалити більшість кислот.

  • Злегка намажте зуби пастою з фтором. Окрім того, прополощіть зуби фторидним ополіскувачем для рота без вмісту спирту, щоб забезпечити додатковий захист від шкідливих шлункових кислот.

  • Зверніться до свого стоматолога за додатковою інформацією та індивідуальною порадою.

Рвотний рефлекс під час чищення зубів

Якщо ви виявите, що чищення зубів викликає у вас рвотний рефлекс, спробуйте таке:

  • Спробуйте інший смак зубної пасти з фтором.

  • Використовуйте зубну щітку з меншою голівкою. Наприклад дитячу зубну щітку.

  • Не чистіть зуби дуже швидко.

  • Спробуйте заплющити очі, поки ви чистите зуби і зосередьтеся на своєму диханні.

Ви впливаєте на ймовірність виникнення карієсу в своєї дитини

Дослідження виявили, що стан здоров'я порожнини рота матері може мати прямий вплив на майбутнє здоров'я ротової порожнини її дитини.

Ви відіграєте ключову роль у належному здоровому розвитку порожнини рота вашої дитини. Переконайтеся, що ви підтримуєте здоров'я власної ротової порожнини, щоб зменшити ризик карієсу у вашої дитини.

Захворювання ясен, такі як гінгівіт та періодонтит

Під час вагітності ваші ясна можуть стати більш чутливими до бактеріального подразнення та запалення. Це пов'язано з тим, що підвищений рівень гормонів може надмірно збільшити реагування ясен на бактеріальні подразники, які містяться в нальоті.

Запалення, що вражає ясна, називається гінгівіт. Ознаками гінгівіту можуть бути почервоніння, набряк ясен і кровотеча, особливо під час чищення зубів і використання зубної нитки. Гінгівіт частіше виникає на другому триместрі, і його зазвичай можна лікувати частішим чищенням та використанням зубної нитки.

Інфікування глибшої тканини ясен навколо зуба має назву періодонтит. Якщо розвинеться періодонтит, ваші ясна і зуби залишаться пошкодженими назавжди, і ви навіть можете втратити зуб.

Вагітність може посилити періодонтит. Також існує взаємозв'язок між періодонтитом, передчасними пологами та немовлятами з низькою вагою.

Важливо дотримуватися гігієни ротової порожнини до, під час і після вагітності.

Регулярно відвідуйте свого стоматолога, щоб отримати індивідуальні поради щодо цього питання.

Що потрібно робити для підтримання здоров'я зубів:

  • Чистіть зуби двічі на день зубною пастою з вмістом фтору.

  • Щодня користуйтеся зубною ниткою.

  • Регулярно ходіть до стоматолога, особливо під час вагітності.

  • Дотримуйтесь плану здорового харчування та зменшіть споживання солодкої їжі та напоїв.

  • Пийте достатньо чистої проточної води.

EmptyView