Ультразвукове дослідження Ультразвукове дослідження
Вагітність і пологи

Ультразвукове дослідження

Посібник з УЗД

Більшість жінок будуть мати принаймні одне УЗД вагітності або на дуже ранніх термінах вагітності, або приблизно на 20 тижні вагітності. Отже, навіть якщо ви особисто ніколи його не робили, ви, напевно, чули про УЗД вагітності, але можливо не зовсім знаєте як воно проходить. УЗД вагітності — це лише один із багатьох доступних способів перевірити, чи вагітність матері та розвиток дитини відбуваються в межах норми.

Зазвичай УЗД роблять протягом першого триместру, після чого йде УЗД для виявлення аномалій або скринінгове УЗД. Найчастіше воно здійснюється приблизно на 18-20 тижні вагітності. Якщо лікаря, який консультує вас щодо вагітності, непокоїть ріст дитини на третьому триместрі, то на цьому етапі може бути рекомендовано додаткове УЗД. Визначення розміру, ваги та росту дитини, а також кількості навколоплідних вод може дати всебічну оцінку стану дитини.

Іноді під час УЗД на третьому триместрі результати показують, що дитині буде безпечніше у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених, ніж залишатися в утробі матері, і незважаючи на ризики, пов'язані з недоношеністю, вони не вважаються такими важливими для здоров'я дитини, якщо вагітність продовжуватиметься.

Що таке УЗД для вагітних?

Ультразвуковий апарат надсилає високочастотні звукові хвилі через матку або вагіну матері. Ці звукові хвилі вище порогу чутності людського вуха, тому УЗД вагітності є тихою процедурою. Звукові хвилі утворюються від невеликого вібруючого кристала, розміщеного в ручному пристрої, відомому як датчик. Це безболісна процедура, яка не зашкодить ні вам, ні вашій дитині. У випадку УЗД вагітності, утворені звукові хвилі відбиваються від дитини та інтерпретуються в зображення на екрані. Ці зображення з'являються в режимі реального часу, без затримки між тим, коли зображення зроблено, і коли його можна побачити на екрані. Отже, можна побачити, як дитина насправді рухається і ворушить ніжками, а не просто нерухомі зображення.

Спочатку на живіт матері наносять теплий напівпрозорий гель. Це допомагає зменшити тягу між перетворювачем і шкірою та допомагає передавати ультразвукові хвилі з меншими перешкодами, щоб вони могли проходити від датчика через тіло матері.

Тверді тканини, такі як кістки, видно білими, а м'які тканини — сірими. Навколоплідні води видно чорними, оскільки звукові хвилі просто проходять крізь них, адже вони не мають твердих тканин, від яких можуть відбиватися. Кожен відтінок та його інтенсивність інтерпретуються лікарем ультразвукової діагностики і надає різну інформацію.

Що я зможу побачити?

Ви зможете побачити свою дитину з точки зору її фізичної форми та зовнішнього вигляду, всі її внутрішні органи, зокрема мозок, серце, легені, нирки, печінку та шлунок, а також хребет, кінцівки, статеві органи та рухи дитини. Вам дадуть фотографію одного чи двох ультразвукових зображень, щоб ви могли взяти їх із собою додому, але не очікуйте, що сканування забезпечить такий самий рівень деталізації, як фотографія. Також ви можете не отримати відео своєї дитини. Деякі практики не надають таку послугу через ризик судового розгляду, якщо ускладнень не буде виявлено. Поговоріть зі закладом, яка надає послуги індивідуального УЗД, щоб дізнатися, що ви можете взяти з собою додому.

УЗД може зашкодити мені чи дитині?

Протягом багатьох років проводилося безліч досліджень, які вивчали потенційні ризики для матерів та їхніх дітей, але на сьогодні немає чітких доказів того, що ультразвук може зашкодити матері або її дитині. УЗД вагітності також є неінвазивним, тобто воно буде проводитися через шкіру на животі або вагінально. УЗД не є хірургічною процедурою, тож не передбачає розрізу на шкірі. Цей спосіб дослідження не використовує радіацію, на відміну від рентгену, тому вважається набагато безпечнішим інструментом діагностики під час вагітності.

Галузь ультразвукової діагностики добре контролюється і регулюється, а навчання персоналу є комплексним. Через поширеність проведення, якщо побоювання щодо факторів ризику коли-небудь підтвердяться, то практика УЗД вагітності негайно зміниться.

Навіщо мені УЗД вагітності?

Існує багато причин для проведення УЗД вагітності, але найбільш поширеними є:

  • Діагностика життєздатної вагітності.

  • Визначити термін вагітності.

  • Перевірити ріст і розвиток дитини.

  • Перевірити, скільки дітей в утробі матері.

  • Побачити, де розташована плацента.

  • Виміряти нухальну складку на задній частині шиї дитини та оцінити, чи існує підвищений ризик розвитку у дитини синдрому Дауна. Це вимірювання здійснюється між 11-14 тижнями.

  • Оцінка певних проблем, які можуть бути у дитини, як розщеплення хребта.

  • Визначення статі дитини: хоча це не є основною причиною УЗД вагітності, це часто визначають при 20-тижневому скринінгу.

  • Оцінка причини ускладнень під час вагітності. Це може бути кровотеча, зменшення рухливості дитини або больові відчуття у матері.

  • Виявлення позаматкової вагітності. Коли дитина росте за межами матки матері, зазвичай в одній з маткових труб.

  • Коли проводиться тест на амніоцентез або ворсинки хоріона, водночас проводиться УЗД вагітності. Це робиться для того, щоб голка була введена у правильну область і без ризику для дитини.

  • Перевірка наявності міоми матки або кісти яєчника.

Де можна зробити УЗД вагітності?

У більшості лікарень є відділення рентгенографії, які надають послуги УЗД вагітності. Вас можуть направити у одне з них.

Загалом процедура займає близько тридцяти хвилин. Якщо вас записали на вагінальне УЗД, а потім вам потрібно пройти сканування черевної порожнини, то це може тривати близько години. Намагайтесь не поспішати. Вам захочеться насолодитися моментом УЗД вагітності якомога довше, і якщо ви перебуватимете в стані стресу та тривоги, то просто не зможете це зробити.

Коли я отримаю результати УЗД вагітності?

Одразу під час проведення процедури. У певний момент під час УЗД вагітності він розверне екран та вкаже вам на різні зображення на екрані.

Якщо під час УЗД виникають будь-які сумніви, лікар може проконсультуватися з колегою. Іноді це неможливо і не може відбутися одразу, а це означає, що можливо потрібно буде зачекати. Звичайно, це може сильно занепокоїти батьків, але у більшості випадків йдеться про один з варіантів норми, який потрібно просто уточнити.

Результати сканування будуть надіслані лікарю, який направив на сканування, і ви будете проінформовані про результати. Звичайно, що під час УЗД можна виявити ускладнення, що є однією з причин, чому воно взагалі проводиться. У цьому випадку вам буде запропоновано проконсультуватись зі своїм лікарем з ведення вагітності, про що повідомить оцінка рентгенолога.

Хто проводить ультразвукове дослідження?

УЗД вагітності зазвичай проводять рентгенологи, які проходять спеціальну підготовку з УЗД. Вони мають кваліфікацію з медичного ультразвуку та пройшли навчання щодо процедур, ризиків та інтерпретації даних УЗД.

Коли існують певні занепокоєння щодо вагітності чи росту дитини, тоді УЗД проводить лікар-спеціаліст, відомий як рентгенолог або фахівець з ультразвукової сонографії плоду.

Як мені підготуватися до УЗД вагітності?

Якщо ви робите УЗД на першому триместрі, то вам потрібно мати повний сечовий міхур. Ознайомтеся з рекомендаціями медичного центру рентгенографії, який збираєтеся відвідувати. Рекомендується випити від 750 мл до 1 літра води приблизно за годину перед дослідженням і намагатися не спорожняти сечовий міхур до закінчення процедури. Повний сечовий міхур допомагає підняти матку з кісткового тазу матері, щоб дитину можна було роздивитися чіткіше.

Для другого триместру або скринінгового УЗД загальна рекомендація полягає в тому, щоб мати випила дві склянки води приблизно за годину до сканування. Для обох випадків важливо прийняти ліки, призначені лікарем.

Хоча УЗД вагітності абсолютно безболісне, іноді через повний сечовий міхур може виникати дискомфорт. Це може створювати незручності, оскільки лікар натискає датчиком на область сечового міхура або на вагіну, але, зазвичай, не довго. Скажіть лікарю, якщо ви не можете більше терпіти, і, можливо, вам вдасться частково спорожнити міхур, або лікар знайде альтернативну ділянку, на якій розмістити датчик. Зазвичай жінкам рекомендується спорожнити сечовий міхур перед вагінальним УЗД.

Також під час УЗД вас можуть попросити затримати дихання на кілька секунд. Це трапляється, якщо лікар хоче чіткіше роздивитися певне зображення або йому потрібно зробити знімок. Простого вдиху та видиху може бути достатньо, щоб вплинути на фокус і чіткість зображення, тому перебування у нерухомому стані протягом декількох секунд може допомогти.

Чи зможу я дізнатися стать своєї дитини?

Так, скоріше за все, але гарантії немає. Іноді дитина лежить у незручному положенні або схрещує ноги, тому роздивитися статеві органи дуже важко. Зазвичай стать дитини визначається під час ультразвукового скринінгу на 20 тижні. Вам не обов'язково це знати, звичайно, і якщо ви бажаєте, щоб стать дитини залишалася таємницею, повідомте про це лікаря до початку процедури.

Пам'ятайте, УЗД вагітності рідко проводиться (виключно) для визначення статі. Це скоріше медична процедура, яка є науковим інструментом, призначеним для візуалізації дитини та матки, а також діагностування наявності будь-яких ускладнень.

Що таке вагінальне УЗД?

Процедура, коли датчик вводиться у вагіну для отримання зображень через таз матері, а не через черевну стінку. Якщо у вас дуже ранній термін вагітності або у вас надмірна вага, проведення УЗД черевної порожнини може не надати зображень достатньої чіткості.

Ультразвукове дослідження вагіни не є болючим і не зашкодить ні вам, ні вашій дитині. Це просто ще один можливий варіант, не більше. Зазвичай вагінальне УЗД проводиться лише до 12 тижнів вагітності та може бути звичним і на 7 тижні.

Пам'ятайте

УЗД вагітності не є на 100% точним, виявити можна не всі відхилення. Проблеми можуть бути неправильно розтлумачені та можуть бути допущені помилки. Не завжди зрозуміло, чи пов'язане це з апаратом, технологією чи людським фактором, але правда в тому, що ультразвук не є точною наукою.

EmptyView