Побутові небезпеки Побутові небезпеки
Вагітність і пологи

Побутові небезпеки

Небезпеки, що чекають нас вдома

Коли ви думаєте про небезпеку вдома, зазвичай згадуєте про предмети, що можна побачити, наприклад килим, через який ви можете перечепитися, іграшку, що лежить там, де не слід, сходи тощо. Авжеж ви повинні стежити за цим у разі вагітності, зрештою, ви почуваєтесь не настільки впевнено, як до вагітності. Однак невидимі загрози, про які ви ніколи не згадуєте, також мають значення.

Небезпеки, про які слід пам'ятати під час вагітності: 

  • Безлад: занадто багато речей, що валяються навколо, і предмети, що знаходяться не на своєму місці, можуть стати зонами небезпеки, коли ви недостатньо зосереджені. Зробіть міні-генеральне прибирання і зберіть все, що не потрібне.

  • Пари від фарби: звичайно, ви хочете зайнятися оформленням дитячої кімнати, але коли йдеться про випаровування фарби, краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати. Незважаючи на відсутність ризику впливу безсвинцевих (латексних) фарб на водній основі, всі фарби містять хімічні речовини, що виділяють пари. Оскільки досліджено безпеку лише деяких з цих хімічних речовин під час вагітності, фарбування краще довірити комусь іншому. Фарби на основі олії та розріджувачі фарб містять більше розчинників (що пов'язано зі збільшенням частоти викидня та вроджених вад розвитку), ніж їх аналоги на водній основі, тому обирайте латексну фарбу та попросіть маляра добре провітрювати приміщення. При цьому краще уникати перевірки кінцевого результату протягом щонайменше 2 днів.

  • Чистячі засоби: вагітним жінкам слід утримуватись від застосування деяких побутових засобів для чищення. Уникайте засобів, на етикетках яких є позначка про токсичність. Хімічні речовини, яких слід уникати: ефіри гліколю, феноли, хлор, аміак. Навіть якщо ви вважаєте, що ваш чистячий засіб безпечний, під час прибирання слід тримати вікна відкритими та носити рукавички. Як альтернативу використовуйте харчову соду для ванн і духовок та розчин оцту і води для скла та стільниць.

  • Пестициди: хімічні речовини, що містяться в деяких пестицидах, можуть завдати шкоди плоду, тому рекомендується уникати їх використання у період вагітності. Якщо вам доводиться ними користуватись, намагайтесь зменшити вплив, прибираючи їжу та посуд із зони обробки, вдягаючи рукавички для використання у саду, та уникнення місць їх застосування.

  • Наповнювач для котячого туалету: попросіть когось міняти наповнювач, оскільки контакт з фекаліями може піддавати вас ризику токсоплазмозу. Це паразитична інфекція, симптоми якої нагадують грип (гарячка, біль у суглобах). Для вас ця інфекція не має довгострокових наслідків, але може призвести до проблем із зором або слухом у дитини. Якщо ви підозрюєте наявність цього захворювання, зверніться до свого лікаря, оскільки своєчасне лікування антибіотиками може захистити вашу дитину.

EmptyView