Медитація для вагітних Медитація для вагітних
Вагітність і пологи

Медитація для вагітних

Навіть якщо ви насправді ніколи не практикували медитацію, зараз, під час вагітності, вам варто хоча б спробувати. Окрім численних переваг як для вашого здоров'я, так і для здоров'я вашої дитини, медитація під час вагітності не має побічних ефектів чи негативних наслідків, тож, як кажуть у класиці, «одні плюси».

Але я не хочу нічого змінювати!

Вагітність – це ніщо інше як час суттєвих змін. Зміни у формі тіла та фізичному самопочутті є одними з найбільш очевидних. Загальновідомими є зміни настрою  і відчуття втрати самоконтролю, особливо під час пологів. Медитація під час вагітності може допомогти зміцнити відчуття самоконтролю та сили. Вона також посилює відчуття як емоційної, так і фізичної сили.

Змиритися зі змінам може бути надзвичайно складно. Для деяких жінок це може бути складніше, ніж для інших. Для тих, хто звик контролювати як себе, свою кар'єру і, як правило, мати передбачувані результати, народження дитини справді може стати особливим викликом.

Медитація також може допомогти створити тиху гавань внутрішнього спокою та зосередженості, коли вас переповнює відчуття напруги.

Але в мене немає часу на медитацію

Знайдіть час для медитації. У нашому насиченому житті завжди є завдання, які потрібно виконати: подзвонити по роботі, встигнути до дедлайну тощо. Пріоритетність медитації, поряд з іншими аспектами піклування про себе, є життєво необхідною для отримання максимальної користі.

Однією з багатьох переваг медитації під час вагітності є те, що вам не потрібно бути експертом. У цьому конкурентному світі ми всі можемо бути винні в тому, що уникаємо ситуацій, в яких ми почуваємося не зовсім зручно. Однак, коли йдеться про медитацію для вагітних, ніхто не буде засуджувати вас за ваші результати.

Якщо ви почуваєтесь спокійніше та в гармонії після сеансу медитації, значить вона приносить вам користь. І ваш ентузіазм, швидше за все, відчують ваші близькі.

Що таке медитація?

Існує безліч визначень медитації. Загалом це означає припинити будь-які фізичні дії та зосередитись на диханні та самопочутті. Мета медитації полягає у тому, щоб створити відчуття спокою та зосередженості, а також перебувати «тут і зараз».

Іншим аспектом медитації є зосередженість на диханні — як під час вдиху, так і під час видиху. Візуалізація дихання під час входу та виходу з легень сприяє уповільненню серцебиття та приносить значну користь усім системам організму.

Переваги медитації під час вагітності

  • Підсилює відчуття гармонії, спокою і розслабленості.

  • Фізичне й емоційне перезарядження. Медитація під час вагітності може допомогти при безсонні та часто покращує тривалість і якість сну.
    Формування кращого усвідомлення власного розуму, тіла та духу.

  • Медитація під час вагітності має подвійні переваги, дозволяє розслабити і розум, і тіло, а декому — і дух.

  • Фізіологічні переваги, такі як зниження артеріального тиску, уповільнення частоти серцевих скорочень, поліпшення кровообігу та насичення крові киснем.

  • Підзарядка енергетичного рівня — це особливо корисно для вагітних жінок, які все ще працюють та/або доглядають за старшими дітьми.

  • Виділення часу на себе. Віддаючи всі сили сім'ї та роботі, буває дуже важко знайти час для себе. Почуття образи може посилитися, коли ми даємо занадто багато, не отримуючи нічого у відповідь.

  • Якщо медитація під час вагітності проводиться у поєднанні з йогою, пілатесом або іншими вправами, ризик необхідності допомоги під час пологів може зменшитися. Ознайомтесь детальніше з інформацією про природні пологи тут.

  • Медитація під час вагітності допомагає впоратися з гормональними змінами настрою. Якщо ви відчуваєте незначну емоційну нестабільність, то знаходження внутрішнього спокою за допомогою медитації допоможе вам відчути, що ви не втратили контроль над своїм розумом!

  • Медитація може допомогти зміцнити захисні функції організму. Завжди варто уникати ризиків захворювання, а надто під час вагітності.

  • Ендорфіни — це природні гормони, які відповідають за «приємні відчуття»‎, а також допомагають зменшити фізичний біль. Медитація під час вагітності може допомогти підвищити рівень циркуляції ендорфінів у крові, що допомагає при болях під час пологів.

  • Може допомогти покращити стосунки з партнером. Спільна медитація може сприяти встановленню високого рівня взаємозв'язку. Ознайомтесь детальніше з інформацією про те, як стати батьком, тут.

  • Медитація під час вагітності також може загалом допомогти під час пологів. Ознайомтесь детальніше з інформацією про пологи тут.

Переваги медитації під час вагітності для немовлят

Існує багато тверджень щодо позитивного впливу медитації під час вагітності на дитину в утробі матері. Однак, багато з них ще не підтверджені науковими фактами.

Будьте відкритими щодо тверджень про зменшення ймовірності виникнення відхилень й ускладнень при народженні завдяки медитації під час вагітності. Загалом є причина на те, чому все звучить надто добре, щоб бути правдою.

  • Дитині корисний ваш спокій. Материнські гормони стресу перетинають плацентарний бар'єр, однак, якщо рівень не є високим, зазвичай це не призводить до негативних наслідків. Але медитація під час вагітності все одно є корисною для обох.

  • За допомогою медитації для вагітних можна посилити емоційний зв'язок з дитиною. Виділення часу, щоб просто посидіти, поміркувати, сконцентруватися та встановити зв'язок з дитиною посеред напруженого дня, безсумнівно, принесе вам задоволення.

Медитація для вагітних на першому триместрі

Це час, коли ознаки вагітності на ранніх термінах можуть здолати навіть найстійкіших жінок. Нудота, розлад травлення, зміни режиму сну та частоти сечовипускання означають, що про глибокий відновлювальний сон можна забути, і про нього ви можете лише мріяти. Тож можливість повністю розслабитися під час медитації може стати бажаною альтернативою, коли ваша буденність не дуже комфортна. Ознайомтесь детальніше з інформацією про перший триместр тут.

Спробуйте уявити, як ваша дитина росте,як формуються її органи. Можливо, ви вже відчуваєте емоційний зв'язок зі своєю дитиною і розглядаєте медитацію як можливість поспілкуватися з вашим малюком.

Протягом цього тримісячного періоду будуть розвиватися всі органи чуття вашої дитини, зокрема вуха та слухова система. Тож музика, нашіптування чи спів вашій дитині, якщо ви так робите, не будуть марними.

Медитація для вагітних на другому триместрі

Це час, коли більшість вагітних «сяють». Перші дні нудоти та виснаження нормувалися, і ви, скоріше за все, матимете більш позитивний настрій.

Використайте цей час, щоб уявити свою дитину, як вона росте, набирає вагу та рухається. Уявіть собі маленьке обличчя вашої дитини та її життя у водянистому світі. Покладіть руки на живіт і перевірте, чи відчуваєте ви її кінцівки. Якщо хочете, ніжно поговоріть зі своєю дитиною або просто відправте повідомлення подумки.

Це триместр, коли ви вперше відчуєте, як ваша дитина рухається. Для жінок, які вже народжували, це буде приблизно на 15-16 тижні, але якщо це ваша перша дитина, це може статися ближче до 18-20 тижня. Ознайомтесь детальніше з інформацією про другий триместр тут.

Медитація для вагітних на третьому триместрі

Створіть зручне гніздечко з подушок, які забезпечать ваше тіло необхідною підтримкою. Уявіть свою дитину, намагаючись знайти настільки ж зручне положення у вашій матці, яка стає все більш тісною. Незабаром цей водянистий дім стане для неї замалим.

Якщо вам стає дуже незручно, уявіть собі час і місце, коли у вашому тілі не було тиску, болю чи напруги. Ознайомтесь детальніше з інформацією про біль у спині під час вагітності тут. Поговоріть зі своєю дитиною і будьте чутливі до її реакції на ваш голос.

Ніжно торкайтеся живота, спілкуючись долонями та пальцями рук. Подумайте про народження вашої дитини і про все, на що ви сподіваєтесь.

З кожним вдихом візуалізуйте силу, світло та відчуття спокою. Під час пологів ви будете використовувати навички, які опанували. Ознайомтесь детальніше з інформацією про пологи тут.

Поради щодо медитації для вагітних

  • Займіть зручне для вас положення сидячи або лежачи. Не забудьте спершу сходити в туалет і випити води. Ви можете відчувати фізичний дискомфорт під час медитації, якщо потрібно буде контролювати свій сечовий міхур.

  • Вимкніть стаціонарний телефон і увімкніть беззвучний режим на мобільному телефоні. Це час для вас і вашої дитини, тож решті світу просто доведеться обходитися без вас протягом наступних півгодини чи більше.

  • Намагайтеся медитувати щодня у той самий час, ізолювавшись від світу. Це допоможе вам дотримуватися регулярного режиму та уникнути інших завдань, які можуть непомітно взяти гору.

  • Знайдіть спокійне та тихе місце. Облаштуйте зону відпочинку або місце, де ви можете полежати і де вам справді зручно. Проте пам'ятайте, що метою медитації є не заснути, а досягти стану глибокого розслаблення та спокою.

  • Переконайтеся, що обрана вами кімната добре провітрюється і має комфортну температуру. Ви навряд чи отримаєте повноцінну користь, якщо будете тремтіти або потіти.

  • Експериментуйте з різними положеннями лежачи або сидячи. Залежно від терміну вагітності та відчуттів, ви дізнаєтеся, що деякі пози є зручнішими за інші.

  • Переконайтесь, що ваше місце для медитації вільне від звуків телевізора, радіо, комп'ютерів і телефонів. Дуже важливо, щоб вас не відволікали.

  • Будьте терплячі, коли дізнаєтесь більше про медитацію. Як і для всього нового, може знадобитися кілька тижнів або навіть місяців, щоб звикнути до того, що воно собою являє.

  • Не силуйте себе позбутися абсолютно всіх думок. Якщо вони все-таки з'являються, впустіть їх у вашу свідомість і так само легко відпустіть. Переживання лише збільшать напругу та стрес.

  • Не думайте, наче вам потрібно щось пояснювати рідним і друзям.

  • Подумайте про медитацію з подругою, можливо, іншою вагітною мамою. Ви можете пошукати, як знайти наставника або практика, який проведе вас через все це, і розділити вартість.

  • Може знадобитися кілька хвилин, для того, щоб ви відчули, що перебуваєте в режимі релаксації. Не переживайте, все вимагає практики, тож не здавайтеся.

  • Ви можете виявити, що відчуваєте, як ваша дитина рухається під час медитації. Протягом напруженого дня, можливо, ви вперше помітите рух своєї дитини. Покладіть руку на живіт і намагайтеся відчути зв'язок між своїм мозком, рукою та дитиною.

  • Заплющуйте очі під час сеансів медитації. Це допоможе заблокувати будь-який зовнішній подразник і звести відволікання до мінімуму.

  • Подумайте про те, щоб придбати кілька компакт-дисків для йоги, завантажити програми, увімкнути DVD або слухати інструкції з йоги через навушники.

  • Уникайте медитації, коли ви щойно перекусили, інакше ви, ймовірно, заснете. Так само уникайте медитації, коли ви надмірно втомлені, голодні, спраглі або відволікаєтесь на щось більш нагальне.

  • Загалом, ставтеся позитивно до переваг медитації. Навіть якщо ви ніколи раніше цього не робили, вважайте це навчальним досвідом.

Медитація під час вагітності може принести тільки користь вам і вашій маленькій дитині, тому вперед, спробуйте.

EmptyView