Косметика під час вагітності Косметика під час вагітності
Вагітність і пологи

Косметика під час вагітності

Будь-яка жінка хоче бути гарною, й очікування дитини — аж ніяк не привід відмовлятися від догляду за собою. Якою косметикою користуватися під час вагітності, щоб почуватися комфортно та не нашкодити малюкові?

Догляд за тілом

Передусім вагітність і косметика — не взаємовиключні поняття, просто під час очікування дитини краще віддавати перевагу натуральним і гіпоалергенним засобам. Нині є доволі багато брендів на будь-який гаманець із лінійками засобів догляду для вагітних жінок.

Якщо ви не довіряєте їм, то можна спробувати використовувати домашні рецепти на основі натуральних інгредієнтів. Оливкова олія, кокосова, олія зародків пшениці та мигдалю чудово зволожують тіло і допомагають боротися проти розтяжок. Для поліпшення стану шкіри тіла можна один-два рази на тиждень використовувати цукровий або сольовий скраб: просто нанесіть круговими рухами на вологу шкіру дрібну сіль, а потім змийте водою.

Догляд за обличчям

Для догляду за жирною шкірою, а також при появі вугрового висипу краще відмовитися від використання спеціальних кремів, тому що вони, як правило, містять небезпечну саліцилову кислоту. Поліпшити стан проблемної шкіри під час вагітності можна народними засобами, застосовуючи, наприклад, маску на основі сухих дріжджів.

Суха шкіра також потребує особливого догляду в період очікування дитини: не варто використовувати мило для зняття макіяжу, краще скористатися зволожувальним гелем для вмивання та підібрати крем, що містить вітамін Е та алое вера.

Догляд за волоссям

Чимало жінок зазначають, що під час вагітності волосся стає менш ламким і практично не випадає. Усе це — результат гормональних змін, які відбуваються в організмі в період очікування малюка. Проте захист і зволоження — як і раніше, найкращі друзі вашої зачіски, а підібрати натуральні шампуні та маски для волосся не буде надто важко. Ідеально, якщо в їхньому складі будуть органічні рослинні речовини.

Щоб знизити несприятливий вплив на організм щоденного використання (а отже, і вдихання) лаку для волосся, краще замінити його фіксувальними пінками, емульсіями, восками тощо.

Щадні фарби без аміаку та відтінкові шампуні, якщо використовувати їх у розумних межах, не завдадуть особливої шкоди. Краще не купувати звичайні побутові фарби для домашнього використання в магазині, а піти в хороший салон і проконсультуватися з професійним перукарем, чим вам краще користуватися під час вагітності.

Фарбувати волосся можна, використовуючи і природні барвники — хну чи басму. Проте варто врахувати, що таке фарбування буде дуже стійким і звичайні фарби фабричного виробництва, якщо ви згодом вирішите скористатися ними, не триматимуться — доведеться чекати, поки пофарбоване хною волосся відросте і ви зможете постригти його.

Догляд за нігтями

Манікюр і педикюр — важлива складова догляду за собою. Але часте вдихання випарів та засобів для його зняття аж ніяк не корисне, особливо якщо ви сидите в переповненому або погано вентильованому приміщенні салону. Можна задовольнитися домашніми манікюром і педикюром, що включають різноманітні пом'якшувальні та зміцнювальні ванночки, корекцію нігтьових пластин, шліфування. А щоб нафарбувати нігті, краще обирати лаки без толуолу, дибутилфталату і формальдегіду. Рідина для зняття лаку має бути на основі сої або води, без вмісту ацетону.

Декоративна косметика

Головне правило для вагітних жінок при використанні декоративної косметики — це вибір гіпоалергенних засобів. Сам макіяж бажано робити максимально легким: штрих губної помади, легке нанесення туші, трохи тіней на повіку та м'який дотик рум'ян. Тональний крем і пудра можуть закупорити пори, тож віддайте перевагу легкому флюїду або мінеральній пудрі. Як декоративний засіб для губ у період вагітності краще обирати зволожувальні бальзами зі світлим відтінком.

Аромати

Під час вагітності, особливо у першому триместрі, майбутня мама може бути особливо чутливою до запахів, тому є вірогідність, що навіть запах улюблених парфумів видаватиметься їй надто інтенсивним або неприємним. Якщо підвищена чутливість до ароматів з'явилася, краще не мучити себе, а перестати на певний час взагалі користуватися парфумами чи туалетною водою та дібрати косметичні засоби без віддушок (зазвичай такі варіанти мають марки «аптечної» косметики на основі термальної води).

Під час вагітності гормональна перебудова часто призводить до активного потовиділення та посилення природних запахів. Обираючи дезодорант, краще віддати перевагу тому, в складі якого не буде спирту, парабенів та алюмінію. У магазинах натуральної та органічної косметики можна дібрати спеціальний тальк або пудру, які запобігатимуть появі запаху поту.

Засмага

Під час вагітності краще не користуватися солярієм та не застосовувати засоби для автозасмаги. Якщо конче потрібно змінити колір обличчя, краще підібрати ВВ-крем або мінеральну пудру.

Засмагати на пляжі під прямими променями сонця також не корисно — майбутній мамі краще відпочивати в тіні, не забуваючи використовувати засоби для засмаги. У цьому питанні точно не місце економії — обираємо крем із максимальним фактором захисту (можна «дитячий») та використовуємо так часто, як передбачає конкретна інструкція.

Епіляція

Епіляцію краще проводити способами, які унеможливлюють використання спеціальних засобів. Найпростіше обійтися якісною жіночою бритвою або використовувати електричний депілятор, якщо вас не лякає біль під час вищипування волосків.

Косметика під час вагітності: що не можна використовувати

  • Ретинол (вітамін А), як правило, міститься в антивіковій косметиці. Високі дози ретинолу можуть підвищувати ризик порушень розвитку плода.

  • Віддушки із фталатами. Вони можуть спричинити ураження печінки та нирок. Парфуми, лосьйони для тіла, дезодоранти, що потрапили під підозру, краще замінити на аналогічні дитячі продукти — креми, шампуні, вологі серветки.

  • Засоби для відбілювання шкіри з гідрохіноном або глутатіоном, які впливають на ферменти, що продукують меланін. Будь-яке активне втручання у природні процеси формування шкіри вкрай шкідливо позначаються на дитині.

  • Засоби автозасмаги з дигідроксіацетоном (DHA), вплив якого може призвести до таких негативних наслідків, як ракові захворювання, репродуктивні проблеми та мутагенні ефекти.

  • 1,4 діоксан (1,4 dioxane) — канцероген, що проникає в організм через шкіру.

  • Парабени (parabens), що використовуються як консерванти в косметичних засобах. Вони провокують появу раку молочних залоз, накопичуючись в організмі, негативно впливають на репродуктивну систему.

  • Етиленовий окис (ethylene oxide), що застосовується для пом'якшення надто твердих компонентів. Маючи дезінфікувальні властивості, він також може впливати на організм людини як канцероген і мутаген.

  • Засоби з гормонами, здатні спричинювати гормональний перекіс у крові та згубно вплинути на розвиток плода. Лаурил сульфат натрію, якщо його вміст у засобі перевищує 2 %. Ця речовина, потрапляючи в організм, може провокувати отруєння та, крім того, є канцерогеном.

  • Бензол — небезпечний токсин, що вражає внутрішні органи та кісткову тканину.

EmptyView