Чи безпечний секс під час вагітності Чи безпечний секс під час вагітності
Вагітність і пологи

Чи безпечний секс під час вагітності

Більшості жінок та їх партнерам буде приємно дізнатись, що відповідь на це питання – так, так і ще раз так. Вагітність не є причиною припиняти активне та повноцінне статеве життя, якщо, звичайно, відсутні медичні показання, через які слід утриматися від сексу на деякий час.

За певних умовах статеві стосунки під час вагітності потенційно можуть призвести до ускладнень, а ваш лікар надасть вам чіткі вказівки щодо того, коли безпечно почати знову.

Коли займатися сексом під час вагітності небезпечно?

У деяких жінок вагітність відноситься до категорії високого ризику і їм рекомендовано утримуватись від статевих контактів. Причини цього можуть включати: 

  • Будь-які вагінальні кровотечі, оскільки це може означати початок передчасних пологів.

  • Передлежання плаценти. Розташування плаценти низько у матці, коли вона повністю або частково покриває шийку матки.

  • Розрив слизових оболонок (відхід вод). Це вказує на відсутність стерильних бар'єрів, які захищають дитину від інфекції.

  • Протягом третього триместру вагітності, якщо ви виношуєте більше однієї дитини.

  • Якщо колись у вас стався викидень у 1-му триместрі, ви піддаєтесь ризику повторного викидня.

  • Якщо у вас діагностовано неспроможність шийки матки. Це означає, що шийка матки у вас не щільно закрита і існує ризик її подальшого розширення.

  • Якщо ви не впевнені, що ваш статевий партнер не має ЗПСШ (захворювання, що передається статевим шляхом). Це може загрожувати вам або вашій дитині.

  • Якщо ви не відчуваєте себе в безпеці або ваш внутрішній голос говорить вам, що щось відбувається не так, як треба. Намагайтесь уважно прислухатися до своїх почуттів.

Які альтернативи?

Іноді майбутнім батькам просто потрібно встановити певні обмеження щодо своєї сексуальної активності. Можна на деякий час виключити секс з проникненням, але оргазм все ще вважається безпечним для вагітної жінки. Увімкніть свою фантазію щодо інших способів задовольнити себе і не думайте, що сексуальний аспект ваших стосунків має бути виключений протягом усього терміну вашої вагітності. Спитайте свого лікаря, чи запропоновані обмеження є довгостроковою або тимчасовою рекомендацією.

Чи існує ризик для дитини, якщо ми займаємось сексом?

Це поширене занепокоєння серед пар, які бояться, що статевий акт якось зашкодить майбутній дитині. Вони переживають, що проникнення потенційно може завдати шкоди дитині або занести інфекцію. Це дуже малоймовірно. Якщо ваше статеве життя не нагадує підготовку до Олімпійських ігор, не відмовляйтесь від нього. Однак слід уникати грубого проникнення, яке може спричинити вагінальну травму.

Я не хочу здавлювати дитину

Ваша дитина добре захищена навколишніми навколоплідними водами та оболонками, які їх містять. Води діють як буфер і поглинають значну частину тиску та сили під час статевого акту. Навіть коли ваш партнер знаходиться у положенні зверху, ваша дитина буде захищена від здавлення. До початку пологів і розширення шийки матки остання буде закрита щільною слизовою пробкою, перекриваючи доступ до самої матки.

Секс для стимуляції пологів

Багато пар займаються сексом, коли визначена дата народження дитини сплинула або коли хочуть стимулювати початок пологів. Сперма чоловіка містить гормони, відомі як простагландини, які можуть ініціювати пологи. Але якщо шийка матки ще не дозріла, тобто не готова до розширення, низька концентрація простагландинів у еякуляті не матиме ефекту.

Деякі жінки переживають, що оргазм призведе до скорочення матки і початку ранніх пологів. Хоча для матки нормально скорочуватися після оргазму, ці скорочення не спричиняють передчасних пологів чи нормальних пологів. У багатьох жінок після сексу з проникненням бувають кров'янисті виділення, але поки вони незначні, немає про що турбуватись. Під час вагітності кровопостачання до шийки матки забезпечується додатковими кровоносними судинами і набряклими капілярами. Через це будь-яке тертя або подразнення може викликати вагінальні кров'янисті виділення.

Перепрошую, що ви сказали?

Поширене серед пар занепокоєння полягає в тому, що їхня дитина може бути травмована видом батьків, які займаються сексом. Особливо матері хвилюються, що першим образом батька для дитини буде його пеніс, який прямує до її голови. Не смійтесь! Будьте певні, що якби вашому партнеру не хотілось думати, що в нього великий пеніс, немає жодного шансу, що таке трапиться. Кут вашої піхви і розташування дитини роблять це неможливим. Шийка матки та щільна слизова пробка нагадують міцно замкнені двері спальні, що перешкоджають підгляданню. До того ж, незважаючи на те, що ваша дитина безсумнівно дуже кмітлива, вона поки не здатна до свідомих процесів мислення і не може зрозуміти, що відбувається.

Але дитина не задоволена

Намагайтесь не тлумачити рухи дитини як протест проти статевих стосунків її батьків. Ймовірно, це просто реакція на зовнішній подразник. Окрім легкого похитування і надмірного припливу крові через плаценту під час оргазму ваша дитина нічого не відчує і не знатиме чим займаються батьки.

EmptyView