Сумісність майбутніх батьків: як завагітніти? Сумісність майбутніх батьків: як завагітніти?
Вагітність і пологи

Сумісність майбутніх батьків: як завагітніти?

Сумісність оцінюють:

  • За групою крові та резус-фактором

  • Імунологічну або біологічну

  • Генетичну

Сумісність і несумісність у парі при зачатті

Майбутнім батькам важливо знати групу крові та її резус-фактор. Ці чинники грають не останню роль у плануванні вагітності.

Розрізняють чотири групи крові, залежно від набору антигенів або специфічних білків в основі червоних кров'яних тілець. Антигени позначають буквами А і В (від їх наявності і назвали групи). 1-ша група крові або 0-нульова – немає антигенів, 2-га група або А – є білки А, 3-тя група або В – є білки В, 4-та група крові або АВ – присутні обидва білки А і В. Якщо у матусі немає певного білка, то малюк може успадковувати його від батька, в окремих випадках це приводить до утворення антитіл. Жіночий організм не рахує плід своєю частиною, як при резус-конфлікті.

Таблиця сумісності груп крові батьків

Сама група крові (без резус-фактору) на зачаття не дуже впливає. Всім відомі випадки, коли подружжя з несумісною групою ставали щасливими батьками.

Сумісність за резус-фактором батьків

Резус-фактор (Rh) буває позитивним і негативним, він залежить від специфічних білків у крові. У людей з резус-позитивним фактором є резус-антиген D, якщо D антигена немає, то у людини резус-негативний фактор.

У ідеалі резус повинен збігатися у обох партнерів. При жіночому позитивному і чоловічому негативному резус-факторі виникає резус-конфлікт: материнський організм не приймає плід, як свою частинку. Відбувається вироблення антитіл, ембріон починає відторгатися відразу після зачаття.

Види несумісності

Несумісність виділяють імунологічну і генетичну.

Бувають випадки, коли у жінки виробляються антиспермальні тіла, через які гинуть сперматозоїди – зачаття у такому разі маловірогідне. Відбувається алергічна реакція на сперму конкретного чоловіка. Жіноча імунна система агресивно відповідає на чужорідних агентів, які несуть несумісний набір білків-антигенів.

Генетична несумісність нерідко дозволяє зачати, але не дає нормально розвиватися вагітності. Ранній викидень, вагітність, яка завмерла – наслідки несумісності в генах. Тіло матері сприймає запліднену яйцеклітину як набір чужорідних генів і намагається її відторгнути.

Як дізнатися – чи сумісні ви?

На етапі підготовки до вагітності потрібно здати аналіз крові з вени на сумісність. Також можна здати тест на імунологічну сумісність: через 9-24 години після статевого акту гінеколог досліджує слиз з цервікального каналу на кількість і рухливість сперматозоїдів (таке дослідження можна провести в умовах лабораторії).

Звичайно, всім парам, які зіткнулися з проблемами при зачатті, важливо сходити на консультацію до генетика.

Чи є надія?

Надія завжди є! Випадки повної несумісності украй рідкі. Навіть при імунному конфлікті і генетичній несумісності є шанси зачати і народити здорового малюка. Для цього потрібно лише перебувати під наглядом лікарів і приймати виписані препарати. Якщо не виходить зачати дитину протягом року, то можна скористатися сучасними репродуктивними технологіями, які істотно підвищують шанси стати батьками.

Успішного планування!

Вікторія Дідок

EmptyView