Ознаки овуляції Ознаки овуляції
Вагітність і пологи

Ознаки овуляції

Іноді бажана вагітність змушує себе почекати. Деякі жінки в такій ситуації починають прислухатися до свого організму, щоб відчути особливі відчуття при овуляції. Інші шукають інформацію про методи, що дозволяють виявити ознаки більш точно. Як не пропустити сприятливий для зачаття час, і чому краще довіритися - власним відчуттям або науковим методам?

Чому овуляція так важлива для планування вагітності?

Для початку розберемося з тим, що таке овуляція. Це момент виходу яйцеклітини з яєчника в маткову трубу, після чого вона стає «доступна» для сперматозоїдів. Яйцеклітина живе приблизно 24 години, і потім «вікно запліднення» закривається. Таким чином, протягом усього менструального циклу є лише одна доба, коли жінка може зачати дитину.

Можливо, ви чули від своїх подруг, що вони завагітніли в день, коли не було ніяких симптомів і ознак овуляції. Вони помиляються в своїх відчуттях: без живої і доступної яйцеклітини запліднення неможливо в принципі. Але є нюанси. По-перше, секс, що сприяє вагітності, не обов'язково повинен відбутися в день овуляції. Сперматозоїди, які добралися до шийки матки або подолали цей бар'єр, зберігають життєздатність до трьох, іноді навіть п'яти днів. Це означає, що вони можуть дочекатися, поки яйцеклітина «вийде з дому». По-друге, день овуляції може наступити не в середині циклу, а раніше або пізніше згідно індивідуальних особливостей вашого організму, змін гормонального фону, стресу та інших причин.

Коли відбувається овуляція?

Овуляція відбувається приблизно в середині менструального циклу. При ідеальному перебігу ідеального 28-денного циклу ця подія трапиться на 14-й день. Однак в реальності термін виходу яйцеклітини варіюється в широких межах, тому календар в цьому питанні - не надійний помічник. Покладатися на незвичні відчуття теж не варто. Однак є певні ознаки овуляції у жінок, за допомогою яких можна зрозуміти, коли настає сприятливий для зачаття день.

Дозрівання фолікула яєчника відбувається разом з початком менструації, і в день овуляції яйцеклітина виходить з нього. При цьому спостерігається підвищення температури тіла і зростання рівня лютеїнізуючого гормону. Ці дві ознаки і є головними симптомами. Далі розповімо про них докладніше.

Як виявити овуляцію по зміні температури?

Протягом дня температура тіла жінки змінюється, і найнижчої позначки вона досягає у фазі відпочинку, тобто під час нічного сну. Таку температуру називають базальною, і саме в динаміці змін базальної температури можна побачити ознаки овуляції у жінки.

У перші дні менструального циклу базальна температура тримається приблизно на одному і тому ж рівні. За день до овуляції вона не суттєво знижується, а в головний для майбутньої вагітності день - навпаки, зростає, причому вище рівня, що був на початку циклу. Важливо розуміти, що всі ці «стрибки» ледь помітні: температура після овуляції вище температури до початку овуляції всього на 0,3-0,6 градуса. Однак завдяки такій характерній динаміці ці ознаки можна розпізнати.

Щоб метод спрацював, треба слідувати чітким правилам:

  • Для вимірювання температури підійде тільки дуже точний термометр. Йдеться про необхідність відстежувати зміни в десяті частки градуса, тому його похибка повинна бути мінімальною. Інакше замість ознак овуляції ви побачите на графіку просто випадкове блукання температури з помилковими падіннями та підйомами.

  • Вимірювання необхідно проводити відразу після пробудження, не встаючи з ліжка. Навіть якщо ви вирішили швидко збігати в туалет або до шафки за термометром, базальна температура підніметься, і вимірювання будуть не точними.

  • Вимірювання проводяться ректально, інші способи можуть давати суттєві відхилення від реальної базальної температури.

  • Для досягнення необхідної точності бажано проводити вимірювання завжди приблизно в один і той же час доби. До цього у вас має бути хоча б три години спокійного сну без пробуджень.

Температурний метод пошуку ознак овуляції підходить тільки для дисциплінованих жінок з чітким режимом дня. Але навіть вони іноді можуть побачити на графіку несподівані піки: на результати вимірювань впливає не тільки фаза менструального циклу, але також різні побічні чинники. Базальна температура може підвищитись через нездужання, недосипання, стрес, або якщо у вас відбувся секс напередодні ввечері і через ряд інших причин. Все це може ускладнити пошук симптомів овуляції.

Як лютеїнізуючий гормон допоможе визначити овуляцію в домашніх умовах?

Концентрація лютеїнізуючого гормону значно зростає незадовго до овуляції і потім так само різко падає. На цій ознаці базується принцип дії спеціальних тест-смужок, які можна купити в більшості аптек і в багатьох супермаркетах. Тест на овуляцію* дуже схожий на тест на вагітність і має такий же механізм дії: треба намочити смужку сечею і дочекатись результату.

Ознаки овуляції

*Вимірювання рівня лютеїнізуючого гормону за допомогою тест-смужок на овуляцію. Приклад, тривалість циклу і день овуляції можуть відрізнятися.

При пошуку симптомів овуляції у жінок за допомогою тестів необхідно уважно слідувати інструкції і дотримуватися наступних правил:

  • На відміну від тесту на вагітність, тест на овуляцію показує більш точні результати в денні години. В цей час концентрація лютеїнізуючого гормону в сечі зростає.

  • Якщо «розбавити» сечу, тест може не виявити симптоми майбутньої овуляції, хоча насправді вони вже є. Тому жінці рекомендується пити мінімальну кількість рідини з моменту пробудження до проведення тесту і взагалі утриматися від пиття і від їжі, що містить багато рідини (фрукти, овочі і т.д.) за 3 години до тесту.

  • Тестування потрібно починати за кілька днів до запланованої овуляції, щоб зрозуміти динаміку і не пропустити необхідні ознаки. Спочатку ви побачите, що заповітна друга смужка лише трохи зблідла, а при одному з наступних вимірів вона стане чіткою і яскравою. Вимірювання можна припиняти - це вірні симптоми того, що овуляція трапиться протягом 24-48 годин.

А гінеколог може розпізнати ознаки овуляції у жінки?

Звісно! Він може побачити симптоми навіть візуально. Канал шийки матки заповнений так званим цервікальним слизом - саме він захищає матку від проникнення шкідливих мікроорганізмів, і сперматозоїдів теж. Під час овуляції слиз разжижается, стає більш текучим, щоб відкрити сперматозоїдам шлях до яйцеклітини. Фахівець здатний помітити ці ознаки при звичайному гінекологічному огляді.

Є і більш сучасні методи розпізнавання овуляції. По-перше, головний інструмент гінекології та акушерства - УЗД. По-друге, той самий тест на лютеїнізуючий гормон, який ви можете зробити вдома. Тільки в клініці на аналіз забирають кров, а лабораторне обладнання вимірює рівень гормону в цифрах і підтверджує овуляцію з великою точністю.

На жаль, далеко не у всіх жінок є можливість кілька днів поспіль відвідувати фахівця. Але якщо у вас вона є - це, звичайно, ідеальний варіант.

Як відчути овуляцію?

Деякі жінки стверджують, що відчувають особливі, ні на що не схожі відчуття. І їм відразу стає ясно: настав чудовий час, коли вони можуть дати початок новому життю. Медицина відноситься до планування вагітності на основі власних відчуттів з обережністю і вважає, що сам момент овуляції відчути неможливо - ніяких потужних сигналів (біль, спазм, різкий викид гормонів) організм при цьому не посилає.

Нерідко в період овуляції плюс-мінус кілька днів жінка відчуває підвищений сексуальний потяг. Дослідження підтверджують, що такий зв'язок дійсно існує, наприклад, саме в цей період жінки схильні вибирати найвідвертіші наряди зі свого гардероба. Точний день ваші відчуття, звичайно, не підкажуть - тільки приблизний період. Та й взагалі, хто знає, чому саме сьогодні вам хочеться любові та міні спідниці? Може бути, це ознаки овуляції, а, може, просто настала весна!

_________________________________

Посилання на джерела:

1. Depares J, Ryder RE, Walker SM, Scanlon MF, Norman CM (1986). Ovarian ultrasonography highlights precision of symptoms of ovulation as markers of ovulation. Br Med J (Clin Res Ed). 292 (6535): 1562. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1340563/?page=1
2. Clubb E. Natural methods of family planning. J R Soc Health. 1986 Aug;106(4):121-6. Посилання: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3091823
3. Geirsson RT (1991). Ultrasound instead of last menstrual period as the basis of gestational age assignment. Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. 1 (3): 212–9. Посилання: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1469-0705.1991.01030212.x
4. Coward, Kevin; Wells, Dagan (2013-10-31). Textbook of Clinical Embryology. Cambridge University Press. pp. 145, 156. ISBN 9780521166409. Посилання: https://books.google.ru/books?id=kUMIAQAAQBAJ&lpg=PA145&hl=ru&pg=PA145#v=onepage&q&f=false
5. Watson, Stephanie & Stacy, Kelli Miller (2010). «The Endocrine System». In McDowell, Julie (ed.). Encyclopedia of Human Body Systems. Greenwood. pp. 201–202. ISBN 9780313391750. Посилання: https://books.google.com/books?id=7tt1C1aJ0G4C&pg=PA201
6. Brannigan, Robert E.; Lipshultz, Larry I. (2008). «Sperm Transport and Capacitation». The Global Library of Women’s Medicine. Посилання: https://www.glowm.com/section_view/item/315
7. Douglas T. Kenrick Ph.D. Does Ovulation Change Women’s Sexual Desire, After All? Посилання: https://www.psychologytoday.com/us/blog/sex-murder-and-the-meaning-life/201906/does-ovulation-change-women-s-sexual-desire-after-all

EmptyView