Коли відбувається овуляція Коли відбувається овуляція
Вагітність і пологи

Коли відбувається овуляція

Овуляція — процес виходу яйцеклітини з фолікула — в нормі буває регулярно. Запліднення можливе саме в той час, коли відбувається овуляція. Якщо пара хоче дитину і з нетерпінням чекає настання вагітності, питання, коли відбувається овуляція у жінки, є дуже важливим.

У який період відбувається овуляція?

Якщо репродуктивна система працює без збоїв, у жінки в середньому раз на місяць буває овуляція. Як часто відбувається дозрівання яйцеклітини — залежить від особливостей менструального циклу конкретної жінки.

Чи щомісяця відбувається овуляція?

У нормі кілька циклів на рік у жінки можуть минати без овуляції. З віком кількість ановуляторних циклів збільшується, тому після 30–35 років шанси на швидке зачаття знижуються. Якщо жінці близько 40 років, зачаття можливе, але на питання «Через скільки відбувається овуляція?» вірогідною відповіддю буде: «Через кілька місяців». У період менопаузи овуляція у жінок припиняється взагалі.

На який день відбувається овуляція?

Менструальний цикл триває в середньому 28–32 дні. Без спеціальних досліджень не можна точно відповісти на питання, коли у дівчини відбувається овуляція. Зазвичай овуляція припадає на середину менструального циклу (12–15-й день). Для точнішого обчислення потрібно складати графік базальної температури протягом кількох місяців.

Ще один спосіб спробувати дізнатися, коли відбувається овуляція, — календар. Щоб дізнатися, коли відбувається овуляція після місячних, необхідно за календарем відлічити 14 днів з початку останнього менструації. При ідеальному 28-денному циклі до наступних місячних залишиться також 14 днів, тобто овуляція припаде рівно на середину циклу. Та чи завжди овуляція відбувається саме на 14-й день?

Лікарі стверджують, що ідеальний класичний варіант трапляється не так часто. У більшості жінок овуляція відбувається у період з 11-го до 21-го дня циклу, якщо рахувати від першого дня останньої менструації. До наступної менструації при цьому залишається від 12 до 16 днів. Через який час відбувається овуляція, — залежить і від гормонального фону, і від емоційного та фізичного стану жінки, причому в різні цикли овуляція може припадати на різні дні. Лікарям також відомі випадки, коли під час одного менструального циклу в жінки було відразу дві овуляції.

Скільки днів відбувається овуляція?

Овуляція — короткий етап менструального циклу, що триває всього 48 годин. За цей проміжок часу готова до запліднення яйцеклітина виходить із яєчника, спускається по матковій трубі та рухається у бік матки, де чекатиме на запліднення. Якщо запліднення відбудеться, яйцеклітина прикріпиться до стінки матки.

Сприятливими для вагітності днями вважаються два-три дні до настання овуляції та один день після, а в день овуляції шанси на зачаття є особливо високими. Тому для обчислення сприятливих днів дуже важливо вести календар овуляції та мати уявлення, скільки часу відбувається овуляція.

Дозріла яйцеклітина життєздатна лише 24 години, тому вже через добу після овуляції настають так звані безпечні дні. Вірогідність запліднення після овуляції вкрай низька.

Як дізнатися, чи відбувається овуляція?

Чимало жінок розмірковують, як дізнатися, коли відбувається овуляція, — адже правильне визначення цього періоду дозволить швидше зачати дитину. У домашніх умовах без звертання до лікаря зручно застосовувати такі методи:

  • При регулярних місячних можна використовувати календарний метод обчислення овуляції. Згідно з ним овуляція повинна припасти приблизно на середину циклу, а от як зрозуміти, чи відбулася овуляція в призначені вами дні? Підключити додаткові методи визначення овуляції!

  • Визначити, що відбулася овуляція, допоможе й вимірювання базальної температури. Підвищення температури у прямій кишці говорить про вихід готової до запліднення яйцеклітини. За якої температури відбувається овуляція, можна з'ясувати, щомісяця складаючи графік базальної температури. Зазвичай базальна температура під час овуляції відрізняється від доовуляторних значень приблизно на пів градуса.

  • Тест на овуляцію — ще один спосіб, як визначити, чи відбувається овуляція. Тести-смужки на овуляцію подібні до тестів на визначення вагітності, тільки дві смужки вони показують не в разі успішного запліднення, а при виході яйцеклітини з яєчника.

Коли відбувається запліднення після овуляції?

Після овуляції сперматозоїд має приблизно добу, щоб зустрітися з яйцеклітиною та запліднити її.

Якщо зачаття не відбулося, яйцеклітина руйнується у матковій трубі протягом доби, а приблизно через 14 днів у жінки знову починається менструація — це і є вихід незаплідненої яйцеклітини.

Якщо зустріч сперматозоїда і яйцеклітини була успішною, запліднена зигота спускається в матку протягом 6–12 днів, після чого закріплюється там, і настає вагітність. З настанням вагітності яєчники перестають продукувати нові яйцеклітини, тож можна не побоюватися, що під час вагітності відбувається овуляція, — повторне запліднення неможливе.

EmptyView