Чи можна завагітніти відразу після місячних? Чи можна завагітніти відразу після місячних?
Вагітність і пологи

Чи можна завагітніти відразу після місячних?

Яка ймовірність завагітніти відразу після місячних, які чинники впливають на це, чи варто покладатися на календарні розрахунки? Ми відповімо на ваші запитання.

Деякі жінки користуються календарним методом контрацепції. Він полягає в обчисленні періоду, коли запліднення неможливе. На перший погляд метод видається досить надійним, тому що ґрунтується на сучасних медичних знаннях. Проте практика акушерства та гінекології показує, що результатом його застосування нерідко стає незапланована вагітність.

Чому вважається, що завагітніти після місячних не можна?

Ще у давнину вчені розуміли, що менструальний цикл пов'язаний з імовірністю вагітності. Міркування про це трапляються у працях Гіппократа, у стародавніх китайських трактатах з медицини та в інших античних джерелах. На початку XX століття медики остаточно визначили, як відбувається запліднення, і зрозуміли, що воно можливе протягом дуже короткого періоду після овуляції — виходу яйцеклітини з яєчника в маткову трубу. Невдовзі після цього з'явився метод Огіно-Кнауса (це наукова назва календарного методу). 

На думку прихильників календарного методу, протягом перших 7-ми днів циклу завагітніти неможливо. З 8-го дня після початку місячних можна завагітніти до 19-го дня. З 20-го дня знову настає стерильний період. Ці розрахунки є доволі слушними і навіть мають наукову основу, проте вони ґрунтуються на уявленні про ідеальний менструальний цикл і не враховують численних різних випадковостей. А вони, як відомо, іноді трапляються.

Яка ймовірність завагітніти відразу після місячних?

У медицині є таке поняття, як «індекс Перля». Цей показник відображає ефективність різних методів контрацепції та дорівнює кількості незапланованих вагітностей протягом року на 100 жінок. Якщо індекс для певного способу запобігання низький, це означає, що спосіб є ефективним, якщо високий, — метод працює погано.

  • Оральні контрацептиви мають індекс Перля менше ніж 1 (одна незапланована вагітність протягом року серед 100 випадкових жінок, які використовують цей метод).

  • Презервативи — 2 або трохи вищий, з урахуванням форс-мажорів, які можуть статися з ними під час статевого акту.

  • Один із найбільш ненадійних способів контрацепції — перерваний статевий акт — має індекс 22.

  • Календарний метод переважає навіть його: за оцінками фахівців, індекс Перля для цього способу становить від 24 і вище, тобто близько чверті жінок, які убезпечуються лише за календарем, переконуються в неефективності методу на власному досвіді.

Ось і відповідь на запитання, якою є ймовірність завагітніти після місячних — дуже висока. Досить лише невеликої помилки у розрахунках, крихітної зміни у менструальному циклі, незвичайного збігу обставин — і ви постаєте перед вибором, що робити із незапланованою вагітністю.

Якщо після місячних можна завагітніти, чому люди використовують календарний метод?

Спочатку календарний метод пропагувала Римо-католицька церква. Вважалося, що віряни не повинні застосовувати жодних інших способів контрацепції, крім цього — природного. Так у західних країнах за ненадійним календарним методом міцно закріпилося прізвисько «ватиканська рулетка»4. У наші дні церква більше не дотримується такої позиції, але є люди, які й надалі використовують цей спосіб з релігійних міркувань.

Метод є популярним у бідних країнах з цілком банальної причини: засоби контрацепції потребують грошей, а подивитися в календар можна безкоштовно. Щоб допомогти таким жінкам, було розроблено спеціальне «контрацептивне намисто». Воно має приблизно такий вигляд:

Червона намистинка біля застібки позначає перший день менструації, білі намистинки — дні, в які імовірність вагітності мінімальна, блакитні — фертильний період. На намисто надягнуто кільце яке треба зсувати щодня.

У розвинутих країнах пари найчастіше практикують календарний метод через небажання чоловіка користуватися презервативами, а жінки — вживати «гормональні пігулки». І, звичайно, тому що багато хто досі впевнений в ефективності цієї «рулетки».

Чому після місячних можна завагітніти?

Тому що людський організм влаштований дуже складно, і часом трапляються всілякі несподівані ситуації. Ось лише деякі з них:

  • В ідеальному менструальному циклі овуляція відбувається за 14 днів до початку місячних 6. У реальності дозрівання яйцеклітини в яєчнику може розпочатися ще в останні дні менструації, а її вихід — майже відразу після її закінчення. Причиною цього може бути зміна гормонального фону, сильний стрес та інші чинники.

  • Потрапляючи у вагіну, сперматозоїди опиняються в середовищі з високою кислотністю і гинуть протягом кількох годин. Проте ті з них, які дісталися до шийки матки або самої матки, можуть залишатися живими до 3 діб, а подекуди навіть довше7. Таким чином, може статися, що статевий акт відбувся у безпечний день, але живучі сперматозоїди дочекалися виходу яйцеклітини.

  • Часто жінки схильні вважати будь-яку кровотечу менструацією. Проте вона може відбутися і з інших причин, наприклад, через ерозію шийки матки або надто бурхливий секс. Сплутавши таку кровотечу з початком менструації, можна дуже серйозно помилитися в розрахунках.

Чи можливо оцінити мій індивідуальний ризик завагітніти відразу після місячних?

Є низка станів, які підвищують імовірність завагітніти після місячних. Якщо у вас спостерігається один із них, ви у групі підвищеного ризику:

  • Нерегулярний менструальний цикл

  • Дуже короткий цикл, менше ніж 21 день

  • Тривалі менструації, понад 7 днів

Навіть якщо ви радісно виключили всі ці чинники, не варто вважати, що вам чи вашому партнерові не треба убезпечуватися відразу після місячних. Вагітність повинна бути бажаною та запланованою. Поки ви не маєте наміру ставати мамою, використовуйте надійніші методи — бар'єрні (презерватив, діафрагма, матковий ковпачок) або гормональні (комбіновані оральні контрацептиви, внутрішньоматкова спіраль тощо).

Чи можна підвищити надійність календарного методу?

Можна, і для цього навіть є спеціальний термін — симптотермальний метод розпізнавання плідності (СТМРП). Крім відстежування циклу за календарем, він включає в себе спостереження за базальною температурою та станом цервікального слизу. За добу до овуляції базальна температура підвищується приблизно на половину градуса порівняно зі звичайною, а слиз у шийці матки стає вологим і тягучим.

Цей метод вирізняється низьким індексом Перля — менше ніж 1, забезпечуючи ймовірність незапланованої вагітності на рівні гормональних контрацептивів. Але з одним невеликим застереженням — тільки за умови правильного розуміння та найретельнішого дотримання всіх процедур. Якщо ви вирішили практикувати цей метод, бажано пройти навчання під керівництвом фахівця. Самостійно опанувати симптотермальну діагностику буде непросто.

____________________________
Посилання на джерела:

  1. Hatcher, RA; Trussel J; Stewart F; et al. (2000). Contraceptive Technology (18th ed.). New York: Ardent Media. ISBN 0-9664902-6-6. Посилання: http://www.contraceptivetechnology.org/wp-content/uploads/2013/09/Contraceptive-Failure-Rates.pdf
  2. Ammer, Christine (2009). The encyclopedia of women’s health (6th ed.). New York: Facts On File. pp. 312–15. ISBN 978-0-8160-7407-5. Посилання: https://books.google.ru/books?id=_MRDimrELCIC&pg=PA312&vq=oral+contraceptive&redir_esc=y#v=onepage&q=oral%20contraceptive&f=false
  3. Division of Reproductive Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (June 21, 2013). U.S. Selected practice recommendations for contraceptive use, 2013: adapted from the World Health Organization Selected practice recommendations for contraceptive use, 2nd edition. MMWR Recommendations and Reports. 62 (5): 1–60. Посилання: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6205a1.htm
  4. Vatican Roulette. Definition at Urban Dictionary. Посилання: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=Vatican%20Roulette
  5. Standard Days Method and CycleBeads®. Посилання: https://www.psi.org/practice-area/srh/
  6. Geirsson RT (1991). Ultrasound instead of last menstrual period as the basis of gestational age assignment. Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. 1 (3): 212–9. Посилання: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1469-0705.1991.01030212.x
  7. Clubb E. Natural methods of family planning. J R Soc Health. 1986 Aug;106(4):121-6. Посилання: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3091823/

EmptyView