Аналізи при плануванні вагітності Аналізи при плануванні вагітності
Вагітність і пологи

Аналізи при плануванні вагітності: дослідження для жінки та чоловіка

Комплексне обстеження обох партнерів при плануванні вагітності обов'язково включає цілу низку аналізів, результати яких допомагають лікарям зробити точний прогноз імовірності настання вагітності та народження здорової дитини.

Список аналізів при плануванні вагітності багато в чому залежить від віку майбутніх батьків та анамнезу.

Планування вагітності: аналізи для жінок

Обстеження майбутньої матері зазвичай починають з відвідування гінеколога, який на огляді оцінить стан органів малого таза і вирішить, які аналізи при плануванні вагітності необхідно здати. На першому ж візиті лікар може взяти мазок на флору, цитологічний мазок (так званий пап-тест — на наявність або відсутність атипових клітин у ділянці шийки матки), мазок на приховані інфекції (уреаплазма, мікоплазма, хламідії).

Необхідні аналізи при плануванні вагітності включають загальний аналіз крові, що відстежує запальні процеси в організмі та рівень гемоглобіну. Ще аналізи крові при плануванні вагітності беруть на групу крові та резус-фактор, щоб виключити ризик виникнення резус-конфлікту.

Обов'язкові аналізи при плануванні вагітності також включають аналіз крові на цукор, коагулограму (аналіз на зсідання) та біохімічний аналіз крові. Останній оцінює роботу таких внутрішніх органів, як нирки, жовчний міхур, печінка тощо.

До основних аналізів при плануванні вагітності входить також аналіз крові на ВІЛ, гепатит В (HbSAg), гепатит С (HCV) та сифіліс (RW).

Аналізи ПЛР при плануванні вагітності — це дослідження зішкрібу з шийки матки на наявність збудників хламідіозу, герпесу, мікоплазмозу, цитомегаловірусу, уреаплазмозу. Взагалі аналіз ІПСШ (інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом) при плануванні вагітності можна зробити і в інший спосіб, але саме метод ПЛР-діагностики дає можливість дослідити проби якнайповніше.

Планування вагітності включає аналізи на інфекції, здатні негативно позначитися на перебігу вагітності:

  • краснуху;

  • токсоплазмоз;

  • цитомегаловірус;

  • генітальний герпес;

  • хламідіоз;

  • уреаплазмоз;

  • мікоплазмоз;

  • гарднерелез.

До стандартного переліку аналізів при плануванні вагітності зазвичай не включають аналізи на гормони. Їх рекомендують проводити в разі порушення циклу в майбутньої мами, надмірної ваги, коли вагітність не настає понад рік. Якщо лікар вважає за потрібне здати аналіз на гормони, планування вагітності виходить на інший рівень. Конкретний набір гормонів для дослідження визначає лікуючий лікар залежно від показань. Це можуть бути:

  • лютеїнізуючий гормон (ЛГ), що впливає на овуляцію;

  • фолікулостимулювальний гормон (ФСГ), що сприяє росту фолікулів;

  • тестостерон, підвищений вміст якого у жінок може призвести до викидня;

  • пролактин, що впливає на овуляцію;

  • прогестерон — гормон, що сприяє збереженню вагітності;

  • естрадіол, що відповідає за розвиток матки, маткових труб та ендометрію;

  • ДГЕА-сульфат, здатний вплинути на роботу яєчників;

  • гормони щитоподібної залози, що регулюють обмін речовин.

Генетичні аналізи при плануванні вагітності також є додатковими і призначаються тільки за особливих умов — наприклад, коли в родинах майбутніх батьків уже є генетичні захворювання або у жінки вже було дві чи більше регресуючі вагітності.

Які аналізи здавати при плануванні вагітності, крім крові, — обов'язково підкаже гінеколог. Напевно в списку буде загальний аналіз сечі. Результати відображають як загальний стан організму, так і можливу наявність якихось захворювань сечостатевих шляхів, які необхідно вилікувати ще до запліднення.

Аналізи для чоловіків при плануванні вагітності

Треба здати обов'язково, бо попри те що чоловік не виношуватиме дитину, він дає жінці половину генетичного матеріалу. А щоб майбутній батько не ухилявся, можна втішити його тим, що здебільшого аналізи перед плануванням вагітності чоловікові здати буває набагато швидше і простіше, аніж жінці. Здавання аналізів при плануванні вагітності та консультація лікаря — це всього лише один візит до клініки, користь від якого важко переоцінити.

Майбутньому батькові треба здати:

  • загальний аналіз крові;

  • загальний аналіз сечі;

  • аналіз крові на RW;

  • аналіз крові на резус-фактор і групу.

Якщо лікар вважатиме за потрібне, він може додатково дослідити кров на інфекції, що передаються статевим шляхом, а також скерувати на інші аналізи відповідно до анамнезу чоловіка.

У разі коли вагітність не настає понад рік при активних спробах, обов'язково здають спермограму, покликану визначити кількість сперматозоїдів у спермі та їхню активність. Можливо, за результатами цього аналізу чоловікові доведеться пройти лікування, щоб підвищити показники.

Аналіз на сумісність подружжя входить до аналізів при плануванні вагітності, якщо остання не настає понад рік і при цьому виключено решту причин ненастання вагітності (різні інфекції, новоутворення у статевих органах, погана спермограма тощо), оскільки несумісність як така зустрічається вкрай рідко.

EmptyView