Коли іти в декрет: що потрібно знати майбутній матері Коли іти в декрет: що потрібно знати майбутній матері
Вагітність і пологи

Коли іти в декрет: що потрібно знати майбутній матері

Що таке «декрет»?

«Декретна відпустка» – це об'єднана назва двох окремих видів «відпочинку»: перший – у зв'язку з вагітністю та пологами, другий – по догляду за дитиною до 3-х років. Вони оформлюються і оплачуються по-різному.

Перша відпустка починається за 70 днів до пологів (приблизно 30-й тиждень). Імовірну дату пологів визначає гінеколог в ЖК і видає довідку. На її підставі на роботі жінка пише заяву на відпустку.

Стандартна післяпологова відпустка триває 56 календарних днів, 70 днів – у разі ускладнених пологів (у тому числі і кесарського розтину) або народження двійні чи трійні. Тобто її загальна тривалість – 126 або 140 днів.

Оскільки точну дату пологів розрахувати неможливо, відпустку можна коригувати: наприклад, якщо жінка народила раніше, «допологові» дні приплюсовуються до «післяпологових».

Після закінчення терміну першої відпустки жінка має право оформити другу – по догляду за дитиною до 3-х років.

Якщо відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами дається виключно породіллі, то у відпустку до 3-х років може піти будь-який член родини. Також її можна розділити: наприклад, перші півтора року з дитиною сидить мати, наступні – батько.

Декретні виплати

Якщо жінка працювала, «декретні» їй сплачуються з Фонду соціального страхування. Сума виплат розраховується таким чином: обчислюється середньоденна зарплата, яка множиться на кількість днів відпустки. Наприклад, якщо зарплата жінки становить 8000 гривень на місяць, то середньоденна зарплата – 266 гривень. Множимо на стандартні 126 днів та отримуємо 33516 гривень.

В інших випадках допомога по вагітності та пологах оформлюється у відділі соціального забезпечення. Якщо вагітна не працює і перебуває на обліку в Центрі зайнятості – сума її виплат буде дорівнювати мінімальному розміру допомоги по безробіттю (в 2017 році це 544 гривні на місяць). Якщо не перебуває – 25% від місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Якщо вагітна – студентка вишу або училища – розмір її виплат дорівнює місячній стипендії.

Марина Балабан

EmptyView