Сон новонароджених на животі: недоліки та переваги Сон новонароджених на животі: недоліки та переваги
Новонароджений

Сон новонароджених на животі: недоліки та переваги

Переваги сну малюка на животі

Відпочинок дитини на животі має масу позитивних властивостей:

  • самомасаж живота та поліпшення відходу кишкових газів;

  • зниження рухливості уві сні та зменшення ризику нічних пробуджень;

  • зміцнення м'язів голови та шиї;

  • зниження ризику появи пітниці;

  • мінімізація тиску на тазостегнові суглоби та кістки черепа;

  • поліпшення кровопостачання головного мозку;

  • зменшення ймовірності задихнутися від відрижки;

  • правильне формування суглобів та кісток;

  • глибший сон через звичну для малюка позу

Недоліки сну на животі

На жаль, не зважаючи на всі очевидні переваги сну на животі, існує і ряд суттєвих недоліків. Зокрема, дана позиція може викликати:

  1. Раптову зупинку дихання у дітей. Синдром раптової дитячої смерті – це явище, пов'язане із зупинкою дихання. Як правило, СВМС виникає через те, що новонароджені мають недостатньо розвинуті дихальні навички і можуть задихнутися, заткнувши ніс подушкою або іншим предметом, що знаходиться в ліжечку. Однак, немає конкретних досліджень, які доводять прямий вплив сну на животі на зупинку дихання малюка. Проте, фахівці рекомендують батькам перестрахуватися та проявляти максимальну пильність.

  2. Відрижка під час сновидінь. Існує ненульова ймовірність захлинання блювотними масами під час сну на животі. Щоб повністю уникнути подібного ризику батькам рекомендується перевернути малюка на бік і зафіксувати його в такому положенні за допомогою валиків.

  3. Надмірне здавлювання грудної клітини малюка. В інтернеті широко поширені чутки про те, що при сні на животі у дитини серйозно стискається грудна клітка, через що дихання стає важким. Подібні міркування не більше ніж міф, адже дослідження показують, що у сплячих на животику дітей спостерігається глибоке та рівне дихання.

Забезпечення максимальної безпеки сплячого на животі малюка

Оскільки більшість малюків любить спати на животі батькам рекомендується дотримуватися певних правил безпеки. Ні в якому разі не можна дозволяти дитині спати на животі, якщо:

  • в ліжечку є м'яка подушка;

  • мама або тато курять у квартирі;

  • в дитячій кімнаті спостерігається підвищена температура або сухе повітря;

  • є безліч м'яких іграшок на спальному місці;

  • дитина спить на дуже м'якому матраці.

Крім цього, тривалий сон на животі небажаний для всіх дітей. При тривалому перебуванні в такій позі у новонароджених затікає шия та порушується кровопостачання хребта.

Зверніть увагу! При наявності у дитини проблем з центральною нервовою системою та родових травм сон на животі може викликати серйозні наслідки для здоров'я.

Для мінімізації ризику травматизму дитини при сні на животі батькам варто виконати наступні підготовчі заходи:

  1. Правильно організувати спальне місце. Оптимальним для сну вважається матрац помірної жорсткості без додаткової подушки.

  2. Час від часу давати малюкові відригнути. Новонароджені після годування практикують відрижки. Щоб дитина не подавилася батькам варто деякий час після їжі тримати малюка у вертикальному положенні.

  3. Регулярно очищати ніс дитини від слизу та затверділих грудочок. Знизити кількість твердих грудочок в носі можна за допомогою зволожувача для повітря.

  4. Стежити за чистотою постільної білизни.

Важливо! Якщо малюк любить спати на животі, то батькам доведеться регулярно стежити за ним під час сновидінь. Знизити контроль сну можна вже з десятимісячного віку малюка.

Таким чином, дитячий сон на животі має переваги та недоліки. Основними плюсами такої пози виступає масування ШКТ, тренування м'язів шиї та поліпшення кровопостачання мозку. Недоліками сну на животі є ризик зупинки дихання та ненульова ймовірність захлинання блювотними масами.

EmptyView