Фази сну у новонародженого: чому немовля часто прокидається вночі Фази сну у новонародженого: чому немовля часто прокидається вночі
Новонароджений

Фази сну у новонародженого: чому немовля часто прокидається вночі

Особливості сновидінь у малюків різного віку

Час на сон та бадьорість дитини істотно залежить від його віку. Фахівці виділяють чотири вікових періоди, в яких відбувається формування сновидінь малюка:

  • до народження;

  • кілька днів після народження;

  • від одного до трьох місяців;

  • від чотирьох місяців.

Сон дітей до народження

Про сон до народження малюка відомо небагато. Більшість вчених сходяться на думці, що дитина, яка знаходиться в утробі матері, більшу частину часу перебуває уві сні. Не виключено, що у таких крихіток навіть є сновидіння.

Сон малюків в перші дні життя

Перші дні після народження діти продовжують спати більшу частину дня. Вже на самому початку життя у малюків формується дві основні фази сну:

  • активна або швидка;

  • спокійна або повільна.

Відсоткова частка швидкої фази сну істотно знижується разом з дорослішанням дитини. Наприклад, у віці декількох днів частка активної фази сновидінь людини становить близько 50%. Але вже через кілька місяців відсоток швидкого сну знижується до 40 і менше відсотків.

Зверніть увагу! З фізіологічної точки зору, швидкий сон забезпечує психологічний захист мозку та відфільтровує отриману за день інформацію.

Сновидіння у дітей у віці від одного до трьох місяців

Через кілька тижнів після появи дитини на світ переважаючою фазою сну стає повільна. Даний тип сновидінь відповідає за відновлення енергії та зняття накопиченої фізичної втоми.

Як правило, повільний сон у дітей представлений трьома етапами:

  • поступове занурення в сон;

  • поверхневий відпочинок;

  • глибокий сон.

Зверніть увагу! Згідно з дослідженнями фахівців, діти у віці від одного до трьох місяців особливо потребують глибокої фази сну, оскільки наявність даного типу відпочинку безпосередньо впливає на формування імунної системи.

Сон крихіток через чотири і більше місяця після народження

До чотиримісячного віку сон дитини починає бути схожим на відпочинок дорослого. Більш того, фахівці відзначають наявність у таких малюків всіх чотирьох стадій сновидінь:

  • занурення;

  • поверхневий сон;

  • повільний сон;

  • швидкий сон.

Чому малюки часто прокидаються серед ночі

Занепокоєння маленьких дітей часто лякає недосвідчених маму та тата. Однак, як показують дослідження, часті пробудження сигналізують про нормальну роботу організму, який ще формується. За допомогою регулярних перерв від сновидінь малюк проводить оцінку власного стану та інформує батьків про наявність того чи іншого дискомфорту, наприклад, голоду або низької температури в приміщенні.

Важливо! У чотиримісячних та більш зрілих дітей тимчасовий проміжок між запланованими пробудженнями становить приблизно 40 хвилин. При цьому, якщо дитина не відчуває дискомфорту, то батьки можуть навіть й не помітити того, що вона прокидалася

Особливості грамотної організації сну дитини

Щоб створити максимально комфортні умови для нічного та денного відпочинку дитини, батькам варто дотримуватися наступних простих рекомендацій:

  1. Новонароджених варто укладати спати в колисці або колясці. Це пов'язано з тим, що малюки звикли до утроби й відчувають себе комфортно в тісному просторі.

  2. Подушка для новонароджених дітей – це зайвий атрибут сну. Наявність нерівної поверхні може викликати викривлення хребта та пережим судин шийного відділу.

  3. Постільна білизна дитини має бути чистою та охайною.

  4. Не варто захоплюватися бамперами та балдахінами, оскільки зайві елементи ліжка можуть знизити можливості для батьківського контролю стану малюка під час сну.

  5. Перед безпосереднім укладанням дитини мамі чи татові слід ретельно провітрити приміщення.

  6. Одяг, в якому спить дитина, не повинен сильно відрізнятися від денного. Більш того, рекомендується підбирати спальний гардероб таким чином, щоб він не заважав швидкій зміні підгузків.

  7. Поліпшити якість та тривалість сну малюка можливо, уклавши його спати на свіжому повітрі. При одяганні дитини для сну на вулиці варто відповідально підійти до підбору гардеробу. При цьому, не рекомендується одягати на малюка занадто багато одягу, адже перегрів не менш небезпечний для організму, що росте, ніж переохолодження.

Таким чином, структура сновидінь малюків залежить від їх віку. У новонароджених крихіток сон складається переважно зі швидкої фази, а у дітей старшого віку – з повільної. При підготовці спального місця батькам слід приділити особливу увагу комфорту дитини та можливості швидкої зміни підгузків.

EmptyView