У дитини ріжуться зуби: як допомогти малюку У дитини ріжуться зуби: як допомогти малюку
Новонароджений

У дитини ріжуться зуби: як допомогти малюку

Симптоми прорізування зубів

На жаль, украй рідко прорізування зубчиків проходить безсимптомно. В більшості випадків малюки своїм криком дають зрозуміти всім оточуючим, що їх щось турбує.

До найбільш явних ознак появи зубів можна віднести:

  • Капризність, занепокоєння, поганий сон. Якщо вдень малюка ще можна якось відвернути від проблеми, то вночі неприємні симптоми відчуваються в повну силу.

  • Різкий, сильний плач, не пов'язаний з відчуттям голоду або хворобою.

  • Відмова від їжі, порушення травлення. Не особливо хочеться їсти, коли щось турбує.

  • Підвищене слиновиділення. Матусі говорять, що в цей час у діток «слина тече рікою». Користуйтеся слинявчиками, хусточками та серветками.

  • Роздратування, висип в області рота, підборіддя та шиї. Така реакція на шкірі може спостерігатися через постійну слину, яку скільки не витирай, все одно з'являється.

  • Жування пальчиків на руках. Дітки тягнуть до рота те, що завжди під рукою, намагаючись угамувати дискомфорт. Також дитина може терти вухо або щічку з боку прорізування зубів.

  • Нежить і простуда. Можуть виникнути через послаблений у цей час імунітет.

  • Підвищення температури. Багато мам спершу сприймають цю температуру, як початок застуди.

  • Запалені, набряклі ясна. Акуратно загляньте в дитячий рот. Ясна можуть почервоніти або посиніти, інколи в них навіть продивляються зубки.

Як допомогти дитині, у якої ріжуться зубки

Полегшити страждання і заспокоїти малюка допоможуть:

Силіконові гризунки, кільця чи прорізувачі для зубів. Іграшки з гелем або водою всередині, придумані спеціально для чесання ясен. Такі зубні масажери слід охолоджувати в холодильнику (але не в морозилці).

Знеболюючі гелі для ясен продаються в аптеках. З їх допомогою можна охолодити ясна малюка і на деякий час угамувати біль. Не забувайте дивитися інструкцію, деякі препарати не можна давати дітям до 3-х років, також такі гелі можуть викликати алергічну реакцію.

Використання жарознижуючих засобів рекомендоване при підвищеній температурі. Якщо температура піднялася до 38,5°С, то краще її збити.

Прикладання до грудей заспокоїть грудничка. Деякі дітки в період прорізування зубів заснути можуть лише на маминих ручках.

Дитині на прикормі можна дати охолоджене фруктове або овочеве пюре.

Чого слід уникати при прорізуванні зубів?

Не можна давати тверду їжу: морквини, яблука, бублики, сухарі або сушки, щоб грудничок не подавився. Навіть яснами малюк може відгризти шматочок, а проковтнути не зможе.

Головне – запасіться терпінням. Пам'ятаєте, коли зубки з’являться, карапуз стане набагато спокійнішим.

Вікторія Дідок

EmptyView