Як допомогти немовляті під час запорів. Ефективні та безпечні способи Як допомогти немовляті під час запорів. Ефективні та безпечні способи
Новонароджений

Як допомогти немовляті під час запорів. Ефективні та безпечні способи

Визначення наявності запору у малюка

Нормальна регулярність дефекації дитини залежить від її віку. Статистичні дані показують, що для дітей у віці до трьох місяців нормальним є випорожнення три рази в день. Для малюків від чотирьох місяців до року даний показник знижується вдвічі.

Важливо! Невеликі запори присутні у переважної більшості дітей. Однак, якщо батьки турбуються про правильне харчування дитини, проблеми з дефекацією будуть зустрічатися рідко.

Ключові причини виникнення запорів у малюків

Визначення причин запору у дітей старше двомісячного віку під силу тільки досвідченим педіатрам. Тому, якщо у малюка довго відсутнє випорожнення батькам потрібно звернутися до фахівця, а не займатися самолікуванням.

У більшості випадків, основними причинами запору у маленьких дітей виступають:

  1. Зміна типу годування. У деяких випадках заміна материнського молока на штучне харчування викликає у дітей запори. Більш того, при зміні типу або консистенції суміші також можливі проблеми з дефекацією.

  2. Порушення харчування матері. Неправильне харчування мами значно впливає на травну систему малюка.

  3. Відсутність достатньої кількості материнського молока. Існує таке поняття як голодний запор, що виникає в разі повного засвоєння материнського молока. Щоб уникнути подібних проблем батькам досить часто годувати малюка.

  4. Відсутність тонусу м'язів у дитини. Непристосованість травної системи малюка до їжі може стати причиною запорів.

  5. Застуда та інфекційні захворювання. Нерідко, причиною проблем з випорожненням може виступати, наприклад, висока температура.

  6. Мала кількість пиття. Недостатня кількість води або іншої рідини згубно впливає на травну систему малюка. Особливо подібний фактор впливає на дітей, які перебувають на штучному харчуванні.

  7. Алергічна реакція на певні види білка. Каші, приготовані на коров'ячому або козячому молоці, можуть викликати алергію у маленьких дітей та сприяти розвитку проблем з травленням.

Перша допомога грудничку при запорах

При спостереженні симптомів запору батьки можуть самостійно допомогти малюкові. Оптимальні способи домашнього лікування запорів:

  1. Масаж животика. Від запору допомагає найпростіше потирання долонею животика дитини за годинниковою стрілкою.

  2. Вправа «Велосипед». Активний рух ногами запускає травну систему дитини та сприяє поліпшенню стільця.

  3. Тепла ванна.

  4. Укладання на животик. Банальне вкладання малюка на живіт стимулює діяльність кишечника.

  5. Певна дієта. Досвідчені педіатри відзначають, що для нормалізації випорожнень дітям рекомендується давати певні продукти. Зокрема, боротися з запорами можна за допомогою фруктів, овочів, круп та інших продуктів, багатих на клітковину.

Зверніть увагу! Ні в якому разі не можна допускати дефіциту рідини в дитячому організмі. При відсутності достатньої кількості води або іншого пиття у малюка можуть розвинутися проблеми з ШКТ.

Якщо жоден з описаних вище способів нормалізації випорожнень не допоміг, батькам необхідно перейти до більш інтенсивних процедур, таких як:

  • проштовхування в пряму кишку шматочка мила, або змащеною в дитячому кремі ватної палички;

  • розміщення гліцеринової свічки в анусі дитини;

  • застосування спеціальних антизапорних сумішей;

  • використання клізми.

Важливо! Якщо після клізми дитина так і не сходила «по-великому» батькам слід негайно звернутися до фахівця.

Профілактика запорів у малюків

При правильному підході батьки можуть мінімізувати ймовірність виникнення запорів у дитини. Профілактика проблем з травленням у немовлят представлена:

  • регулярним вкладанням малюка на животик;

  • контролем за кількістю випитої дитиною рідини;

  • збільшенням в раціоні матері продуктів, що містять калій;

  • недопущенням перегріву організму новонародженого.

Таким чином, запори у маленьких дітей – це часта проблема. Проблеми з травленням можуть виникнути через декілька причин: брак рідини, мала кількість молока або зміна режиму харчування. Існує чимало простих способів нормалізації стула дитини в домашніх умовах. Однак, при тривалому запорі батькам рекомендується звернутися до досвідченого лікаря-педіатра за консультацією.

EmptyView