Як правильно вибрати вітаміни для годуючих? Як правильно вибрати вітаміни для годуючих?
Новонароджений

Як правильно вибрати вітаміни для годуючих?

Найбільш поширені помилки щодо вітамінів для матерів

Ще порівняно недавно фахівці-медики рекомендували молодим матерям, що годують, приймати якомога більше синтетичних вітамінів для заповнення втраченого при годуванні дитини ресурсу. З часом наукові дослідження показали, що далеко не завжди мамам корисно зловживати вітамінами, адже в надмірній кількості дані речовини здатні викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

В інтернеті є чимала кількість міфів про вживання вітамінів та мінералів.

Необхідно вживати якомога більше вітамінів

Досить поширений міф серед необізнаних людей. Річ у тому, що більшу частину мінералів, вітамінів та інших корисних речовини молода мама отримує разом з їжею, а вітамінні добавки виступають як доповнення. Якщо жінка буде зловживати вітамінами, то зайві речовини просто не будуть засвоюватися організмом.

Корисні речовини, що передаються дитині, мати отримує з їжі

Згідно з результатами досліджень, створення грудного молока для вигодовування новонародженого відбувається не з їжі, а з крові. Тому, якщо в організмі жінки, що годує, в певний момент не вистачає якогось вітаміну, то її організм просто візьме його з власних запасів і передасть дитині разом з молоком. Однак при тривалій недостачі поживних речовин мати ризикує отримати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Синтетичні вітаміни не можуть нашкодити організму

Надлишок вітамінів в організмі викликає більш серйозні проблеми зі здоров'ям, ніж їх недостача. Через перенасичення корисними мікроелементами у матері може розвинутися гіпервітаміноз, що тягне за собою порушення функцій печінки та нирок.

Безконтрольний самостійний прийом вітамінів допомагає при гіповітамінозі

Самі по собі вітаміни – це лікарські препарати, які прописуються фахівцями при наявності певних проблем з організмом. Тому не рекомендується безконтрольно приймати ліки без призначення лікаря.

Правильний вибір раціону для забезпечення організму вітамінами

Існує певний перелік харчових продуктів, обов'язкових до вживання матір'ю, яка годує. Даний список включає:

М'ясо. Продукт є основним джерелом білка, який активно витрачається при формуванні грудного молока. Крім цього, м'ясо багате залізом, при нестачі якого знижується рівень гемоглобіну.

Яйця. Комплекс вітамінів В2, В3, В5 та В12, що міститься в яйцях, робить цей продукт одним з найкорисніших для молодих матерів.

Рибу. Кислоти, фосфор, магній та йод – це далеко не повний список вітамінів та мікроелементів, які є в рибі.

Молочні продукти. При нестачі кальцію, одержуваного з молока, молода мама ризикує отримати проблеми з зубами, волоссям та нігтями.

Овочі. Багаті на вітамін С та фосфор зелені овочі дуже важливі для організму матері-годувальниці.

Соняшникова та оливкова олія. Продукт містить вітамін Е, сприятливо діє на кількість формованого в організмі молока.

Горіхи. Вітамін В6, фосфор та інші корисні речовини містяться в волоських, лісових й мигдальних горіхах.

Найбільш поширені вітамінні комплекси для молодих мам

У місцевих аптеках є безліч різновидів вітамінів для годуючих матерів. Найбільш актуальними варіантами комплексів виступають:

Вітрум

Містить 13 різних вітамінів. Також в складі є цинк, кальцій та залізо.

Елевіт Пронаталь

12 вітамінів та 7 мінералів є відмінною рисою комплексу Елевіт Пронаталь. Однак даний комплекс, хоча і рідко, але здатний викликати алергічну реакцію.

Алфавіт – Мамине здоров’я

Продукт для роздільного прийому різних вітамінних груп. Використання декількох видів таблеток дозволило добитися підвищеного рівня всмоктування корисних речовин в кров матері.

Фемібіон Наталкер 2

Препарат, в якому всі вітаміни та корисні елементи розділені на кілька груп. В цілому в складі комплексу 9 вітамінів, фолієва кислота та йод.

Комплівіт Мама

Лікарський засіб, що призначається при гіповітамінозі. Завдяки комплексу з 11 вітамінів та 7 мінералів, Комплівіт Мама дозволяє швидко відновити природний вітамінний баланс в організмі жінки.

EmptyView