Вегетаріанське харчування при грудному вигодовуванні Вегетаріанське харчування при грудному вигодовуванні
Новонароджений

Вегетаріанське харчування при грудному вигодовуванні

Годування дитини груддю – це своєрідне випробування жіночого організму на міцність. Для вироблення молока щодня витрачається до 800 калорій, для хорошої лактації потрібна енергія та поживні речовини. Збалансоване повноцінне харчування годуючої – запорука здоров'я матусі та якісне грудне молоко для малюка.

Раціон мами на ГВ

Мамі, яка годує груддю, необхідно ретельно планувати свій раціон, щоб отримувати і передавати через грудне молоко достатню кількість поживних речовин, вітамінів і мікроелементів. Харчуватися слід максимально корисними, свіжими та якісними продуктами. Щоденне меню повинно включати: молочні (краще кисломолочні), м'ясні, рибні продукти, каші, хліб, овочі та свіжу зелень. На десерт найкраще підійдуть ягоди та фрукти.

Під забороною алкоголь, спирт швидко проникає в грудне молоко. Необхідно обмежити вживання кави, вона вимиває кальцій з організму і збуджує нервову систему крихітки.

Обмеження поширюються на їжу, яка несе організму більше шкоди, ніж користі. Тривала термічна обробка негативно позначається на якості продуктів. Уникайте смаженого, копченого, жирного і гострого. Відмовтеся від солодких газованих напоїв, чіпсів, блюд швидкого приготування.

Мама-вегетаріанка – та чи ні?

Якщо ви дотримувалися вегетаріанського меню до і під час вагітності, то у період гв також можна додержуватися вегетаріанської дієти. Вегетаріанство для вашого організму в цьому випадку сповна звичне й природне, нема потреби щось змінювати в раціоні. Стежте, щоб ваше меню було корисним і різноманітним, включало багато свіжих овочів, фруктів і зелені. Контролюйте добову калорійність споживаної їжі, адже продукти рослинного походження мають меншу калорійність, ніж продукти тваринного походження.

Не можна переходити на вегетаріанське харчування відразу після пологів, якщо до цього ви споживали м'ясо і рибу. Різка зміна раціону – стрес не лише для вас, але і для вашого малюка. Через відмову від регулярної їжі може виникнути безперервне відчуття голоду, погіршає самопочуття, з'явиться загальна слабкість. Харчове незадоволення позначиться на емоційному стані, що може призвести до депресії (та навіть до припинення лактації). Відкладіть перехід на вегетаріанське харчування до завершення гв.

Рекомендації

Якщо погано переносите м'ясо, для вашого шлунку це дуже важка їжа, то, звісно, не потрібно їсти його через силу. Кращий продукт, яким можна замінити м'ясо – це риба, вона є гарним джерелом кальцію та білка. Якщо добре переносите і любите рибу, то залиште її в меню на час гв.

Переконані годуючі мами-вегетаріанки, які не визнають м'ясо, птицю, рибу і морепродукти, повинні максимально компенсувати брак білка для організму. На заміну м'яса та риби підійдуть такі продукти: яйця, кисломолочні продукти, боби (горох, квасоля, сочевиця, соя). У грибах і горіхах теж присутній білок (багато білку містить волоський горіх).

У раціоні всіх вегетаріанців мають бути присутніми крупи: гречка, вівсянка, рис, кукурудза. З круп гречка вважається особливо корисною і містить найбільше білка і вітамінів.

Для компенсації кальцію, магнію, вітаміну Д і B12, якими багаті продукти тваринного походження, мамам-вегетаріанкам рекомендується приймати комплексні вітаміни для жінок, які годують груддю.

Вікторія Дідок

EmptyView