Перший тиждень життя малюка: що потрібно знати мамі Перший тиждень життя малюка: що потрібно знати мамі
Новонароджений

Перший тиждень життя малюка: що потрібно знати мамі

Ти народила найпрекрасніше в світі немовля. І разом з радістю материнства приходить величезна відповідальність. А з нею, звичайно ж, страх зробити «щось неправильно» або ненавмисно нашкодити малюкові. Ми добре розуміємо твої почуття. І вони абсолютно природні. Практично кожна мама ставить одне й те ж питання: «Чи все добре з дитиною?» Не хвилюйся: неонатолог, який оглядає ваше чадо в перші хвилини його життя, обов'язково скаже батькам, чи варто турбуватися. Ми знаємо, що для новонародженого абсолютно нормально мати витягнуту форму голови, яка пристосовувалася до пологових шляхів, припухлі очі, червону шкіру, покриту первородним мастилом (vernix caseosa), і щільно стиснуті кулаки. Вже до кінця першого тижня його життя він зміниться і буде більше схожим на дитину з рекламних роликів.

Що потрібно дитині?

У перший тиждень його життя особливих потреб не багато. Цей час більш важливий для адаптації всіх членів родини. Малюк багато спить, смішно позіхає або навіть чхає, їсть і бруднить пелюшки. Твоя задача як мами - забезпечити дитині чистоту, молоко, а головне - відчуття безпеки. Адже саме в цей тиждень новонароджений робить висновок про світ, в який він прийшов.

Мамині поради

Змінюй підгузки або пелюшки по мірі намокання. Протирай забруднені місця теплою вологою серветкою. Улюблене бабусями «перше купання» ми радимо перенести до кінця другого тижня, оскільки сам процес купання може викликати додатковий стрес для немовля. А первородне мастило зараз - найкращий захист шкіри від інфекції і пересихання. Ніжно поводьтеся з пуповинним залишком. Достатньо раз на день злегка обробляти дезінфікуючим засобом. У всіх він відпадає свого часу - від трьох днів до двох тижнів. Не потрібно протирати очі, чистити ніс і вуха, якщо ви не бачите забруднень. (А їх зазвичай ще немає). Це тільки зайвий крик і стрес для батьків і малюка. Намагайтеся тримати малюка весь час поруч. Тепло, запах і звуки маминого тіла - найважливіше з усього, що ви можете йому дати в ці дні. Пропонуйте груди з молозивом, а потім і молоком, як можна частіше. Це допоможе налагодити лактацію, заселити кишківник дитини корисними бактеріями, а також задовольнить практично всі потреби малюка. А це тепло, їжа і захист. Новонароджений зовсім не такий крихкий, як здається. Його можна вже навіть виносити на свіже повітря - звичайно, краще на руках.

Що потрібно мамі?

Твоя задача - милуватися дитиною і пишатися виконаною роботою. Відпочивай, приймай ванну (це можна разом з дитинкою) і не соромся просити допомоги у оточуючих. Адже твій організм пережив пологи (до речі, пологи можна порівняти з марафоном - в них жінка втрачає стільки ж сил, як марафонський бігун) і повинен відновитися. Матка ще болісно скорочується, все тіло перебудовується. Побутові справи, догляд за немовлям, безсонні ночі можуть підірвати і без того виснажений організм. А це загрожує післяпологову депресію і відсутністю грудного молока.

Мамині поради

Приблизно на третій день після пологів трапляється прилив молока. Від цього у багатьох жінок грубіють груди (досить болісно), може піднятися температура. Без паніки! Це не мастит і не кінець світу. Прикладай дитину по черзі до кожної грудей якомога більше і частіше. Якщо малюк заснув – прийміть гарячий душ (він розширить протоки) і спробуйте ніжно зцідити зайве молоко. Але не повністю! Невеликого почуття полегшення і м'якості грудей зазвичай достатньо. Вночі теж прикладайте малюка. Зазвичай через день все приходить в норму. Якщо ж температура тримається більше трьох днів - потрібно звернутися до лікаря. Хворобливі скорочення матки пройдуть до кінця тижня. Не поспішай займатися спортом, робити роботу по дому або втомлюватись іншими способами. Молодій мамі потрібен сон і позитивні емоції.

EmptyView