Гімнастика для новонароджених Гімнастика для новонароджених
Новонароджений

Гімнастика для новонароджених

Користь рухової активності для новонароджених

Перші місяці життя дитина проводить уві сні. Для отримання повноцінного розвитку з новонародженим слід займатися найпростішою гімнастикою. Саме фізичні вправи, в комбінації з дитячим масажем, виступають найкращим способом для підтримки м'язів новонародженого в тонусі.

Фахівці виділяють п'ять корисних властивостей гімнастики для новонароджених:

  1. Поліпшення координації. При регулярних заняттях гімнастикою вже до 1 місяця дитина зможе виконувати координовані рухи, а до 3 місяців почне усвідомлено обмацувати все довкола. Лише через півроку регулярного виконання простих вправ малюк зможе тримати рівновагу в положенні сидячи без допомоги батьків.

  2. Розвиток травної системи. Регулярна фізична активність відмінно допомагає роботі внутрішніх органів. Зокрема, гімнастика для новонароджених сприяє появі апетиту та переварюванню їжі.

  3. Розвиток мовлення. Гімнастика – це не тільки рухова активність, а й спілкування. Під час фізичних вправ батьки неусвідомлено коментують свої дії, що сприяє швидкому розвитку мови маляти.

  4. Поліпшення циркуляції крові та активізація обміну речовин. Під час руху ще незміцнілому серцю набагато простіше здійснювати циркуляцію крові. Тому гімнастика для найменших дозволяє уникнути безлічі дитячих проблем, пов'язаних з порушенням роботи серця, підвищеним артеріальним тиском та гіпоксією мозку.

  5. Розвиток тактильної чутливості. Безпосередньо під час вправ батьки мають максимальний тактильний контакт з малюком. Спільні гімнастичні заняття дозволяють познайомитися з новонародженим ближче та показати, що він важливий для батьків.

В якому віці варто починати робити гімнастичні вправи

Педіатри рекомендують починати виконання фізичних вправ вже через кілька тижнів після народження. Звичайно на перших порах гімнастика повинна обмежуватися простим погладжуванням.

Якщо у малюка немає ніяких медичних протипоказань, то переходити до більш суттєвих вправ можна вже з півтора місяця. Причому, вченими доведено, що діти мають інстинктивну схильність до плавання, оскільки до народження перебували у вологому середовищі. Тому відразу після загоєння пупкової рани можна виконувати короткочасні плавальні вправи в домашній ванні.

Поради для безпечного проведення гімнастики

Існує кілька простих порад, що дозволяють мінімізувати ризик для здоров'я малюка:

  1. Не варто переоцінювати сили чада. Слід пам'ятати, що єдиною метою вправ служить розвиток навичок малюка та стимуляція роботи внутрішніх органів. Про спортивні досягнення в такому віці думати не потрібно.

  2. Не потрібно виконувати гімнастику, якщо мати не в настрої. Дитина відмінно відчуває стан батьків, тому не варто починати гімнастику, якщо на це немає настрою.

  3. Дотримуйтеся режиму тренувань. Найкращим часом для гімнастики вважається полудень.

  4. Перед проведенням вправ провітріть кімнати. Фізичні вправи будуть найбільш ефективними, якщо вони будуть виконуватися в провітреній кімнаті з температурою 22-23 градуси.

Вправи для малюків від 1 до 3 місяців

Головний принцип для гімнастики в даний період – розробка м'язів та вироблення рефлексів. Всі описані нижче рухи повинні виконуватися батьками, а тривалість тренування не повинна перевищувати 15 хвилин.

  1. Викладання на живіт. Цікавою особливістю малюків є поворот голови при перекладанні їх на живіт. Подібна вправа сприяє розвитку м'язів верхніх відділів хребта та шиї.

  2. Згинання та розгинання пальців. При проведенні пальцем по ступні малюка, він почне рефлекторно згинати й розгинати пальці ніг.

  3. Повзання. Поклавши дитину на живіт, необхідно притримувати його під грудьми та одночасно торкатися рукою до стоп. Малюк рефлекторно почне виконувати рухи, схожі на повзання.

  4. Ходьба. Проста вправа, для виконання якої потрібно поставити малюка на ноги, міцно тримаючи руками в області пахв. Дитина, відчувши тверду поверхню під ногами, почне рефлекторно ними перебирати.

  5. Розминка хребта. Для виконання вправи, слід покласти дитину на бік і провести рукою вздовж хребта. Подібний простий рух сприяє розвитку м'язів спини.

Таким чином, прості фізичні вправи сприяють розвитку новонародженого. Для малюків у віці до трьох місяців гімнастика являє собою простий масаж та виклик безумовних рефлексів.

EmptyView