Відновлення контролю над сечовим міхуром після пологів Відновлення контролю над сечовим міхуром після пологів
До року

Відновлення контролю над сечовим міхуром після пологів

У післяпологовий період  чимало жінок відчувають труднощі із сечовипусканням. Відсутність позивів або, навпаки, надто часті позиви, болісні відчуття, підтікання від кашлю або сміху — наслідок розтягнення м'язів тазового дна та зниження тонусу сечового міхура.

Проблеми із сечовипусканням після пологів 

  • Відсутність позивів сходити в туалет

Після пологів жінка може абсолютно не відчувати бажання відвідати туалет, навіть коли сечовий міхур уже повний.

Це пов'язано з тим що тиск матки на сечовий міхур зникає, знижується тонус сечового міхура, він збільшується у розмірах, набрякає і починає накопичувати багато рідини. Його чутливість може знизитися через застосування знеболювальних засобів під час пологів, м'язових спазмів або страху перед болем.

Спеціального лікування ця проблема не потребує: поступово тонус сечового міхура підвищується, набряклість спадає, і сечовипускання нормалізується. Просто варто попервах регулярно нагадувати собі, що треба відвідати туалет.

  • Часті позиви сходити в туалет

Часте і рясне сечовипускання в перші дні після пологів свідчить про виведення з організму зайвої рідини. Якщо до туалету хочеться часто, а кількість сечі при цьому незначна, краще проконсультуватися з лікарем, адже це може бути ознакою початку запалення сечового міхура або сечовипускального каналу.

  • Болісне сечовипускання

Найчастіше печіння та біль пояснюються потраплянням сечі на садна, що з'явилися в процесі пологів, та незагоєні шви. Для зниження неприємних відчуттів можна мочитися, стоячи в душі, широко розставивши ноги, аби струмінь не торкався зовнішніх статевих органів.

Якщо болісність під час сечовипускання не минає після загоєння саден та швів (зазвичай на другу-третю добу) або болить сам сечовий міхур, це може бути симптомом уретриту або циститу.

  • Нетримання сечі (атонія сечового міхура)

Після природних пологів м'язи тазового дна розтягуються і втрачають пружність, послаблюючи тиск на сечовий міхур та сечовипускальний канал. Внаслідок цього сечовий міхур втрачає здатність закриватися повністю, тож під час сміху або кашлю може виділятися кілька крапель сечі. Чимало жінок соромляться цієї делікатної проблеми, а насправді з нею можна впоратися за допомогою гігієнічних прокладок та вправ Кегеля.

Як прискорити відновлення функцій сечового міхура

  • Намагайтесь спорожнити сечовий міхур якомога швидше після пологів — це стимулює скорочення матки і захистить сечовидільні органи від інфекції

Якщо вам важко вставати, скористайтесь судном, але не холодним, а попередньо нагрітим. Сечовипускання можна викликати рефлекторно — звуком води, що ллється. Якщо самостійно сходити в туалет не вдалося, повідомте про це медсестру, яка поставить катетер.

  • Тренуйте сечовий міхур: не скорочуйте об'єм споживаної рідини, особливо якщо годуєте грудьми

  • Змушуйте сечовий міхур працювати: в перші дні після пологів відвідуйте туалет кожні дві години, навіть якщо не відчуваєте позивів

  • Більше ходіть: це стимулює нормальну роботу кишечника та сечового міхура

  • Виконуйте спеціальні вправи для зміцнення м'язів тазового дна — вправи Кегеля

У положенні лежачи або сидячи напружуйте м'язи вагіни та заднього проходу так, ніби ви стримуєте сечовипускання, затримайтесь у такому положенні на кілька секунд, а потім повністю розслабте м'язи. Під час виконання вправ не напружуйте живіт і сідниці та не зсувайте ноги разом. Вправи Кегеля рекомендується робити не рідше ніж тричі на день, а краще — частіше. За один підхід оптимально виконувати по 8–10 скорочень м'язів.

  • Відмовтеся від споживання напоїв і продуктів, що подразнюють сечовий міхур, — кави, гострих приправ, солінь, копченостей

Відновлення нормальної роботоздатності сечового міхура може зайняти від кількох днів до одного-півтора місяців. Якщо за цей час нетримання не минає, треба повідомити про це лікаря-гінеколога на плановому огляді, який зазвичай буває через шість тижнів після пологів.

Рекомендується звернутися до лікаря, якщо:

  • після загоєння розривів або розрізів у промежині ви однаково відчуваєте біль або печіння у сечовипускальному каналі чи в ділянці сечового міхура;

  • позиви до сечовипускання часті, але кількість виділеної сечі незначна;

  • сеча мутна та з різким, неприємним запахом;

  • температура тіла підвищена, навіть незначно.

Перелічені симптоми можуть бути ознакою розвитку інфекції сечовивідних шляхів, яка без належного лікування спричинить пієлонефрит. Лікування сьогодні можна успішно поєднувати з грудним вигодовуванням, тож не бійтесь звертатися по медичну допомогу, якщо ваш сечовий міхур після пологів не працює як годинник.

EmptyView