Стоматит у дітей – чому виникає і як його лікувати? Стоматит у дітей – чому виникає і як його лікувати?
До року

Стоматит у дітей – чому виникає і як його лікувати?

Чому виникає стоматит?

Стоматит – це захворювання ротової порожнини запального характеру. Хвороба може бути викликана грибковою або вірусною інфекцією, внаслідок зниження імунітету. Стоматит можуть спровокувати незначні, на перший погляд, травми порожнини рота. Наприклад, після вживання грубої або дуже гарячої їжі. Ці ранки запалюються через інфекцію, яка приєднується, і захворювання поширюється. Прагнення дітей «пробувати світ на смак» також сприяє розвитку стоматиту.

Найшвидше та найефективніше вилікувати стоматит вийде на ранніх стадіях захворювання, доки інфекція на поширилася. Тому чим раніше ви виявите хворобу, тим успішніше її позбавитесь. Але у випадку з маленькими дітьми не завжди виходить швидко зорієнтуватися і зрозуміти, в чому саме причина їх недугу.

Як виявити стоматит у дитини?

Вас має насторожити, якщо:

  • малюк капризує і відмовляється від їжі;

  • у дитини висока температура тіла, а наявних причин для цього немає;

  • на язиці, яснах, внутрішній стороні щік помітні невеликі ранки або білий наліт;

  • збільшилися лімфатичні вузли на шиї;

  • ви відчуваєте неприємний запах із рота малюка.

Будь-яка з цих ознак може вказувати на стоматит. Не зволікайте зі зверненням до лікаря і виконуйте усі його вказівки.

Лікуємо стоматит. Традиційна та народна медицина

Лікування стоматиту буде залежати від причини, яка викликала захворювання. Частіше за все лікування проводять місцево. В залежності від діагнозу лікар призначить протигрибковий, противірусний або антибактеріальний засіб.

Основний метод лікування стоматиту – це полоскання (а для найменших - протирання) ротової порожнини антисептичними розчинами. Зазвичай призначають готові препарати для полоскання, які можна придбати в аптеці.

Також досить популярні серед батьків і народні рецепти. Наприклад, полоскання відваром квітів ромашки, кори дубу, змащування стоматитних афт розчином метиленового синього («синька»), маслом обліпихи тощо.

Для ефективного лікування слід притримуватися нескладних правил:

  • щоб не травмувати і без того хворий ротик, треба відмовитися від надто гарячої або кислої їжі, печиво та сухарики слід відкласти до кращих часів;

  • лікувальні процедури проводити після прийому їжі, а не навпаки;

  • ретельна гігієна – у вас завжди мають бути чисті руки перед початком маніпуляцій.

Лайфхак – можна змащувати виразки обезболюючим гелем для полегшення прорізування зубів. Цим ви хоч трохи полегшите страждання своєму малятку.

Катерина Грінченко

EmptyView