Спати всю ніч Спати всю ніч
До року

Спати всю ніч

Серед усіх тем, які обожнюють обговорювати батьки, найбільш популярною є про те, що їхня дитина «спала усю ніч». Це зазвичай розглядається як один з етапів розвитку, тож всі зусилля, спрямовані на його подолання, варті того.

Однак варто запитати, чому це так важливо, і чи сон протягом усієї ночі це все, що потрібно.

Справжні переваги народження дитини, яка добре спить, не завжди пов'язані з дитиною, хоча іноді саме так є. Насправді ми хочемо більше сну для виснажених батьків. Неможливо уявити, наскільки можна бути втомленим і при цьому продовжувати буденне життя. Багато батьків відчувають, ніби вони просто існують на якомусь автопілоті, проживаючи день жодного реального зв'язку з ним. Але надія є – більше інформації нижче.

Що саме означає «спати всю ніч»?

Це залежить від віку дитини та того, якими є її звички щодо сну. Сон протягом всієї ночі справді залежить від індивідуальних особливостей дитини.

  • Для батьків новонароджених дітей сон протягом усієї ночі може означати не годувати дитину так регулярно протягом ночі, як протягом дня. Це також може означати, що дитина має довший період безперервного сну протягом ночі.

  • Це може означати, що дитина пропускає одне годування вночі та відкладає час годування на пізніше. Зазвичай батькам рекомендують годувати дитину на вимогу протягом ночі та заохочувати прислухання до власних позивів голоду.

  • У немовлят приблизно з 3 місяців часто буває 5-годинний і довший безперервний сон протягом ночі. Багато батьків з нетерпінням чекають того моменту, коли вони самі будуть мати можливість поспати більше.

  • Для немовлят віком від 6 місяців, які почали їсти тверду їжу, це може бути початком того, що вони більше не просинатимуться через бажання випити молока протягом ночі, тож можна буде робити перерву на 9-12 годин. Починаючи з 6 місяців, деякі немовлята будуть раді отримувати останню їжу на вечерю близько 6-7 вечора або навіть пізніше, а потім спати до 5-6 ранку наступного дня.

Батьки не можуть змусити спати, як би вони не намагалися. Варто пам'ятати, що ваша дитина є абсолютно окремою особистістю, а не продовженням чи меншою версією вас та вашого партнера.

Увійдіть у ритм

Наш внутрішній годинник веде цикл та роботу нашого тіла протягом усієї доби. Ставши дорослими, ми виконуємо більшу частину своїх моторних, активних функцій протягом дня, а вночі закінчуємо, щоб відновитися та поспати. Звичайно, що коли ви немовля, то ще недостатньо дорослі, щоб ваш біологічний ритм налагодився. Експерти кажуть, що це зазвичай починається приблизно з 6 місяців, хоча, як і все, це залежить від дитини.

Коли дитина повинна спати всю ніч?

Для цього немає певного часу чи етапу розвитку. Це справді залежить, знову ж таки, від конкретної дитини та очікувань батьків. Деякі немовлята від природи більш пасивні і люблять спати, а інші більш стійкі до сну. Темперамент та особистість відіграють важливу роль у функціонуванні немовлят, зокрема формуванні їхньої поведінки щодо сну.

Більшість батьків спостерігають більш тривалий режим нічного сну приблизно з 3 місяців. На той час у дитини більш структурований режим дня: короткий сон протягом дня, більш передбачуваний час годування та довгий час безперервного сну протягом ночі.

Пам'ятайте: 

  • Прокинутися серед ночі є нормальним явищем для всіх нас, особливо для немовлят, які мають набагато коротший цикл сну, ніж старші діти та дорослі.

  • Сон дитини — це низка складних циклів, протягом яких вони прогресують кожні 50 хвилин через етапи глибокого сну та легкого сну.
    Прокидання серед ночі необхідне для загального стану здоров'я маленької дитини, і батьки нічого не можуть зробити, щоб це не відбувалося.

  • Постарайтеся зробити свої очікування реалістичними і працюйте над тим, на що ви можете вплинути. Ваша реакція на пробудження дитини цілком залежить від вас.

  • Те, як ви налаштуєте дитину на сон протягом дня та вечора, вплине на те, як вона знову спатиме протягом ночі. Намагайтеся дотримуватися своїх методів заспокоювання.

  • Регулярний, попередньо встановлений режим буде виключно корисним. Годування, тепла ванна, обійми та маленькі ритуали заспокоєння, перш ніж вкласти дитину в ліжечко, допоможуть забезпечити відчуття безпеки.

Чому деякі діти часто прокидаються протягом ночі?

  • Тому що вони досить маленькі щоб усе ще потребувати частого годування та нагадування про те, що батьки поруч. Прокидання посеред ночі є нормальним явищем для немовлят, яким потрібно прокидатися 3-4 годинними циклами протягом 24 годин.

  • Через фізичний дискомфорт. Досить легко переконатися, що вашій дитині достатньо тепло, вона сита, досить втомлена і їй достатньо зручно. Починайте з простого.

  • Немовлята, які покладаються на батьків і потребують їх, щоб допомогти їм заснути, будуть кликати батьків протягом ночі. Сон протягом дня впливає на нічний сон. Немовлята не можуть адаптувати свою поведінку відповідно до часу доби.

  • Немовлята, які досягли нового етапу розвитку, часто практикують ці нові навички уві сні. Перекочування, повзання, стояння та розмови не припиняються протягом ночі.

  • Коли відбулася зміна звичного сімейного розпорядку, наприклад, переїзд, відвідування ясел або перехід від люльки до дитячого ліжечка. Багато не потрібно, щоб у дитини розвинулася звичка прокидатися серед ночі. Те, що дитина вже спала цілу ніч і не прокидалася, не означає, що вона буде продовжувати це робити.

  • Дитина, яка хворіє або перебуває у стані інкубаційного періоду, часто буде спати не так, як раніше. Будьте терплячими із заспокоєнням, коли дитина погано почувається. Дитині знадобиться багато додаткових обіймів та увага до харчування, щоб підтримати свою імунну систему, відновитись і почуватись краще.

  • Деякі дослідження показали, що немовлята, матері яких мають післяпологову депресію або хвороби психічного здоров'я, схильні прокидатися посеред ночі. Професійна та практична підтримка у догляді за дитиною важлива для усіх молодих батьків.

Що ви можете зробити

  • Не сприймайте прокидання дитини як свою провину. Немовлята постійно ростуть, змінюються, і часто немає чітких причин на певні їхні дії. Будьте гнучкими, робіть все можливе і, якщо вам це необхідно, зверніться по допомогу до перевірених джерел надання підтримки.

  • Відпочивайте та спіть протягом дня, наскільки це можливо. Будьте готові до того, що будете втомленими і прокидатися посеред ночі принаймні протягом кількох місяців. Не нехтуйте основами догляду за власним здоров'ям.

  • Гойдання, поплескування, заспокоєння, сповивання, обійми та ходьба — все це допомагає немовлятам заспокоїтися і вгамуватися. Якщо ваша дитина дуже збуджена, спробуйте покласти її в слінг чи коляску, або підготувати теплу ванну, після чого зробити масаж.

  • Корисним може бути додаткове годування, пропонування іграшки або передача дитини комусь іншому, щоб побавилися з нею деякий час. Немовлята люблять, щоб їх закутували або сповивали, поки вони не перейдуть у фазу, коли почнуть крутитися. Це відбувається приблизно на 3-4 місяці життя.

  • Намагайтеся не завжди інтерпретувати крики дитини посеред ночі як голод. Постарайтеся годувати її стільки, скільки потрібно вдень та ввечері, і намагайтеся не будити дитину протягом ночі, щоб погодувати, якщо вам це не порадив спеціаліст.

  • Намагайтеся не робити перерви більше 4 годин між годуванням протягом дня та вечора. В іншому випадку дитина може спробувати компенсувати пропущені прийоми їжі посеред ночі. 

EmptyView