10 міфів про пупкові грижі у малюків 10 міфів про пупкові грижі у малюків
До року

10 міфів про пупкові грижі у малюків

Мама знає — грижі немає!

Грижу можна не помітити на першому році життя. Чому? Більшість часу дитина пербуває у горизонтальному положенні, коли під дією сили тяжіння животик западає. Як тільки малюк починає сидіти і ходити — саме час звернути увагу.

Хірург пояснює: пупкова грижа в дитячому віці є вродженою вадою розвитку, дефектом апоневрозу в області пупкового кільця. Апоневроз — це щільне біле сухожилля, що утворюється з м'язів передньої черевної стінки. Це своєрідний “щит”, який захищає внутрішні органи. У випадку з вродженою слабкістю “щита”, внутрішні органи виступають за межі черевної стінки через пупкове кільце, утворюючи випинання в зоні пупка. Але діагностувати грижу може тільки лікар.

Пупкова грижа — небезпечна для життя дитини!

Це не так. Дитячий хірург з понад 16-річним стажем каже, що в 99%, і навіть більше, пупкова грижа не загрожує життю дитини. Така грижа не приносить дискомфорту малюку і дуже рідко защемляється. За свою практику лікар пригадує буквально один-два випадки защемлення пупкової грижі в дітей.

Втім, тут ключове слово “дітей”. Коли дитина дорослішає, її грижа теж перетворюється на дорослу, з усіма небезпечними наслідками. Ущемлення пупкової грижі в дорослих — може загрожувати життю.

Пупкову грижу можна набути — накашляти і наплакати.

Наплакати, чи накашляти грижу — неможливо. Адже це вроджена вада. Виділяють чотири провокуючі стани, що можуть ускладнити ситуацію:

  • хронічні закрепи у немовлят (в нормі випорожнення мають бути щодоби)

  • метеоризм, здуття животика (строгий контроль за раціоном мами, дитини)

  • хронічні захворювання легенів, коклюш, бронхіти (не допускати загострень)

  • невралгічний крик у немовлят (показати неврологу, не експериментувати з плачем)

Болить пупок — шукаємо грижу!

Три-чотирирічні дітки можуть скаржитися на біль в зоні пупка. Але це не має жодного стосунку до грижі. Просто нервова система у малюків недосконала. Оскільки сонячне сплетіння розташоване в області пупка, больовий імпульс надходить в область сонячного сплетіння, а звідти - в мозок.

У дітей сонячне сплетіння не може розрізнити, звідки пішов больовий імпульс. Тому діарея, гострий апендицит, гастрит — у малюків однаково болить в зоні пупка. В той час як пупкова грижа не супроводжується болем, крім дуже рідкісних випадків защемлення.

Великий животик — велика грижа

Дитину з гарним апетитом і округлим животиком не варто вносити до групи ризику. Як каже наш експерт, апетит не впливає на розміри грижі. За спостереженням хірурга, який багато років оперує пупкові грижі, переважно пацієнтами стають худорляві дітки. Тож розмір грижі не залежить від статури дитини.

Операція — єдиний вихід

Не так. Вважається, що до 5 років пупкова грижа може закритися сама по собі. Так і стається з грижами незначного розміру. Відрізнити велику грижу від маленької може тільки хірург. У складних випадках, дітей оперують вже в 1 рік, або трохи старших. Якщо ситуація не критична, але грижа значних розмірів, лікар радить оперувати в 5 років. У кожному разі потрібне спостереження фахівця.

Качаємо прес — і грижа ховається!

Накачати прес немовляткові нереально. Та і старшу дитину важко змусити до регулярних занять спортом. Найефективніший спосіб зміцнення м'язів передньої черевної стінки — плавання.

Бандаж і пластир поставлять пупок на місце!

Варіант для ледачих не пройде. Для досягнення результату бандаж доведеться носити щонайменше 2-3 роки. Багато дітей так зможе? Ні. Спеціальні бандажі призначає лікар лише в доопераційний або післяопераційний період. Носіння поясів чи бандажів — не є лікувальними маніпуляціями.

Ще гірше з пластирем. Клеєння грижі — пряма дорога до дерматолога, каже наш есперт. Адже ніжна шкіра дитини при цьому травмується і подразнюється.

Бабусині “5 копійок” проти пупкової грижі :)

No comments. Приклеювання копійок, підв'язування квасолин та інших милих серцю предметів краще залишити для історії.

Дитині все одно — з грижею чи без грижі

Так, пупкова грижа - це не боляче і не смертельно. Якщо її повністю ігнорувати, дитина не постраждає. Але є як мінімум два фактори, які не зроблять маля щасливим. Перший — це психоемоційні травми у дитячому колективі. Рано чи пізно малюк відчує себе “не таким”. Другий: дитина виросте швидше, ніж нам здається. І вибере професію, що вимагає фізичних зусиль або захоче стати мамою. І матиме прорблеми. Адже оперування грижі у дорослому віці буде куди складнішим та ризикованішим.

Автор: Оля Доманська

EmptyView