Мине всього кілька тижнів, і красива тарілочка з ложечкою, як і чашка-непроливайка, зможуть знадобитися. Як не нашкодити малюкові при введенні прикорму, коли починати і що повинно стати першою їжею маляти – в інтерв'ю з доктором медичних наук, професором кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету ім. Богомольця Інгою Олександрівною Мітюряєвою.
Прикорм – це фізіологічна міра адаптації дитини до загального столу. Сходинка на шляху переходу малюка до нашого звичайного раціону харчування. Підростаючу дитину потрібно поступово переводити з грудного молока чи суміші на продукти. Прикорм правильно вводити з 4-х місячного віку, якщо дитина на штучному вигодовуванні, з 4,5 місяців – якщо на змішаному, і з шестимісячного віку – якщо на грудному. Цих вікових періодів розумно дотримуватися тому, що це фізіологічно правильно. І це найкращий час для початку привчання дитини до загального столу. Коли починати прикорм: восени, навесні або влітку – не має жодного значення. Підходить заявлений вік – і починаємо.
Перший прикорм: з чого і як починаємо
У більшості випадків знайомство малюка з дорослою їжею починається з овочевого пюре. Спочатку його роблять з одного виду овочів, скажімо, картоплі, поступово збільшуючи її кількість. Трохи пізніше додають моркву, вводять кабачок. Спочатку постарайтеся давати менше оранжево-червоних овочів. Якщо малюк алергік, то замість моркви спробуйте ввести цвітну капусту, пізніше – броколі. Все це змішуємо в однорідну масу і додаємо молочну суміш. Кількість молока, потрібного дитині на добу, має бути постійною. Воно не повинне зникати з раціону за рахунок пюре, тому розбавляти прикорм молочком потрібно 50 на 50. Навіть якщо дитина на грудному вигодовуванні, то бажано розводити сумішшю. По-перше, дитина охочіше буде пробувати нову їжу – для неї це буде зрозумілий, фізіологічний смак. По-друге, вона отримає потрібну кількість молока разом з прикормом. Як правило, з 4-5 місяців в овочеве пюре обов'язково вводиться корективна добавка – яєчний жовток круто звареного курячого (можна перепелиного) яйця – до чверті в п'ятимісячному віці, і до половини курячого на день у 6 місяців. Друга корективна добавка, яка повинна бути в овочевому пюре – це рослинна олія. Краще брати для цього рафіновані олії гарної якості. Це в жодному разі не повинна бути олія першого віджиму – воно подразнює слизову кишечника. Підійде оливкова або олія виноградних кісточок, але обов'язково рафінована. Почати потрібно з малих кількостей, буквально з краплинки. І довести до півроку до половини чайної ложки, тобто 2,5 мл. З п'яти місяців і до року більше 3-4 компонентів в овочевому пюре не варимо (наприклад, морквина, картопля, кабачок, цвітна капуста або броколі). Цибулю, петрушку та інші інгредієнти додаємо вже після року.
Принципи введення прикорму
Перший принцип – поступовість. Це означає, що почати потрібно з малих доз, припустимо з половини чайної ложки пюре. Все інше замінюємо сумішшю або грудним молоком. На наступний день даємо чайну ложку, потім дві, поступово збільшуючи порцію овочевого пюре. За 2 тижні потрібно повністю витіснити прикормом одне годування.
Другий принцип введення прикорму – принцип щадіння. Це означає, що їжа повинна бути пюреподібною масою, щоб дитині легко можна було її проковтнути.
Третій принцип – тренування. Акцент на тому, що прикорм дається до або перед основним харчуванням, тобто перед грудним молоком або перед сумішшю. Перше і останнє годування категорично не можна замінювати прикормом.
Також важливо відзначити, що прикорм починають вводити тільки здоровій дитині. Якщо дитина нудьгує, пхикає, погано себе почуває – підгодовувати не починаємо.
Продукти, що вводяться після першого прикорму
Другим прикормом через місяць після введення першого вводитися 10% -ва молочна каша на цілісному молоці: на 200 мл молока 10% крупи на порцію. Для діток першого року життя у продажу є велика кількість готових каш, потрібно тільки розвести їх молоком або водою. Тут теж є правило: між першим овочевим прикормом і кашею обов'язково повинно бути годування грудьми або сумішшю, якщо дитина на штучному вигодовуванні. Найчастіше денне меню маляти на цьому етапі виглядає так: перше годування груди (суміш), друге – каша, третє – груди (суміш), четверте – овочеве пюре і останнє – груди (суміш).
Третій прикорм – м'ясний
Він вводиться приблизно в 7 місяців. Його особливість у тому, що він витісняє НЕ грудне молоко або суміш, а овочеве пюре. Для м'ясного прикорму підбираємо ніжне м'ясо. Це повинна бути не телятина, а кролик, курятина або індичка. Фарш відварюємо окремо від овочевого пюре. Починаючи також з 2-3 грам, доводимо кількість м'яса в пюре до 30 грам за 2 тижні, одночасно зменшуючи кількість овочів до 170 грам, щоб у сумі вийшло 200 грам на годування. Це годування переставляємо на обідній час – 14:00. При введенні третього прикорму ми вже не дотримуємося правила проміжку між прикормом. Тоді денне меню 7-місячної дитини виглядає так: перше і останнє годування – груди або суміш, о 10-ій годині дитина їсть молочну кашу, о 14-ій – овочеве пюре з м'ясним фаршем. О 18-ій – теж грудне молоко або суміш. Далі з 8 місяців здоровим дітям, без алергій і проблем із шлунково-кишковим трактом, починають вводити м'ясний бульйон і доводять його кількість в овочевому пюре до 50 мл. Так, на обід восьмимісячний карапуз отримує 50 мл бульйону, 30 г м'ясного фаршу і 120 г овочевого пюре. Зазвичай до 8-9 місячного віку годування на 18 годин поступово замінюють кисломолочними продуктами (йогуртом або кефіром з сиром) Це не вважається прикормом – це просто заміна суміші або грудного молока, якого стає все менше, на кисломолочне. Даємо дитині 170 мл йогурту або кефіру і не більше 30 г сиру за годування. Все це знову ж збиваємо в однорідну масу, даємо поступово, починаючи з маленьких доз. До 9-ти місяців 30 грам фаршу в пюре замінюємо 40 грамами фрикадельок (2 штуки по 20 грам кожна). Кількість овочевого пюре в обід тепер зменшується до 110 грам. У 10 місяців фрикадельки замінюємо паровою котлетою (40 г) і додаємо сухар з батона (10 грам). Плюс бульйон 50 грам і овочеве пюре 100 грам в сумі дають належні 200 грамів на годування. Збиваємо в пюреподібну масу і даємо з ложечки о 14-ій годині.
Введення соків у прикорм
Незважаючи на всі існуючі зміни у введенні прикорму, послідовники школи академіка Майданника дотримуються думки, що дитині обов'язково потрібно вводити корективні добавки: соки, яблучне пюре і яєчний жовток. Харчування мами і немовляти в наш час таке виснажене, в ньому мало вітамінів, мікроелементів, мінералів, що соки і фруктові пюре часто виручають. До того ж це ще й гарне тренування для ферментної системи і органів шлунково-кишкового тракту. При природному вигодовуванні соки і фруктові пюре вводять з трьох місяців, при штучному трохи раніше – з 2-2,5 місяців. Доведено, що діти, які не отримували соки в ранньому дитинстві, у старшому віці мали проблеми з виділенням ферментів підшлункової залози і захворювання шлунково-кишкового тракту і нервової системи. Зрозуміло, для вживання немовлятами не підходять пакетовані соки, вони розраховані на діток старше 3-х років. Соки для харчування дітей до року повинні бути свіжоприготовленими. А яблуко для соку краще брати зелене. Мама зазвичай натирає фрукт на тертці, віджимає через марлю і відразу дає дитині. Соки – це гарне тренування ШКТ, стимулювання вироблення ферментів і шлункового соку. Турботливі матусі, ще будучи вагітними, і знаючи, що початок прикорму дитини припаде на зиму або весну, влітку заготовляють про запас овочі і фрукти з домашніх ділянок і дач. Це ідеальний варіант для малюка. Якщо такої можливості немає, то існують фірми, які виготовляють соки та овочеві пюре без пестицидів, з потрібною кількістю мінералів і вітамінів.
Підготувала Вікторія Астахова