Скільки потрібно годувати дитину грудьми? Скільки потрібно годувати дитину грудьми?
До року

Скільки потрібно годувати дитину грудьми?

Давайте спробуємо розібратися. Нас консультує Юля Архангельська, фахівець з ГВ. Якщо говорити про офіційні рекомендації, то їх можна знайти в документах Міністерства охорони здоров'я України та Всесвітньої організації охорони здоров'я. Причому, якщо перше висловлюється досить невизначено («продовжувати грудне вигодовування і на другому році життя»), то ВООЗ цілком конкретно заявляє про необхідність годувати грудьми до двох років і більше. Якщо ви не згодні з цими часовими рамками, задайте собі найголовніше питання: чому ви хочете відлучити дитину від грудей раніше?

Після року молоко перетворюється на «воду»

Побутує досить поширена думка про те, що після року грудне молоко вже не має ніякої енергетичної цінності, проте це не так. Насправді, дослідження вже давно довели, що на другому році життя концентрація в ньому поживних речовин тільки збільшується. Наприклад, жирність грудного молока становить близько 10%, що приблизно в півтора рази більше, ніж до року. Оце так «водичка»! Справа в тому, що грудне молоко постійно змінюється за складом, підлаштовуючись під потреби зростаючої дитини, і після року цей процес не зупиняється. Крім того, ніхто не відміняв наявності у маминому молоці антиінфекційних факторів, факторів росту і ферментів, які сприяють розвитку малюка і підвищують його імунітет.

Все одно дитина прикладається тільки один-два рази на добу

Після року малюк харчується різноманітно, і досить часто необхідність прикладатися до грудей виникає тільки у зв'язку з укладанням спати. Однак це зовсім не означає, що цього молока недостатньо для підтримки дитячого організму. У дитини активно триває психічний і фізичний розвиток, і мамине молоко навіть у такій невеликій кількості допомагає йому гармонійно рости.

Я боюся зіпсувати дитину і зробити її залежною

Дитина – не продукт, то чому ж вона буде псуватися? Та й коли це когось псували любов і увага? Не бійтеся, що тривалим грудним вигодовуванням виростите «маминого синочка» чи доньку, яка постійно ховається за мамину спідницю. Насправді, діти, які відчувають глибоку прихильність батьків, у результаті виростають більш незалежними. У них немає страху, тому вони з більшою впевненістю йдуть на контакт з навколишнім світом. Пам'ятайте: задоволена потреба зникає. А ось нестача чогось так і тягнеться за нами хвостом все наше доросле життя.

Приховані мотиви

Найчастіше за перерахованими вище стандартними поясненнями раннього відлучення від грудей ховаються інші причини, які мами не хочуть озвучувати. Наприклад:

  • Годування грудьми стає незручним, тому що дитина починає вимагати груди в громадському місці. З цим цілком можна впоратися, встановивши кордони годування. Привчіть дитину їсти тільки вдома, можливо, навіть у певній кімнаті.

  • Є необхідність вийти на роботу. Це теж не причина для відлучення. Вийшовши на роботу, дитину можна продовжувати годувати грудьми, навіть якщо це її основне джерело харчування. Що вже говорити про той період, коли вона прикладається тільки вночі.

  • Дитина йде в садок. Ситуація аналогічна виходу мами на роботу.

  • Мама втомилася від обмежень в харчуванні. Немає жодної необхідності в дотриманні вкрай жорсткої дієти. Ви можете дозволити собі харчуватися максимально різноманітно, виключивши з раціону тільки відверту «хімію» і спиртне. Без них ви почуватиметесь тільки краще.

Коли не варто відлучати від грудей?

Якщо ви вирішили повністю перевести малюка на дорослий раціон, майте на увазі, що є періоди, коли з цим краще трохи зачекати:

  • Дитина захворіла. Як уже говорилося, в молоці містяться захисні фактори, які допоможуть вашій дитині швидше впоратися з хворобою.

  • Період активного прорізування зубів. Антиінфекційні фактори і знеболювальна властивість молока полегшують цей процес.

  • Очікується важлива подія: початок відвідування садка, вихід мами на роботу, зміна місця проживання тощо. Все це є стресом для дитини і додавати їй ще один не варто.

  • Вік вторинного наближення до мами (з 1 року 3 місяців до півтора року малюка) – у цей період відлучення буде відбуватися найскладніше.

Підводячи підсумки, можна сказати, що немає жорстких рамок періоду годування грудьми. Не слухайте сторонніх порад, керуйтесь своїм материнським чуттям. Відняття від грудей – це особистий вибір кожного. І найідеальніший час для відлучення настає тоді, коли до цього готові і мама, і дитина.

Автор: Юля Архангельська, консультант з лактації, психолог

EmptyView