Що повинна вміти дитина в 3 місяці: основні навички Що повинна вміти дитина в 3 місяці: основні навички
До року

Що повинна вміти дитина в 3 місяці: основні навички

Фізичний розвиток новонародженого

У перші місяці життя малюк значно додає у вазі та рості – вага повинна збільшитися приблизно на 750-850 грам, а зріст на 2,5-4 см. Дані показники є усередненими.

Якщо ваша дитина зовсім трохи не вписується в норми, але вона у відмінному настрої, добре їсть і спить – не варто бити тривогу. Але якщо значення далекі від норми – слід звернутися до педіатра, ймовірно, він призначить діагностичні та лікувальні заходи.

У три місяці у дитини все ще тендітні кістки, але вона стає більш рухливою і вже може легко дотягнутися до іграшки, яка її цікавить, взяти в руки невеликий предмет.

Головка в цьому віці впевнено тримається сама, більш того, малюк вже без проблем обертається на всі боки, а коли лежить на спині, може самостійно змінити положення, перевернувшись на животик. Щоб трохи допомогти дитині, ви можете привернути її увагу іграшкою, змусивши потягнутися за нею і перевернутися на живіт.

Малюк в цьому віці освоює нову позу – спирається на передпліччя і піднімається, тим самим зміцнюючи свої м'язи. Не переживайте, якщо він утримується в такому положенні недовго, шия ще недостатньо міцна.

Таким чином, варто відзначити три важливих навички:

  • перевороти зі спини на живіт;

  • впевнене тримання головки;

  • опирання на передпліччя і підняття голови.

Емоції новонародженого

Тримісячний малюк уже починає «показувати характер». Він відмінно розрізняє своїх близьких, впізнає їх і посміхається. Малюк уважно вивчає обстановку, затримуючи увагу на різних предметах. В цілому, в три місяці вже можуть проявлятися:

  • радість;

  • сміх;

  • капризи та пхикання;

  • «агукання» та інші звуки;

  • крик;

  • неспокійні рухи;

  • невдоволення;

  • здригання при переляку, наприклад від гучного звуку.

Позитивні емоції у вигляді посмішок і сміху проявляються при появі близьких людей, улюбленої іграшки, домашніх улюбленців і т.д. Іноді малюк може навіть повискувати від радості. Водночас незнайомі люди і нові іграшки здатні викликати протилежні емоції – плач і переляк.

Видавані звуки можуть допомогти розрізняти бажання малюка. Пхикання і неспокійне посмикування можуть проявлятися з метою привернення уваги. Маленькі діти особливо потребують уваги батьків, таким чином вони її домагаються. Якщо проігнорувати «вимоги», послідує голосний плач.

Малюки в три місяці вже досить комунікабельні та хочуть спілкуватися. В даний період формуються мовні навички, при спілкуванні дитина буде вам відповідати своєю мовою.

Сильну радість діти в 3 місяці виявляють різкими посмикуваннями ручок і ніжок. Особливо це проявляється під час купання, більшість діток відчувають позитивні емоції та готові з радістю плескатися у воді.

Розвиток психіки

У тримісячних малюків знаходяться в активній стадії розвитку органи слуху, зору, дотику і нюху. Але також відзначається розвиток основних функцій психіки, крім емоцій: мислення, мови, пам'яті та сприйняття.

У цьому віці діти здатні концентрувати увагу на тривалий час: розглядати іграшку, яка дзвенить, слухати спів і інші звуки. Для вивчення предметів дитина не тільки використовує зір, але і намагається все помацати, спробувати на смак.

Слух розвивається особливо стрімко, рідні голоси малюк повинен впізнавати без проблем. Також, почувши звук, він буде намагатися знайти поглядом його джерело. Батьки можуть розвивати звук і сприйняття чада, використовуючи різні музичні іграшки.

У 3 місяці малюк активно встановлює зв'язок з батьками, говоріть з ним частіше, дозволяйте торкатися до свого обличчя, чіпати ніс, рот, щоки, спробуйте копіювати звуки, які він вимовляє. Це допоможе встановити міцний контакт.

Слід пам'ятати, що все індивідуально і якщо ваш малюк виріс зовсім на трохи або ще не вміє піднімати головку, перевертатися і т.д. – не потрібно впадати в крайнощі. Якщо педіатр не бачить проблеми, а дитина в гарному настрої, спить і їсть як належить – наберіться терпіння. У кожного своя швидкість розвитку, іноді потрібно трохи більше часу.

EmptyView