Криза сну в 4 місяці Криза сну в 4 місяці
До року

Криза сну в 4 місяці

Чому збивається режим

Перші 3 місяці життя малюк в основному їв і спав. На сон припадала більша частина доби, та в 4 місяці це співвідношення змінюється: він може не спати вдень до двох годин поспіль. Цей вік – перший «рубіж» дорослішання. Зростає фізична активність – тепер малюк вміє перевертатися, більше цікавиться тим, що його оточує, активно тягне ручки до іграшок. А ось заснути без сторонньої допомоги не може – занадто перезбуджується.

Крім того, змінюється сама структура сну: якщо раніше дитина засинала швидко і надовго, то тепер її сон, як і у дорослих, має свої фази - поверхневу (перші 15-20 хвилин) і глибоку. Ось чому малюк, здавалося б, міцно заснув, але тільки-но мати кладе його в ліжечко - тут же розкриває очі, вимагає груди і заколисування починається по другому колу.

З цієї ж причини дитина може відмовлятися спати на прогулянці у візочку. По-перше, занадто відволікаючих чинників, по-друге, може заважати сам рух.

Що робити?

Перше і найголовніше – запастися терпінням. Криза – явище тимчасове і проходить мінімум через 2, максимум – через 5-6 тижнів. Тішити має те, що дитина росте і розвивається.

На якийсь час забути про режим годування і давати груди на вимогу – так малюк швидше заспокоїться.

У цей час бажано перейти на денний сон вдома, а не на вулиці. До того ж, так простіше годувати на вимогу. Відстежувати перші ознаки втоми: якщо дитина тре очі й затихає – відразу ж укладати.

Рекомендується придумати і чітко дотримуватися вечірніх ритуалів. Наприклад, купання, легкий масаж, годування, засинання – так малюк швидше увійде в режим. Вночі ж краще повернутися до спільного сну.

Марина Балабан

EmptyView