Як розвивається ваша дитина? Як розвивається ваша дитина?
До року

Як розвивається ваша дитина?

2-місячна дитина

Посмішки вашого янголятка сповнюватимуть ваше серце надзвичайною радістю. І навіть якщо раніше ви не мали жодного стосунку до дітей, зі своїм малюком ви зможете налагодити контакт. Щоб пришвидшити і полегшити цей процес, завжди встановлюйте з дитиною зоровий контакт, говоріть лагідно, ніжно і більше посміхайтеся. А коли дитинка посміхатиметься вам у відповідь, обов’язково позитивно реагуйте на це – словами, мімікою, обіймами. Це явище психологи називають «танцем спілкування» між батьками та немовлям.

Годування

У цей період дитина може показувати все більше ознак голоду і вимагати, щоб її годували частіше. Спробуйте підлаштуватися під свого малюка і довіряйте своєму вмінню відчувати, коли його потрібно годувати. Якщо раніше під час годування ви давали дитині лише одну грудь, зараз можете пропонувати обидві.

Малюк ще потребує годування вночі, але вже може спати 5–6 годин між годуваннями. Цей довший безперервний сон дитини – ідеальна можливість для батьків висипатися.

Сон

Цього місяця сонні звички дитини дещо зміняться. Вдень вона вже спатиме від 1 до 3 годин підряд, показуватиме ознаки втоми через півгодини-годину після закінчення годування, що є сигналом для вас вкласти малюка в ліжечко. У цьому віці діти можуть спати від 9 до 18 годин на добу.

Поведінка

У 2 місяці діти зазвичай дуже багато плачуть, що звичайно засмучує батьків. Існує багато причин, через які дитина плаче. Найпоширеніші з них – дозрівання нервової системи, перезбудження, перевтома, непереборне бажання обіймів.

Батькам можна порадити лише потерпіти й навчитися розуміти, що саме в той чи інший момент стоїть за криком вашого малюка. Спробуйте задовольняти всі його потреби. Іноді просто достатньо обійняти дитину чи вивезти її на прогулянку.

Етапи розвитку

Дитина переходить від рефлекторних рухів до свідомих. Переконайтеся, що у вас є маленькі, але безпечні іграшки, якими вона може гратися. Але найбільше у цей час малюк досліджуватиме свої ручки та ніжки, і це заняття даватиме вам трохи часу дляперепочинку. Дитинка ще дуже мала, щоб розуміти, що такі цікаві «патички» належать їй, тому кожного разу, коли ручки та ніжки потраплятимуть до поля її зору, вона буде захоплено ними гратися та вивчати.

У 2 місяці малюк вже може стежити за вами. Спостерігайте за тим, як він знаходить очима ваше обличчя, фіксує свій погляд на ваших очах, а потім посміхається. Тримайте іграшку в полі зору дитини і стежте за тим, щоб її очі працювали в унісон і зосереджувались на ній. Якщо ви помітили, що дитина має косоокість або будь-які інші проблеми з очима чи зором, відвідайте лікаря. Чим раніше буде розпочато лікування, тим вищі шанси на повне усунення вад.

Вага і зріст

На 2-му місяці життя ваша дитинка в середньому набиратиме 150–200 г на тиждень. Не хвилюйтеся, якщо набір маси тіла буде нерівномірним – збільшення ваги та зросту, а також об'єму і довжини голови слід оцінювати в цілому, за результатами вимірювань протягом кількох тижнів, а не кожного тижня окремо.

Вакцинація

У цьому віці дитина повинна пройти першу вакцинацію. Позначте цю подію у календарі чи щоденнику, щоб не забути. Деякі організації пропонують безкоштовну імунізацію, хоча її можуть проводити тільки в певні дні місяця. Також ви завжди можете звернутися з приводу вакцинації дитини до свого лікаря. Вирушаючи на процедуру, не забудьте взяти з собою книжку особистого обліку дитини, де зазначаються дати проведених і наступних вакцинацій.

Безпека

У цьому віці щодня часто викладайте дитину на облаштоване місце на підлозі. Але якщо у вас є домашні тварини, тримайте їх подалі від малюка заради його безпеки. Ніколи не залишайте дитину без нагляду на столику для сповивання, на підлозі чи в будь-якому іншому небезпечному для неї місці, щоб уникнути падінь і травмувань.

Слух

Стежте за тим, як ваша дитина реагує на гучні та несподівані звуки. Якщо вона від них здригається і лякається, значить, з її слухом все нормально. Більшість дітей проходять перевірку слуху відразу після народження, якщо у вас виникли якісь сумніви чи занепокоєння, зверніться до свого лікаря., Після огляду він скаже, чи потрібен вам візит до аудіолога і проходження повторного тестування.

А як же мама?

Спробуйте хоча б кілька годин на тиждень виділяти для себе і робити те, що приносить вам задоволення. До того ж, зараз саме час почати поступово відновлювати свою фізичну форму за допомогою прогулянок, плавання, йоги та тренувань з легкою вагою. Головне – не форсувати події і збільшувати навантаження (кількість, інтенсивність та тривалість занять) повільно.

Якщо ви годуєте груддю, пам’ятайте, що занадто інтенсивні фізичні вправи можуть призвести до зменшення лактації. Під час пробіжок надягайте підтримуючий бюстгальтер, який мінімізує небажаний рух ваших грудей. Якщо у вас виникли проблеми з нетриманням сечі, біг та різкі повторювані вправи не рекомендовані.

Якщо ви досі не пройшли післяпологовий огляд, зробіть це саме зараз. До цього часу вагінальна кровотеча має припинитися, а матка і внутрішні органи повернутися до стану, в якому вони перебували до вагітності. Деякі жінки нехтують післяпологовим оглядом, посилаючись на брак часу. Однак його проходження важливе не лише для здоров’я мами, а й для її дитини. Це також ідеальна нагода обговорити з лікарем або акушером оптимальні варіанти контрацепції.

Ваші емоції

Деякі мами, особливо ті, які мають старших дітей, зізнаються, що на цьому етапі живуть майже на автопілоті – дуже втомлені й спустошені. Саме в цей час більшість татусів повертаються з відпустки на роботу, тож основний тягар догляду та виховання лягає на плечі мам. Через це жінки, особливо ті, які до вагітності вели активне професійне життя, можуть почувати себе ізольованими від суспільства. Щоб не відчувати себе самотніми й уникнути депресії, регулярно знаходьте час на спілкування з друзями та колегами, намагайтеся хоч поверхово бути в курсі змін, що відбуваються у вашій професії.

Догляд за собою

Якщо у вас раптом «посипалося» волосся, не панікуйте. Під час вагітності волосся проходить через фазу утримання і випадає набагато менше, коли ж після пологів гормональний фон нормалізувався, воно ніби «надолужує згаяне». Не хвилюйтеся, найближчим часом все нормалізується.

Особливо ретельно зараз доглядайте за своїми зубами та яснами. Вагітність та пологи можуть не кращим чином відбитися на стані зубів, тому обов’язково відвідайте стоматолога, щоб перевірити їх стан. Карієс необхідно вчасно лікувати, щоб і самій не втратити зуби, і не заразити шкідливими бактеріями, які активно розмножуються в ротовій порожнині через хворі зуби, свого малюка.

Ваш сон

Ще тільки посутеніло, а ви вже засинаєте на ходу? Це дають про себе знати величезна втома і нічні годування. Щоб нормально пережити цей період, завжди намагайтеся лягати спати вдень разом зі своїм малюком. Ці 1–3 години сну значать дуже багато. І не стримуйте себе, коли голова падає на подушку вже о восьмій вечора. Спіть стільки й тоді, коли вам дозволяє дитина. А щоб встигнути переробити всі побутові справи, не відмовляйтеся від допомоги рідних та друзів.

Стосунки з партнером

Напевно, протягом останніх двох місяців вам було не до сексу. Відновлення після пологів, фізичне виснаження та абсолютне зосередження на дитині не залишає більшості матерів сил на інтимні стосунки. Але якщо ви обидва готові відновити свою сексуальну активність, можете зробити це саме зараз.

Але майте на увазі, що ви знову можете в будь-який момент завагітніти. Якщо на цьому етапі ви вважаєте це недоречним, підберіть зі своїм лікарем оптимальні для вашої пари варіанти контрацепції.

EmptyView