Лактаційна криза: шляхи вирішення Лактаційна криза: шляхи вирішення
До року

Лактаційна криза: шляхи вирішення

Що таке лактаційна криза і як її визначити?

Лактаційною кризою називають тимчасову нестачу грудного молока відносно потреб немовляти. Це може бути як зниження кількості молока, його щільності і жирності, так і стрибок зростання малюка, до якого не встигають пристосуватися молочні залози.

Найчастіше така криза – цілком нормальне явище, яке триває не більше 3-4 днів, рідко може затягнутися на тиждень. За цей час організм жінки пристосовується, і проблема зникає.

Ознаки полягають в наступному:

  • процес годування стає частішим і тривалішим;

  • відчуття жінки, що груди не наповнюються молоком;

  • дитина стає неспокійною і плаче після годування;

  • під час прикладання малюк може робити часті перерви, ніби очікуючи, що зараз молока буде більше.

Найчастіше ознаки проявляються різко і трапляються на 3-му тижні, а також в півтора, 3, 6, 9 і 12 місяців.

Деякі мами переживають з приводу недоїдання немовляти і швидко вводять штучне харчування, що позначається лише негативно на виробленні молока. Організм так не вийде з кризи, навпаки, ситуація може погіршитися і молока стане ще менше.

Які причини викликають тимчасову нестачу молока?

Розрізняють дві основні причини лактаційної кризи – фізіологічна і психологічна. Розглянемо докладніше:

  1. У першому випадку грає роль фізіологічний розвиток малюка, його швидке зростання. У мами кількість молока могла і не змінитися, але потреби дитини виросли: апетит збільшився, а організм жінки ще не встиг підлаштуватися. У такій ситуації потрібно лише потерпіти, давши час на пристосування до нових запитів.

  2. Друга причина полягає в психоемоційному стані матусі: поганий настрій, постійні стреси, депресія і т.д. негативно позначаються на всіх процесах в організмі, лактація – не виняток.

Також причиною кризи може стати погано організоване годування немовляти, наприклад, неправильне прикладання, рідкісні годування, часте використання пустушки, суміші та інше.

Шляхи вирішення лактаційної кризи

В першу чергу, мамі необхідно заспокоїтися і зрозуміти, що в даному явищі немає нічого страшного, а стрес тільки затягне кризу. Невелика нестача молока ніяк не відіб'ється на малюкові, тому не поспішайте переходити на суміш. Позбутися проблеми допоможуть кілька рекомендацій:

  1. Прикладайте дитину частіше до грудей. Це сприяє стимуляції вироблення молока, навіть якщо здається, що його зовсім немає.

  2. Збільште частоту нічних годувань. У період з двох до чотирьох годин ночі гормони лактації виробляються у великій кількості, часті перерви між годуваннями можуть негативно позначитися на кількості молока.

  3. Перегляньте свій режим сну і харчування. Віддавайте перевагу правильній їжі, не забуваючи про частий і збалансований раціон. Важливо також пити достатньо рідини, в тому числі, компот із сухофруктів, спеціальні чаї та інші напої, що позитивно впливають на процес лактації.

  4. Постарайтеся рідше давати пустушку. Малюкові може здаватися, ніби він смокче груди, через що він буде рідше цього просити.

  5. Робіть масаж. Фізична стимуляція також сприяє поліпшенню лактаційного процесу, досить навіть легких погладжувань.

  6. Подбайте про свій емоційний стан. Влаштуйте вихідний, проведіть час з друзями та забезпечте день максимально позитивними емоціями.

Останній пункт не варто ігнорувати, негативні емоції здатні безпосередньо вплинути як на настрій дитини, так і на процес годування грудним молоком. Постарайтеся захистити себе від будь-яких переживань і не забувайте про відпочинок.

У кожної жінки процес вироблення молока індивідуальний і його кількість коливається. Найчастіше молоді мами лякаються і вважають, що потрібно негайно вводити штучну суміш. Але це не обов'язково, якщо дитина здорова і недобору ваги немає, тоді спробуйте слідувати рекомендаціям і впоратися з проблемою без радикальних методів. У більшості випадків криза триває кілька днів, після чого проблема повністю зникає.

EmptyView