Що робити, якщо дитина кусає груди під час годування Що робити, якщо дитина кусає груди під час годування
До року

Що робити, якщо дитина кусає груди під час годування

Чому дитина кусає груди під час годування?

Причин може бути дуже багато. І залежно від них потрібно буде вжити заходів, щоб припинити цю вкрай небажану поведінку дитини. Наприклад, досить часто маленькі діти можуть почати кусатися, коли у них ріжуться зубки. Зазвичай у цьому випадку укус відбувається вже після того, як вони вгамували перший голод, а дискомфорт від болю і свербіння в яснах заважає їм продовжувати смоктати. Малюки, у яких забитий носик через нежить, не можуть нормально дихати під час їжі і починають крутитися. Через це вони «сповзають» із соска, намагаються утримати його і тут відбувається укус. Дуже рухливі діти під час годування можуть штовхатися, роздивлятися на всі боки і взагалі набирати дивовижні пози. У цей час вони намагаються не втратити груди і тому починають стискати щелепи. Від постійного вертіння, природно, у них в роті може бути вже не ореола, а тільки сам сосок. І спроба його зловити яснами або вже зубками буде дуже болісною для мами. Крім того, діти можуть вимагати уваги таким чином. Якщо мама під час годування читає або розмовляє по телефону, дітям може захотітися спілкування, тому вони починають взаємодіяти з мамою, як можуть. Недостатня кількість молока в грудях також може служити причиною укусів. Дитина нервує, втрачає правильне захоплення соска і починає кусати. Також не потрібно забувати, що малюк може просто освоювати нові можливості свого тіла. Міцне стискання щелеп і кумедна мамина реакція у вигляді крику – для них потішна гра. Іноді діти кусаються уві сні. Задрімавши, вони відпускають ореолу, але при спробі забрати груди, можуть прикусити сосок. Мами відзначають, що проблеми можуть початися, коли дитині починають давати пустушку або вчать пити з поїльника. Звикнувши гризти або просто прикушувати ці предмети, малята можуть спробувати перенести ці навички і на груди.

Що робити, щоб припинити укуси грудей

Коли дитина ссе груди правильно, то вона фізично не може вас вкусити. Оскільки її язик лежить на нижній щелепі, сосок знаходиться досить далеко в роті, і верхні ясна притискають ореолу досить далеко. Якщо навіть малюк захоче в такому стані стиснути щелепи, то його власний язик завадить цьому. Тому перше, що потрібно робити – це стежити за правильним захопленням грудей. Але, як зауважують багато мам, укуси відбуваються досить несподівано саме тоді, коли малюк вже дещо наситився або, навпаки, йому не вистачає молока, і він починає нервувати. Якщо ж цих причин немає, як і утрудненого дихання при нежиті, то можна спробувати запобігти укусам. Тримайте малюка біля грудей таким чином, щоб він не міг сильно вигинати голову і «сповзати на сосок». Розмовляйте з ним, гладьте його і забезпечуйте достатню увагу, щоб він не відволікався і не відчував бажання зайнятися чимось ще, крім їжі. Якщо ви думаєте, що проблема в прорізуванні зубів, то давайте дитині між годуваннями спеціальні прорізувачі та іграшки, які вона могла б досхочу пожувати. Уважно слідкуйте за дитиною. Якщо ви помітили, що справа може закінчиться укусом – а про це вам може сказати лукава посмішка, погіршене захоплення соска, напруження щелеп, – то скоріше припиніть годування. Дочекайтеся, доки малюк широко відкриє рота і простежте, щоб він узяв груди правильно.

Що робити, коли вас вкусили

Постарайтеся не налякати дитину занадто сильною реакцією. Для малюка це може бути спонтанною дією або просто жартом, тому ваші крики, сваріння, відкладання в ліжечко може його занадто сильно налякати. Звичайно, ви повинні дати зрозуміти йому, що так робити не можна. Але якщо ви знаєте, що у вас чутлива дитина, реагуйте на укус таким чином, щоб не відлякати її від грудей взагалі. Ваш скрик і незадоволена реакція, а також пояснення, що це боляче, може бути достатнім несхваленням. Але якщо малюкові лише весело, і він продовжує посміхатися і стискати щелепи, потрібно діяти більш рішуче. Не намагайтеся відразу забрати груди – так ви тільки травмуєте їх ще більше. Можна затиснути носик малюка пальцями, і тоді він буде змушений відкрити рота. Ще можна просто притиснути голову дитини до грудей, щоб вона не змогла дихати. Іноді вистачає кількох таких дій. Укус – притиснення голови, яке ускладнює доступ кисню, і дитина розуміє, що кусатися собі дорожче. Для дітей старшого віку може спрацювати півгодинне відлучення від грудей. У цьому випадку, щоб забрати їх із зубів «хулігана», просуньте палець біля соска і потихеньку розтисніть щелепи. Нехай у вас буде укушений палець, а не сосок, де шкіра тонша. Після цього посадіть дитину поруч на ліжко або підлогу і строго поясніть, що той, хто кусається, залишається без молока. Перервавши таким чином годування кілька разів, можна дати зрозуміти малюкові, до чого призводять його дії. Також допомагає похвала, якщо дитина сама відпускає груди. Діти дуже люблять робити те, за, що їх нагороджують поцілунками і посмішками. Щасливого і приємного вам ГВ!

Автор: Наталя Блок

EmptyView