Енурез у дітей: причини та лікування Енурез у дітей: причини та лікування
Від року до трьох

Енурез у дітей: причини та лікування

Енурез у дітей — захворювання, під час якого досить доросла дитина не може повністю контролювати сечовиділення. Зазвичай це відбувається вночі, уві сні, дуже рідко — під час неспання.У чому причина енурезу і як його лікувати? З'ясуймо...

Якщо дитина мочиться уві сні — це дитячий енурез?

Не обов'язково. Про захворювання можна говорити тільки з певного віку. Зазвичай такою межею вважається вік 4–5 років. Якщо вашому малюкові 2–3 роки, і в нього трапляється нічне нетримання сечі, не накручуйте себе — говорити про лікування ще зарано.

Не ставте знак рівності між енурезом (захворюванням) та нічним нетримання сечі у дітей (симптомом). Як нежить може бути ознакою десятків інфекцій, алергій та ще низки хворобливих станів, так і причинами проблем із контролем сечовипускання можуть бути найрізноманітніші захворювання.

Для діагностики енурезу у дітей лікарі спочатку унеможливлюють дефекти й травми хребта і спинного мозку, а також інші захворювання, які можуть спричинити мокрі ночі, такі як інфекції сечовивідних шляхів, діабет. Нетримання може бути і побічним ефектом від застосування певних лікарських препаратів або трав'яних зборів. Якщо у дитини фіксуються симптоми енурезу, рекомендується пройти обстеження — можливо, причини проблеми зможе виявити уролог, психолог, невролог чи інший фахівець.

Нічний енурез у дітей — поширене явище?

На енурез хворіють 5–10 відсотків дітей віком 5 років. У 10 років цей показник знижується до 3–5 відсотків. У 15 років енурез фіксується лише в 1 відсотка підлітків.

Якщо у дитини діагностовано нетримання сечі з ранніх років, тобто мокрі ночі не припинилися у віці, коли малюк уже повинен навчитися контролювати позиви в туалет, кажуть про первинний енурез. Також існує вторинний енурез — він виникає після тривалого періоду сухості, від півроку і більше.

У чому причина нетримання сечі у дітей?

Дитячий енурез не має єдиної причини. Основними винуватцями цієї неприємності вважаються такі чинники.

Спадковість

Мама і тато малюка повинні пригадати своє дитинство і чесно признатися одне одному, чи мали вони симптоми енурезу. Імовірність нетримання сечі у дітей істотно підвищується, якщо хоча б в одного з батьків траплялися мокрі ночі в дитинстві. Якщо енурез мали обидва з батьків, їм дуже пощастить, якщо їхній дитині вдасться уникнути цього захворювання.

Аномалії сечостатевої системи

Є низка відхилень у функціонуванні сечостатевої системи, які ускладнюють сечовипускання. Припустити наявність таких захворювань можна, якщо сеча при походах у туалет виділяється краплинами або тонким струменем. Ця проблема найчастіше трапляється у хлопчиків через звуження крайньої плоті (фімоз). У дівчаток може спостерігатися стриктура (звуження) сечовипускного каналу, але вкрай рідко.

Затримка розвитку нервової системи

Неправильно вважати, що у нетриманні у дітей винна лише сечостатева система. У кінцевому підсумку головним органом контролю в цьому процесі виступає нервова система — саме вона будить людину вночі, рекомендуючи встати і дійти до туалету. Якщо механізм не працює, можливо, проблема в незрілості нервової системи. Іноді це проявляється й іншими симптомами, наприклад спостерігається синдром дефіциту уваги та гіперактивності.

Психосоматика

Вважається, що стресові ситуації та психічні травми можуть призвести до порушень роботи кори головного мозку. Конфлікти в родині, відхід близьких людей або, навпаки, поява нових осіб, надто суворі норми поведінки та покарання за провини, переїзд до іншого району чи міста з різкою зміною спілкування — ці та інші стресові чинники можуть стати спусковим механізмом дитячого енурезу. Саме з цієї причини суворо заборонено сварити за мокрі ночі — такі методи «лікування» нетримання зазвичай тільки погіршують ситуацію.

2 розміри нічних одноразових трусиків-підгузків для хлопчиків та дівчаток - кожному своє!

Нічна спідня білизна DryNites® — це всотувальні трусики для дітей від трьох років. Вони розроблені спеціально для тих дітей, у яких трапляється нічне нетримання. Високий ступінь всотування трусиків відповідає віку, для якого вони призначені. З цим непомітним захистом добрий нічний сон гарантовано.

Що робити, якщо у дитини нічний енурез?

Для початку зверніться до лікаря. Фахівець зможе проаналізувати симптоми, визначити причини захворювання та дати рекомендації щодо лікування. Також він може підказати, як навчитися контролювати проблему.

Підтримайте малюка

Дитячий енурез — це захворювання, і воно трапляється у багатьох хлопчиків та дівчаток. Пам'ятайте: дитина не винна у тому, що іноді уві сні у неї не виходить контролювати роботу свого сечового міхура. Не сваріть та не карайте малюка за мокру постіль. Батьківська підтримка зараз надзвичайно важлива, а стресові ситуації, навпаки, можуть нашкодити.

Дотримуйтесь режиму та правильного раціону

Нічне нетримання сечі у дітей можна контролювати, дотримуючись кількох нескладних правил. Цей метод не є лікуванням, але дозволяє зменшити кількість мокрих ночей.

  • Обмежте споживання рідини за 3 години до сну

  • Не давайте солоних, копчених, гострих продуктів та напоїв із вмістом кофеїну

  • Проконтролюйте, аби перед сном дитина сходила в туалет

  • Переконайтесь, що температура повітря в кімнаті не нижча за 20 градусів

Купіть дитині спеціальні трусики від нічного нетримання

Використовуйте для сну одноразові трусики DryNites®. Вони випускаються в двох розмірах — для дітей 4–7 років та 8–15 років — і мають моделі, що враховують відмінності у фізіології хлопчиків та дівчаток. Тримайте трусики в дитячій кімнаті разом зі звичайною білизною та піжамою, аби дитина могла сама скористатися ними. Завдяки цьому малюк почуватиметься більш впевнено та незалежно.

Що буде, якщо не лікувати дитячий енурез?

Чимало дітей просто «переростають» енурез, і часто це відбувається без будь-якого лікування. Думку про те, що його не треба лікувати, висловлюють не лише пересічні люди, а й навіть деякі фахівці від медицини. Проте сам собою він минає аж ніяк не в усіх і не завжди, а основна проблема цього захворювання зовсім не в мокрих простирадлах, а в травмах, яких він може завдати психіці.

Уже у віці 6–7 років малюк починає розуміти, що в нього «сороміцьке» захворювання, і потерпає від цього. А в 9–10 років, коли починаються дитячі табори, колективні поїздки на відпочинок, ночівлі з друзями, це може стати серйозною проблемою для соціалізації та спричинити розвиток низької самооцінки.

Поки ваша дитина зовсім маленька, не варто запитувати, як позбутися енурезу. Проте якщо проблема не зникає в 5–6 років, краще звернутися до фахівця, який допоможе знайти рішення.

EmptyView